Νομικό κείμενο τεράστιας σημασίας χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, τη χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση Μαυρικίου αναφορικά με τις βρετανικές βάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη με την γνωμοδότηση το καθεστώς των βάσεων «δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ένα κατάλοιπο αποικιοκρατίας και μια κατάσταση παράνομη που δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Η γνωμοδότηση, ανέφερε, μπορεί να αξιοποιηθεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά ακόμη και η πλήρης αποχώρηση των βρετανικών βάσεων.
Ο κ. Κληρίδης δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Active» πως η Νομική Υπηρεσία θα συντάξει ένα κείμενο, στο οποίο θα αναλύεται η γνωμοδότηση και οι σχέσεις, που αυτή έχει με την κυπριακή πραγματικότητα.
Το κείμενο, πρόσθεσε, θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Εξωτερικών για να αξιοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Εξάλλου, η Νομική Υπηρεσία σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση, οι όποιες νομικές επιπτώσεις από την μη νόμιμη αποαποικιοποίηση «θα πρέπει να εξετάζονται στη βάση του Δικαίου όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα και όχι κατά την ημέρα της κήρυξης ανεξαρτησίας».
Επίσης, σημειώνεται ότι «η υποχρέωση αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, συνιστά υποχρέωση οφειλόμενη προς τη διεθνή κοινότητα και συνακόλουθα, όλα τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη προς αυτή την κατεύθυνση».