«Απόβαση» από την Tesla στα ελληνικά νησιά!

Στελέχη της αμερικάνικης εταιρείας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, και κατέθεσαν σχέδιο ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Ενδιαφέρον για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά εξέφρασαν στελέχη της αμερικανικής Tesla, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Στην εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι ένα ενδιαφέρον project το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί, αφορά σε ένα μεσαίου μεγέθους νησί, απομακρυσμένο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, όπως η Λήμνος.

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla, του γνωστού -όσο και ιδιόρρυθμου- Αμερικάνου επιχειρηματία Έλον Μασκ, εκτός από ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγει μπαταρίες και συστοιχίες μπαταριών.

Πρόσφατα, μάλιστα διέθεσε συστήματά της για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχή της Αυστραλίας, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Με στελέχη της Tesla συναντήθηκε, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα “έξυπνα” και “ενεργειακά” νησιά».

Exit mobile version