Άρση καραντίνας! Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμα ο Μητσοτάκης

Την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει με διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό το σχέδιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία, με ασφάλεια ωστόσο για τους πολίτες.

Η ημέρα «κλείδωσε» σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου και το σχέδιο που θα ανακοινώσει θα βασίζεται στην πρόταση της ομάδας των 28 ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων, οι οποίοι πέρασαν πάνω από 10 ώρες τηλεδιασκέψεων τις τελευταίες ημέρες για να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, της χρήσης της προστατευτικής μάσκας, των τεστ αντισωμάτων και της τήρησης των αποστάσεων. Όλα βασικά συστατικά του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα.

Επί της ουσίας η εισήγηση της επιτροπής θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε του βήμα, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, συμβουλεύεται τους επιστήμονες και ειδικά τον Σωτήρη Τσιόδρα. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος του υπουργού Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βασικό θέμα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε η επιτροπή βασίζεται σε δύο άξονες : Αφενός «πως η Ελλάδα τήρησε τα μέτρα και τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην χαλάρωση», αφετέρου πως «οποιαδήποτε χαλάρωση από την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας, μπορεί να κοστίσει σε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα». «Θα κάνουμε ένα βήμα τη φορά για να μη κάνουμε δύο βήματα πίσω», έλεγαν συνεργάτες του υπουργού Υγείας, χαρακτηριστικά.

Ήδη, τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου. Όπως διαμηνύουν στην κυβέρνηση, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ώστε το σχέδιο να εξελίσσεται διαρκώς.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή πάντως υπάρχουν αρκετοί γρίφοι που χρήζουν άμεσης επίλυσης, με τον πρωθυπουργό να βάζει πάνω απ’ όλους τους ειδικούς επιστήμονες και τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. «Το λόγο έχουν κατ’ αρχάς οι ειδικοί και με βάση αυτούς πρέπει να κινούμαστε», υποστηρίζει και με αυτό το γνώμονα κινήθηκε στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του. Άλλωστε, όπως έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση, προέχει η προστασία της ανθρώπινης υγείας και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Η σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις: η πρώτη στις αρχές Μαΐου, η δεύτερη στα τέλη Μαΐου και η Τρίτη στα μέσα Ιουνίου. Βούληση της κυβέρνησης είναι, ως γενικό πλαίσιο, να ανοίξει πρώτα ό,τι δεν έχει συνωστισμό και ό,τι είναι σε εξωτερικό χώρο.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και διλήμματα αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες

Δικαστήρια, Υποθηκοφυλακεία

Την αρχή θα κάνουν τα δικαστήρια, αφού -όπως έχει γίνει ήδη γνωστό- αύριο, Δευτέρα, θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, π.χ. τις «συναινετικές προσημειώσεις». Τα δικαστήρια μετά από νέα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου, αρχικά χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, που θα επανέλθουν από τον Ιούνιο και μετά.

Γυμνάσια, Λύκεια

Φαίνεται πως έχει κλειδώσει η 11η Μαΐου ως ημερομηνία που θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι. Το ζητούμενο είναι εάν αυτό θα αφορά μόνο την Τρίτη Λυκείου ή και άλλες τάξεις. Αν ανοίξει μόνο η Τρίτη Λυκείου, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανοίξουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου είτε μια εβδομάδα είτε 15 μέρες μετά. Στόχος είναι να διαπιστώσουν οι ειδικοί, εάν και κατά πόσον θα υπάρξει μεταφορά αυξημένου ιικού φορτίου εντός των σχολικών αιθουσών, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέμβουν.

Πάνινες μάσκες

Η Επιτροπή έδωσε σαφείς οδηγίες για τη χρήση πάνινων μασκών, με βάση τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων. Είναι ξεκάθαρο, πως μάσκες θα φοράνε όλοι όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους. Πρακτικά οι εργαζόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο λεγόμενο λιανεμπόριο, ή στα κομμωτήρια -τα οποία έχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξουν στις 4 Μαΐου-, οφείλουν να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν αντισηπτικά εντός των εργασιακών τους χώρων. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να θα δοθεί «σύσταση» προς τις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού για την αναγκαιότητα της χρήσης μασκών, όταν βγαίνουν από το σπίτι. Μάλιστα η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό τηλεοπτικό σποτ, για την σωστή χρήση μάσκας.

Αναγκαία τα τεστ

Η επιτροπή μετά από πολλές συζητήσεις έχει καταλήξει καθώς φαίνεται, στη χρήση των tests, τα οποία αποτελούν, ένα από τα βασικά εργαλεία, για τη άρσης των μέτρων.

Καταστήματα, κομμωτήρια

Άμεσα θα ξεκινήσουν τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα, πρώτα τα μικρότερα σε έκταση και ακολούθως τα πιο μεγάλα.

Καφετέριες, εστιατόρια

Μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια θα ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, με τα τραπεζάκια τους έξω. Ήδη συζητείται και ενδεχόμενη επέκταση των καθισμάτων, για την οποία θα πρέπει να γίνει ειδική συνεννόηση με τους δήμους για προσωρινή επέκταση των σχετικών αδειών.

Ξενοδοχεία δυο ταχυτήτων

Τα εποχικά τέλη Ιουνίου και τα 12μηνης διάρκειας τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει στην τόνωση του τουρισμού, των μεταφορών και της κίνησης ανθρώπων στην Ε.Ε. μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι πολίτες της Ένωσης μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και να μην προσφέρουμε ως κράτη-μέλη και ως Ε.Ε., το κατάλληλο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη ότι η υγεία του δεν κινδυνεύει στις μετακινήσεις του.

Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των μεταφορών», λένε στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και μέσα από την τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη Πέμπτη, να υποστηρίζει την άποψη ενθάρρυνσης των πολιτών από τις χώρες του Βορά να επισκέπτονται τις υγειονομικά ασφαλείας χώρες του νότου, όπως την Ελλάδα. Μάλιστα, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις.

πηγή

Exit mobile version