Αποκάλυψη από τη Δανδουλάκη για Φιλιππίδη – «Κάποιες γυναίκες ήθελαν…»
Η Κάτια Δανδουλάκη, σε νέα της συνέντευξη στο ένθετο Documento με τον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη, μίλησε για τη σχέση της προσωπικότητας ενός καλλιτέχνη με το έργο του, την προσωπική της στάση στο κίνημα #MeToo, και το πώς βλέπει τις ανθρώπινες σχέσεις στον χώρο της τέχνης. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αποκάλυψε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις της, ανοίγοντας ένα διάλογο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Μπορεί η προσωπικότητα να καθορίζει την τέχνη;
«Θα σας έλεγα ότι βλέποντας έναν καλλιτέχνη, καταλαβαίνω αν είναι καλός άνθρωπος ή όχι», δήλωσε η ηθοποιός. «Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά είναι κάτι που νιώθω. Ίσως έχω μια “κεραία” στην αρνητικότητα, και όταν βλέπω καλοσύνη, αυτό με αγγίζει βαθιά».
Η Δανδουλάκη εξήγησε ότι η κακία, η επιθετικότητα και η καταπίεση είναι χαρακτηριστικά που την απωθούν. Στο παρελθόν, μπορούσε να δεχθεί έναν δύσκολο χαρακτήρα, αν αυτός ήταν ταλαντούχος. Σήμερα, όμως, έχει αλλάξει άποψη: «Προτιμώ έναν καλό άνθρωπο, ακόμη κι αν δεν είναι ο καλύτερος ηθοποιός».
Γιατί συμμετείχε στο #MeToo
Η ανάγκη της να μιλήσει ανοιχτά την οδήγησε να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo. «Ό,τι είχα να πω, το είπα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά. Η ψυχή μου δεν αντέχει την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε.
Για την ίδια, η ουσία του κινήματος δεν είναι να αποξενωθούν τα δύο φύλα ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου οι άνδρες φοβούνται να φλερτάρουν ή να δείξουν την εκτίμησή τους σε μια γυναίκα. Αντίθετα, το κίνημα φέρνει στο φως περιπτώσεις ανθρώπων που υπέφεραν σιωπηλά, μη μπορώντας να μιλήσουν στην ώρα τους.
Η εσωτερική πάλη των θυμάτων: «ήθελαν να γίνουν κάτι μεγαλύτερο»
Η Δανδουλάκη αναγνωρίζει την ανθρώπινη αδυναμία και την πολυπλοκότητα των επιλογών. «Υπάρχουν άνθρωποι που υπέμειναν την καταπίεση γιατί ήθελαν να γίνουν κάτι μεγαλύτερο. Δεν μπορώ να τους ψέξω. Κατανοώ και υποκλίνομαι στην ψυχή του καθενός», δήλωσε.