Επί 11 χρόνια τα ΚΤΕΛ Αττικής δεν απέδιδαν σε ειδικούς λογαριασµούς τα χρήµατα, όπως προέβλεπε νόµος του 2001.
Πρόστιµο-µαµούθ ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η περιφέρεια στα ΚΤΕΛ Αττικής για χρήµατα που εισέπρατταν επί 11 χρόνια µέσω των εισιτηρίων, αλλά δεν τα απέδιδαν σε ειδικούς λογαριασµούς, όπως προέβλεπε νόµος του 2001!
Η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, αν και περιορίζεται σε λιτή αναφορά των διατάξεων, θα µπορούσε να αποτελεί κάλλιστα υλικό για µελέτη σχετικά µε το πώς το κράτος ψηφίζει νόµους – χωρίς δηλαδή να προβλέπει µέτρα για την εφαρµογή τους.
Εν συντοµία, η υπόθεση έχει ως εξής: Τον Νοέµβριο του 2001 ψηφίζεται από την κυβέρνηση Σηµίτη ο νόµος 2963 για την οργάνωση των δηµόσιων µεταφορών µε λεωφορεία. Στο άρθρο 13 προβλέπεται η δηµιουργία ειδικού λογαριασµού όπου θα κατατίθετο το 5% των εισπράξεων από τα εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες. Ποσοστό 1% θα πήγαινε για την ενίσχυση των ασθενέστερων ΚΤΕΛ, µελέτες και έργα εκσυγχρονισµού.
Άλλο ένα 3% θα κατευθυνόταν για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και το υπόλοιπο 1% για συντήρηση υποδοµών.
Και τι θα γινόταν εάν κάποιο ΚΤΕΛ δεν απέδιδε τα ποσά αυτά;
Εκείνος ο νόµος έλεγε ότι θα βεβαιώνονταν ως δηµόσιο έσοδο για να εισπραχθούν κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων τα ποσά από το 1% υπέρ των ασθενέστερων ΚΤΕΛ, αλλά και ότι θα έπρεπε να εκδοθεί άλλη απόφαση του υπουργού Μεταφορών για τον τρόπο επιβολής, είσπραξης και διάθεσης αυτής της εισφοράς. Ταυτόχρονα καταργούσε άλλες εισφορές που πλήρωναν έως τότε τα ΚΤΕΛ.
Τον Ιανουάριο του 2003 υπογράφεται η απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή και στο άρθρο µε τίτλο «∆ιαδικασία ελέγχου κατάθεσης και αξιοποίησης
της εισφοράς» κάνει επίδειξη… αυστηρότητας: Σε περίπτωση µη έγκαιρης κατάθεσης της εισφοράς (ανά τρίµηνο) η νοµαρχία στέλνει προειδοποιητική επιστολή!
Ο καθορισµός Θα περάσουν 65 τρίµηνα µέχρι να έρθει η Περιφέρεια Αττικής και να διαπιστώσει πως τα χρήµατα δεν κατέληγαν στους προβλεπόµενους λογαριασµούς.
Προηγουµένως, όµως, τον Μάρτιο του 2018 είχε ψηφιστεί ο νόµος 4530, ο οποίος ορίζει για πρώτη φορά επιβολή προστίµου εάν τα χρήµατα δεν κατατίθενται στους λογαριασµούς. Το πρόστιµο ορίζεται βάσει του 10% των οφειλοµένων.
Σηµειωτέον ότι αυτά τα οφειλόµενα δεν αφορούν το 5% επί των εισπράξεων, αλλά το 4% (3%+1%), που είναι στην ευθύνη της περιφέρειας, καθώς το υπόλοιπο 1% είναι στην αρµοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών. Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης της Περιφέρειας Αττικής, το πρόστιµο επιβάλλεται διότι «η εταιρεία δεν ήταν συνεπής µε την υποχρέωσή της να καταβάλει τις εισφορές 1% και 3% επί των εισπράξεών της για το χρονικό διάστηµα από την 1η ∆εκεµβρίου 2003 έως και τις 31 ∆εκεµβρίου 2012 και από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και τις 31 ∆εκεµβρίου 2015, ενώ εισέπραττε τις εισφορές από τους εξυπηρετούµενους επιβάτες µέσω των εισιτηρίων».
Σε επικοινωνία του «Έθνους» µε τα ΚΤΕΛ Αττικής, ο πρόεδρος Γ. Παπαδοµιχελάκης δήλωσε ενοχληµένος που έµαθε για το πρόστιµο από τα µέσα ενηµέρωσης, και όχι από την περιφέρεια. Υποστηρίζει ότι τα ΚΤΕΛ πραγµατοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια έργα συντήρησης και προµήθειες ανανέωσης του στόλου, έστω και αν δεν λειτουργούσαν οι προβλεπόµενοι λογαριασµοί. ∆ήλωσε, επίσης, ότι θα κατατεθούν προσφυγές κατά του προστίµου µε αίτηση θεραπείας και θα υποβληθούν όλα τα παραστατικά µε τις δαπάνες που έχουν γίνει