Άρθρο-κόλαφος του Economist: «Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες της ΕΕ»

Ανησυχητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνει ο Economist σε δημοσίευμά του για τις συνέπειες του κοροναϊού.

Σε εκτενές δημοσίευμά του, o Economist εστιάζει στον Τουρισμό, την «Αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πλήγμα του κοροναϊού στην Ελλάδα θα είναι βαρύτερο από αυτό άλλων χωρών -και δη, τουριστικών- της Ευρωζώνης.

Στο ρεπορτάζ του Economist επισημαίνεται, αρχικά, ότι ο τουριστικός κλάδος είναι η μεγάλη «ατμομηχανή» της Ελλάδας καθώς αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Αναλύοντας, ωστόσο, και τοπικά δεδομένα, ο Economist υπογραμμίζει ότι για κάποια ελληνικά νησιά ο Τουρισμός αποτελεί το 90% των οικονομιών τους.

Στη μεγάλη απειλή που «κοιτάζει» κατάματα την Ελλάδα αναφέρθηκαν και οι Financial Times. Με ένα απλό πίνακα, οι FT κατάφεραν να αναδείξουν γιατί η χώρα μας είναι πιο έκθετη από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης που επίσης βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό.

Η Ελλάδα μπορεί να μην ανταγωνίζεται κάποιες από αυτές τις χώρες σε συνολικό αριθμό αφίξεων. Ομως, λόγω του μικρότερου πληθυσμού της, η ζημία που θα προκληθεί θα είναι πιο συγκεντρωμένη και θα επηρεάσει πιο έντονα την οικονομία και τα νοικοκυριά.

Τι ύφεση προβλέπει ο Economist

Επικαλούμενος ξένους αναλυτές ο Economist προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σενάριο: μια ύφεση της τάξης του 7% έως και 18%.

Στη συνέχεια, ο Economist περιγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις της κυβέρνησης:

«Στις 19 Μαρτίου η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που σίγουρα θα επεκταθεί. Το Ελληνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι η απώλεια κερδών εξαιτίας των ακυρώσεων στις κρατήσεις έχει ήδη ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.»

»Στα μέσα Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε δέκα άτομα. Απαγόρευσε επίσης αφίξεις πολιτών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια προς και από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία. Και διέταξε το κλείσιμο όλων των λιανικών επιχειρήσεων, εκτός των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, των πρατηρίων καυσίμων, των καταστημάτων ζωοτροφών, των εταιρειών παροχής τροφίμων, των παντοπωλείων, των αρτοπωλείων, των περίπτερων και των τραπεζών. […]Στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.»

Καταλήγοντας, το άρθρο του Economist αφήνει μια «χαραμάδα» ελπίδας:

«Εκτός από το έκτακτο πακέτο ενίσχυσης ύψους 10 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα έχει “περισσότερα όπλα” για την προστασία της οικονομίας, καθώς ομόλογα αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ κρίθηκαν επιλέξιμα για συμπερίληψη σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης σηματοδοτεί, ίσως, την πρόθεση της ΕΕ να πιστέψει στην ανάκαμψη της Ελλάδας – μόλις ο ιός τεθεί υπό έλεγχο».

Πηγές: parapolitika.gr

Exit mobile version