Όλοι όσοι αθλούνται συστηματικά, είτε κάνοντας κάποιο άθλημα, είτε απλά πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, είναι σχεδόν βέβαιο, πως έχουν έρθει αντιμέτωποι, με κάποιο μυϊκό η οστικό τραυματισμό.
Στο παρόν άρθρο, θα αποκαλύψουμε φυσικούς τρόπους, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε γρηγορότερα στην ενεργό δράση.
Πολλές φορές, κατά την αθλητική δραστηριότητα, μεγάλες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις εφαρμόζονται στο μυοσκελετικό σύστημα, με συνέπεια την πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμού. Το είδος του τραυματισμού διαφοροποιείται ανάλογα με το σημείο του σώματος που έχει πάθει βλάβη.
Η άμεση ανταπόκριση του σώματος στον οξύ μυοσκελετικό τραυματισμό είναι η ανάπτυξη φλεγμονής κατά την οποία ξεκινά η απομάκρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων με σύγχρονη επούλωση του τραυματισμένου ιστού, ενώ συγχρόνως γίνεται προσπάθεια επανάκτησης της λειτουργικότητας.
Οι μυοσκελετικοί αθλητικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι οξείς, οι οποίοι εκδηλώνονται άμεσα και προκαλούν μακροτραυματικές κακώσεις, ή μπορεί να είναι χρόνιοι και να προκαλούν μικροτραυματικές κακώσεις.
Στις χρόνιες μικροτραυματικές κακώσεις, συνηθισμένη αιτία είναι ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, που προκαλεί «μικροτραυματισμούς» (μικροφλεγμονές) και αν αυτό συνεχίζεται για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς επαρκή χρόνο επούλωσης, προκαλούνται μόνιμες εκφυλίσεις στην άρθρωση ή γύρω από αυτήν.
Οξείς αθλητικοί μυοσκελετικοί τραυματισμοί είναι τα διαστρέμματα, τα κατάγματα, οι εξαρθρώσεις κλπ., ενώ χρόνιοι μυοσκελετικοί τραυματισμοί είναι οι τενοντοπάθειες, οι χονδροπάθειες κ.λπ.
Γενικά, η φλεγμονώδης αντίδραση, ανεξάρτητα αν είναι οξεία ή χρόνια η αθλητική κάκωση, είναι ίδια και προκαλεί χημικές, μεταβολικές και αγγειακές μεταβολές καθώς και αλλαγές στη διαπερατότητα των κυττάρων, ενώ παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία της αποκατάστασης των τραυματισμένων ιστών.
Το πόσο χρόνο θα διαρκέσει η διαδικασία αποκατάστασης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως το πόσο σοβαρή είναι η βλάβη, πόσο επιμελείς είμαστε στη θεραπεία που μας συστήθηκε και από το πόσο ισχυρό οργανισμό έχουμε.
Όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο καλύτερη είναι η ικανότητά του να ενεργεί αποτελεσματικά. Η διαδικασία επούλωσης των ιστών είναι πολύπλοκη, με διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού να εμπλέκονται σε διαφορετικά στάδια επούλωσης και επισκευής ιστών.
Εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιμετωπίζει ένα κρυολόγημα ή ένα υποκείμενο νόσημα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στην αποκατάσταση των τραυματισμών. Το να προσφέρουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, πρόσθετη ώθηση, είναι κάτι που σίγουρα θα επιταχύνει τον χρόνο σας επούλωσης.
Για παράδειγμα η βιταμίνη C βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου στον οργανισμό. Από την στιγμή που το κολλαγόνο αποτελεί το πρωτεύον συστατικό στοιχείο των συνδετικών ιστών, η βιταμίνη C γίνεται αναγκαίο στοιχείο στην αποκατάσταση των τραυματισμών.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλές, ειδικά σε επαγγελματίες αθλητές το έλαιο κάνναβης με κανναβιδιόλη CBD. Η κανναβιδιόλη είναι ένα φυτικής προέλευσης κανναβινοειδές, απόλυτα ασφαλές για τον οργανισμό με μια πληθώρα ευεργετικών εφαρμογών για την υγεία μας.
Αξίζει να αναφέρουμε, πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ έχει συμπεριλάβει τη CBD στη λίστα των επιτρεπόμενων ουσιών.
Οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της κανναβιδιόλης (CBD) είναι πολύτιμες κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Η αναζωογονητική και χαλαρωτική επίδρασή του στους μύες και τους ιστούς είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη και συνιστάται ακόμη και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο ή φλεγμονή.
Δεν είναι εξάλλου τυχαία η ενασχόληση, του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας Μάικ Τάισον, με την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, με σκοπό τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων ειδικά σχεδιασμένα για αθλητές.