Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Η Τουρκία έχει στόχο την κατάληψη και τουρκοποίηση όλης της χώρας μας»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Το κυπριακό ζήτημα και οι τουρκικές προθέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού πασχαλινού μηνύματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ο οποίος μίλησε με έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου.

Η τουρκική στρατηγική και η παγίδα στις διαπραγματεύσεις

Στο πασχαλινό του μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η επίλυση του Κυπριακού, επιβάλλοντας τη δική της οπτική. «Η Τουρκία κατάφερε να μας παρασύρει να βλέπουμε την επίλυση του προβλήματός μας από τη δική της οπτική γωνία και κάτω από τη δική της προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε μάλιστα την Άγκυρα ότι μας οδηγεί σε συζητήσεις που αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος, αναφέροντας ως παραδείγματα τα κοιμητήρια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα φωτοβολταϊκά στη νεκρή ζώνη. «Μας παρέσυρε να συζητούμε για τα περιτειχίσματα των κοιμητηρίων, για το περιβάλλον, για φωτοβολταϊκά πάρκα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κερδίζει χρόνο επιδιώκοντας πραγματοποίηση των νέων στόχων της. Διυλίζει τον κώνωπα, έχοντάς αμετάθετο στόχο την κατάληψη και τουρκοποίηση όλης της Κύπρου».

Το δίλημμα που θέτει ο διεθνής παράγοντας

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ακόμη πως διεθνείς δυνάμεις, ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Έθνη, πιέζουν την Κύπρο να δεχτεί δυσμενείς λύσεις στο όνομα της τελευταίας ευκαιρίας για επίλυση. «Τούρκοι και διεθνής παράγοντας προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπροστά μας βρίσκεται τελευταία ευκαιρία. Μας θέτουν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να αποδεκτούμε τις νέες απαιτήσεις της κατοχικής δύναμης, αφού δεν έχουμε περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης. Ουσιαστικά μας προτείνουν τρόπους εθνικής αυτοκτονίας».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το παρόν, αλλά με ελπίδα για το μέλλον: «Ούτε και φέτος, δυστυχώς, μπορούμε οι Έλληνες της Κύπρου να αφεθούμε πλήρως στη χαρά της Ανάστασης. Ο Τούρκος δυνάστης κρατά καθηλωμένη στον σταυρό, για 51 τώρα χρόνια, την πατρίδα μας». Ωστόσο πρόσθεσε: «Θα έρθει η μέρα και για της πατρίδας μας τη λύτρωση. Θα πρέπει, όμως, κι εμείς να προγραμματίσουμε νηφάλια και σωστά τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας».

Η στάση του ΟΗΕ και οι συνεχείς τουρκικές απαιτήσεις

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου άσκησε έντονη κριτική και στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι δεν έχει ασκήσει την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία. «Εκμεταλλευόμενη την απροθυμία, ίσως, και την αδυναμία του ΟΗΕ να την πιέσει για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την τακτική του να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη, θέτει διαρκώς νέες απαιτήσεις».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Τουρκία παρουσιάζει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις ως υποχώρηση και απαιτεί επιπλέον παραχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Τελευταία, μάλιστα, παρουσίασε τη συγκατάνευσή της να παρακαθίσει στις συνομιλίες ως υποχώρηση και απαιτεί, ως εκ τούτου, νέες υποχωρήσεις από μας ως απόδειξη θέλησης για λύση».

Κίνδυνος εθνικού ξεριζωμού και κάλεσμα σε εγρήγορση

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο εκρίζωσης του Ελληνισμού από την Κύπρο. «Μπροστά μας βρίσκεται πια ξεκάθαρος ο κίνδυνος του ξεριζωμού μας από τη γη των πατέρων μας. Ούτε και δικαιούμαστε να παραμείνουμε αδρανείς, γιατί δεν μας παρέχεται άλλη δυνατότητα από τους ισχυρούς».

Στην ίδια γραμμή, έκανε έκκληση για εθνική συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση: «Η διαπίστωση αυτή είναι δυσάρεστη και τραγική και θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας ενδυναμώσει στον αγώνα για διασφάλιση του μέλλοντος του Ελληνισμού στην Κύπρο. Σήμερα προβάλλει η ανάγκη εθνικής περισυλλογής όσο ποτέ άλλοτε. Στην κατάσταση που φτάσαμε δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υποχωρήσεων».

Σταθερή πορεία και συντονισμένες προσπάθειες

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε σε κοινό αγώνα Ελλάδας, Κύπρου και της ομογένειας για την απελευθέρωση της χώρας. «Οφείλουμε με σταθερότητα και αταλάντευτα να διεκδικήσουμε και για τον λαό μας ό,τι απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης. Μόνο έτσι θα επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας». Και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Κύπρος και ο απανταχού της γης Ελληνισμός πρέπει να αναλάβουμε σύντονες προσπάθειες, για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα και απελευθέρωση της πατρίδας μας».











Exit mobile version