Ο θάνατος του οδηγού σε τροχαίο δυστύχημα πάγωσε τη Ρόδο. Η διερεύνηση του τροχαίου ξεσκέπασε στοιχεία που μετέτρεψαν τον πόνο της οικογένειας σε οργή…
Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επιδικάστηκε σημαντική αποζημίωση στους οικείους ενός Bούλγαρου που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου λόγω έλλειψης επαρκών μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων επί της οδού.
Πιο συγκεκριμένα την 8η Μαΐου 2011 στις 02.30 ο άτυχος οδηγός εκινείτο με δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ιδιοκτησίας του επί της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου στο ρεύμα με κατεύθυνση προς το Φαληράκι. Η οδός είναι διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας νησίδα.
Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν καλές, υπήρχε καλοκαιρία, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αραιή χωρίς να περιορίζεται η ορατότητά από κάποιο φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο, η κατάσταση της οδού ήταν εξαιρετική, αλλά δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός.
Ερχόμενος στο 16ο χλμ της οδού και κινούμενος στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος προς Φαληράκι, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως, ότι λόγω των εκτελούμενων στο σημείο έργων, η δεξιά λωρίδα στην οποία εκινείτο διακόπτετο και ότι οι οδηγοί αναγκαστικά εκτρέποντο ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους επί της αριστερής λωρίδας, με συνέπεια να συνεχίσει την ευθύγραμμη πορεία του επί της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και να προσκρούσει επί των εγκατεστημένων πλαστικών στηθαίων.
Αποτέλεσμα ήταν η ανατροπή της μοτοσυκλέτας και ο θανάσιμος τραυματισμός του ίδιου, συνεπεία κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Στο εδώλιο βρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, οι εργολάβοι καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σήμανση και ασφάλεια του εργοταξίου.
Όπως έκρινε το δικαστήριο, οι παραπάνω συνέβαλαν στην πρόκληση του δυστυχήματος και τον επακόλουθο θάνατο του οδηγού της δίκυκλης μοτοσυκλέτας αφού από έλλειψη προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, δεν επέδειξαν την επιμέλεια που απαιτείται στις περιστάσεις.
Ειδικότερα δεν έλαβαν όλα τα νόμιμα μέτρα ασφαλείας για την εκτέλεση των έργων και συγκεκριμένα δεν είχαν λάβει τόσο τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 9 και 10 του ΚΟΚ όσο και από υπουργική απόφαση για την τήρηση των οποίων είχαν και συμβατικά δεσμευτεί.
Το δικαστήριο υποχρεώνει τις εναγόμενες να καταβάλουν η καθεμία τους, νομιμοτόκως από την επομένη επιδόσεως της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση στην χήρα του θανόντος, το ποσό των 35.000 ευρώ.
Επιπλέον στον ανήλικο γιο του θύματος το συνολικό ποσό των 52.050 ευρώ, στην μητέρα του το ποσό των 25.000 ευρώ, στον πατριό το ποσό των 15.000 ευρώ, στην ετεροθαλή αδερφή του θανόντος το ποσό των 20.000 ευρώ και στον ετεροθαλή αδερφό του θανόντος το ποσό των 20.000 ευρώ.
Πηγή: dimokratiki.gr