«Η κοπέλα τις τελευταίες μέρες δεν αισθανόταν καλά και μάλιστα πήρε…»
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα για τον θάνατο της πρώην παίκτριας του MasterChef, Ντέμης Γεωργίου, η οποία προσβλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη και κατέληξε μετά από σηπτικό σοκ.
«Στην άτυχη αυτή κοπέλα συνέβη σηπτικό σοκ δηλαδή πολυοργανική ανεπάρκεια, όλα τα όργανα πλέον έφτασαν να μην λειτουργούν. Γι’ αυτό είχαμε και τον θάνατο», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Η κοπέλα τις τελευταίες μέρες δεν αισθανόταν καλά και μάλιστα πήρε και άδεια και έμεινε στο σπίτι της. Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινε σε έναν γιατρό, έκανε κάποιες εξετάσεις, θα έβλεπε τι συμβαίνει. Δυστυχώς, δεν πήγε, παρά καθόταν σπίτι μόνο για να ξεκουραστεί. Πιστεύω ότι θα είχε και κάποια άλλα συμπτώματα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, «εμείς πρέπει να περιμένουμε τις εξετάσεις που έχουν σταλεί να δούμε ποιο είναι το δυνατό μικρόβιο που έκανε το σηπτικό σοκ».
Τέλος, εξηγώντας τη λειτουργία των βακτηρίων είπε ότι: «τα βακτήρια μπαίνουν στους ιστούς καταστρέφουν τα κύτταρα και απελευθερώνουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες δημιουργούν την όλη κατάσταση στα διάφορα όργανα».
Δείτε το βίντεο:
Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη;
Οι βακτηριακές λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic, είναι οποιαδήποτε ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια. Ένα άτομο μπορεί να αρρωστήσει από την είσοδο επιβλαβών βακτηρίων στο δέρμα, το έντερο (γαστρεντερικό σωλήνα), τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα του.
Ενώ υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια που ζουν παντού γύρω μας, στο έδαφος ή το νερό και στις επιφάνειες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας, τα περισσότερα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, και πολλά από αυτά είναι ακόμη και χρήσιμα.
Μπορούν να σας βοηθήσουν στην πέψη των τροφών και να σκοτώσουν άλλες επιβλαβείς μορφές βακτηρίων που προσπαθούν να εισβάλουν στο σώμα σας. Αλλά ακόμη και τα χρήσιμα μπορούν να σας βλάψουν αν αναπτυχθούν εκεί που δεν πρέπει.
Μόνο λίγοι τύποι βακτηρίων προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους.
Τύποι βακτηριακών λοιμώξεων
Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πολλούς τύπους λοιμώξεων, ανάλογα με τον τρόπο που εκτίθεστε και ποιο μέρος του σώματός σας μολύνει.
Ορισμένοι συνηθισμένοι τύποι βακτηριακών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:
- Τροφική δηλητηρίαση (γαστρεντερίτιδα).
- Ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, του αυτιού ή των ιγμορείων.
- Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).
- Βακτηριακή πνευμονία.
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI).
Υπάρχουν πολλές βακτηριακές λοιμώξεις που συνήθως δεν είναι σοβαρές ή μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με αντιβιοτικά. Παραδείγματα αποτελούν η κολπίτιδα αλλά και τα απλά σπυράκια.
Ωστόσο, οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη που εισχωρεί βαθιά στο σώμα, όπως στο αίμα, την καρδιά, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο, μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.
Πώς προσβάλλεται ο οργανισμός;
Ο οργανισμός μπορεί να προσβληθεί με διάφορους τρόπους μερικοί από τους οποίους είναι:
- Μολυσμένα τρόφιμα ή νερό
- Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Από αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα καλά βακτήρια που καταπολεμούν τα κακά
- Μολυσμένες επιφάνειες
- Σεξουαλική επαφή
- Τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού ή ψύλλου
Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής λοίμωξης;
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ποιο σημείο του σώματος του ασθενή έχει προσληφθεί.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Κρυάδες
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
Μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι:
- Κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα.
- Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, πόνος στο στομάχι, ναυτία, τάση για εμετό.
- Βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και φλέγματα.
- Δυσκαμψία στον αυχένα, ναυτία ή έμετος, ευαισθησία στο φως και σύγχυση.
- Υψηλός πυρετός, αδυναμία, εφίδρωση και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
- Πόνος στο στήθος, νυχτερινός ιδρώτας, δύσπνοια, βήχας, μυϊκός και αρθρικός πόνος.
- Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση, αυξημένη ανάγκη για ούρηση και επώδυνη επαφή.
Τι οδήγησε στον θάνατο την Ντέμη Γεωργίου;
Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σήψη.
Η σήψη εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επικίνδυνα σε μια λοίμωξη.
Προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, ανεπάρκεια των οργάνων και ακόμη και θάνατο, όπως στην περίπτωση της γνωστής σεφ.
Πώς θα προστατευτείτε
Για να προστατευθείτε από τους διαφόρους τύπους των βακτηριακών λοιμώξεων μπορείτε να λάβετε τα παρακάτω μέτρα:
- Εφαρμόστε καλή υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση καλών συνηθειών όπως πλύσιμο των χεριών, τη χρήση καθαρών και στεγνών ρούχων και τη μη κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.
- Διατηρείτε τις πληγές καθαρές. Οι πληγές στο δέρμα σας επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν. Καθαρίστε και καλύψτε τα κοψίματα ή τις πληγές στο δέρμα σας.
- Εφαρμόστε ασφαλείς διατροφικές συνήθειες. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων, το καλό μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών και το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση.
- Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
- Προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των εντόμων. Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό, χρησιμοποιήστε σπρέι για έντομα και ελέγξτε τον εαυτό σας και τα κατοικίδια ζώα σας για τσιμπούρια μετά την παραμονή σας σε εξωτερικούς χώρους.
Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Είναι ζωτικής σημασίας να μεταβείτε στα επείγοντα ή να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας αν έχετε ενδείξεις σοβαρής λοίμωξης, όπως:
- Υψηλός πυρετός (39,4 βαθμοί Κελσίου).
- Σύγχυση ή άλλες διανοητικές αλλαγές.
- Δυσκαμψία στον αυχένα με άλλα συμπτώματα μηνιγγίτιδας (πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος).
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση.