«Ασυνήθιστοι» τύποι καρκίνου μετά την πανδημία – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Αύξηση στα περιστατικά επιθετικών μορφών καρκίνου σε τελικό στάδιο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Ανάστατοι είναι οι επιστήμονες λόγω της αύξησης στα περιστατικά επιθετικών μορφών καρκίνου σε τελικό στάδιο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Κασιάπ Πάτελ, πρώην πρόεδρος μιας αμερικανικής ομάδας ανεξάρτητων ειδικών για τον καρκίνο, φοβάται ότι πίσω από αυτή την άνοδο θα μπορούσε να κρύβεται ο Covid.

Το 2021, ένα χρόνο δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Πάτελ είχε εξετάσει έναν ασθενή γύρω στα 40 με χολαγγειοκαρκίνωμα, ένα σπάνιο και θανατηφόρο καρκίνο των χοληφόρων αγγείων που συνήθως πλήττει τους ανθρώπους στα 70 ή τα 80 τους.

«Είμαι στην ιατρική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Κάποιοι συνάδελφοι του Πάτελ στο Carolina Blood and Cancer Care Associates, του αποκάλυψαν τότε ότι είχαν και οι ίδιοι διαχειριστεί περιπτώσεις ασθενών με παρόμοιες διαγνώσεις. «Είμαι στην ιατρική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», τονίζει ο Πάτελ. Ο Ασούτος Γκορ, ένας άλλος ογκολόγος, συμφωνεί: «Ήμασταν όλοι ταραγμένοι».

Υπήρχε όμως και κάτι άλλο παράξενο: Αρκετοί ασθενείς αντιμετώπισαν πολλαπλούς τύπους καρκίνου που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ καταγράφηκαν περισσότερες από δώδεκα νέες περιπτώσεις σπάνιων μορφών καρκίνου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post, η θεωρία ότι κάποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο είναι κάθε άλλο παρά καινούργια. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60, και σήμερα ερευνητές εκτιμούν ότι το 15-20% όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχεται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο ιός Επσταϊν-Μπαρ και η Ηπατίτιδα Β΄.

Αρκετοί επιστήμονες διατηρούν τις αμφιβολίες τους

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να λάβουμε τελικές απαντήσεις σχετικά με το εάν ο κορονοϊός είναι συνένοχος στην ανοδική τάση των περιπτώσεων καρκίνου. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Ο Τζον Τ. Σίλερ, ερευνητής από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, αναφέρει ότι τα παθογόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο συνεχίζουν να επηρεάζουν τον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι ιοί του αναπνευστικού – όπως η γρίπη, ο RSV αλλά και η Covid-19, συνήθως μολύνουν τον ασθενή και στη συνέχεια εξαφανίζονται και δεν θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο.

Κενά στην έρευνα…

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Τούβεσον, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης του καρκίνου στο εργαστήριο Cold Spring Harbor και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα κατά του Καρκίνου, λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορονοϊός μετατρέπει άμεσα τα κύτταρα σε καρκινικά. Ίσως όμως να υπάρχουν κενά στην έρευνα.

«Η Covid αποδυναμώνει τον οργανισμό, και τότε είναι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί καρκίνος», λέει ο επιστήμονας, εξηγώντας ότι μελέτες από νεκροψίες ανθρώπων που πέθαναν από Covid έδειξαν πρόωρη γήρανση ιστών.

Αυξήθηκαν οι καρκίνοι σε τελικό στάδιο

Μια έρευνα του Lancet Oncology ανέλυσε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των περιπτώσεων της νόσου στο Στάδιο 4 σε πολλές μορφές καρκίνου στα τέλη του 2020. Παράλληλα, το Baptist Health Miami Cancer Institute, το UC San Diego Health και άλλα μεγάλα ιδρύματα δημοσίευσαν δεδομένα που δείχνουν συνεχή αύξηση σε καρκίνους τελικού σταδίου.

Ο Σούεσονγκ Χαν, επιστημονικός διευθυντής έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης του Lancet Oncology, απέδωσε πάντως την αυξητική αυτή τάση σε περιπτώσεις ατόμων που καθυστερούν ή παραλείπουν τη φροντίδα τους λόγω φόβων που σχετίζονται με τον ιό ή για οικονομικούς λόγους, καθώς επίσης και σε πολιτιστικούς παράγοντες, σε γλωσσικά εμπόδια και σε διακρίσεις.

Ωστόσο, ο Χαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και οι ίδιοι οι βιολογικοί μηχανισμοί του SARS-CoV-2 να παίζουν ρόλο.

Exit mobile version