Νέο παραλήρημα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.
Κανένας δεν “επιτρέπεται” να αγοράσει μέσο ενημέρωσης και να τα βάλει με τη Νέα Δημοκρατία! Αυτό είναι πλεονέκτημα μόνο όσων είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας…
Συνέχεια στην κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με τον Ιβάν Σαββίδη έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις δηλώσεις του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. στο Αθλητικό Metropolis 95,5:
Για τη δήλωση Σαββίδη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός:
«Το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός δεν το αποφασίζει ο Άδωνις, ο Ιβάν ή ο… Μάριος αλλά ο ελληνικός λαός όταν πάει στις κάλπες. Άρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει και να μην κάνουμε δηλώσεις που στο μέλλον μπορεί να μετανιώσουμε κιόλας».
Για τη συνέντευξη Σαββίδη:
«Χθες ο Σαββίδης διέβη τον ρουβίκωνα. Έπαψε να είναι ένας απλός επενδυτής, έγινε ένα πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ταύτισε τις όποιες επιχειρηματικές του κινήσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να έχει δύο ρόλους. Και επιχειρηματίας και πολιτικό στέλεχος δεν γίνεται. Στη Ρωσία του Πούτιν μπορεί να γίνεται. Σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνεται».
Για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ:
«Ποιο στέλεχος της ΝΔ είπε να μην πάρει τη ΣΕΚΑΠ ο Σαββίδης; Ποιος έκανε κριτική από τη ΝΔ; Πολύ καλώς έκανε ο Ιβάν Σαββίδης. Την εποχή που την πήρε, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως είναι ξεπούλημα. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση να εισπραχθούν όλα τα πρόστιμα και τα χρέη της ΣΕΚΑΠ από τον νέο ιδιοκτήτη».
Για το αν πρέπει να πληρώσει ο Ιβάν Σαββίδης το πρόστιμο των 38 εκ. ευρώ:
«Ακόμη κι αν υποθέταμε ότι έχει δίκιο, εδώ είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι Ρωσία. Υπάρχουν θεσμοί. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει ό,τι γουστάρει. Υπάρχει διαδικασία στο Κοινοβούλιο.
Μπορούσε η κυβέρνηση να έρθει στη Βουλή, να μας πει πως υπάρχει πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση και να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Θα έκανε το νομοσχέδιο, θα πήγαινε στις επιτροπές, θα βλέπαμε την υπόθεση με προσοχή και αν αποδεικνυόταν πως έχει δίκιο ο Σαββίδης θα γινόταν. Τι είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή; Πάρτε πίσω την τροπολογία που φέρατε σαν τον κλέφτη και εδώ είμαστε.
Με αυτήν την τροπολογία, θα μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών να διαγράφει πρόστιμο σε οποιαδήποτε δημόσια εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί με την αιτιολογία ότι ο επενδυτής δεν είχε ενημερωθεί καλά.
Το δέχεστε εσείς αυτό; Από εκεί και πέρα, ποιος σας λέει ότι τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε για την εξαγορά της εταιρείας και είναι εξαιρετικά χαμηλό τίμημα για μία βιομηχανία δεν προϋπολόγιζε τα προβλήματα που είχε η εταιρεία και ενδεχομένως τα φορολογικά πρόστιμα.
Ενδεχομένως και λόγω αυτών των προβλημάτων μπορεί να είχε πέσει τόσο χαμηλά το τίμημα».
Για την επιβολή προστίμου εις βάρος της εταιρείας, ενώ οι αξιωματούχοι της αθωώθηκαν:
«Λέτε να είναι ο Σαββίδης ο μόνος επιχειρηματίας που ταλαιπωρείται από τις δικαστικές αποφάσεις; Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 11 εκ. άνθρωποι. Λέτε να μην υπάρχουν άλλοι που συνάντησαν δικαστικές αποφάσεις που φαντάζουν παράλογες; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε στη Βουλή και θα νομοθετήσουμε για έναν. Εκτός των άλλων το να νομοθετείς για έναν είναι και αντισυνταγματικό.
Η κοινή λογική έχει την εξής απάντηση. Αν την ώρα που πήρε την ΣΕΚΑΠ το due diligence είχε καταγράψει το πρόβλημα με το κράτος, είχε προσμετρηθεί και χαμήλωσε την αξία της εταιρείας. Άρα ανέλαβε ένα ρίσκο ο επιχειρηματίας.
Το αν δεν του βγήκε το ρίσκο δεν θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο η Βουλή από το να ψηφίζει νόμους για να διορθώνει ενδεχόμενη ζημιά του εκάστοτε επιχειρηματία».
Για το αν είναι σύμφωνος με το πρόστιμο:
«Κρίθηκε σε αίθουσα δικαστηρίου. Είναι δυνατόν να σας πω από το τηλέφωνο έξω από το Κοινοβούλιο αν είχε δίκιο το δικαστήριο που συνεδρίασε μέρες για να επιβάλλει πρόστιμο ή δεν είχε;
Η αθώωση στελεχών μπορεί να είχε να κάνει με ενδεχόμενο δόλο που δεν αποδείχθηκε. Ή με το ότι δεν βρέθηκε ο υπεύθυνος που έκανε το λαθρεμπόριο. Είναι νομικά ζητήματα αυτά.
Αν με ρωτάτε αν γίνεται να αθωωθεί ο αξιωματούχος και στην εταιρεία να επιβληθεί πρόστιμο, φυσικά και γίνεται και συμβαίνει καθημερινά σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Το γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί ειδικά και φωτογραφικά για έναν άνθρωπο συγκεκριμένα δεν μου έχει εξηγηθεί».
Για τις απειλές Σαββίδη πως αν δεν διαγραφεί το πρόστιμο θα οδηγήσει σε πτώχευση τη ΣΕΚΑΠ:
«Ας την κλείσει. Έρχεται δηλαδή ένας επιχειρηματίας, εκβιάζει το κράτος λέγοντας “ή μου σβήνεις το πρόστιμο ή φεύγω” και πρέπει το κράτος να σβήνει πρόστιμα; Εδώ κόβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις των ανθρώπων και μας έπιασε ο πόνος αν καλώς ή κακώς μπήκε το πρόστιμο; Εγώ λέω κακώς μπήκε, χάλασε ο κόσμος να έρθουν να το συζητήσουν στη Βουλή με διαφάνεια; Αυτό στηλιτεύσαμε. Τη διαδικασία. Και επειδή στηλιτεύσαμε τη διαδικασία ήρθε ο Σαββίδης να στείλει στο πυρ το εξώτερο τον Μητσοτάκη.
Εδώ είναι χώρα της ΕΕ, έχει θεσμούς και διαδικασίες.
Και αν ο κ. Σαββίδης μας λέει ότι θα πάρει κανάλι για να πολεμά τη ΝΔ, γιατί αυτό μας λέει περίπου, η απάντηση είναι “γκελ μπουρντάν”. Τι είναι η ΝΔ; Κάποιο κόμμα που φοβάται; Σε ποια χώρα νομίζει ότι μιλάει;».
Για τις από εδώ και πέρα σχέσεις της ΝΔ με τον Ιβάν Σαββίδη:
«Δεν λέω ότι πάμε σε σκληρό ροκ. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ, δεν είναι Πούτιν εδώ. Στη δημοκρατία υπάρχουν θεσμοί και κανόνες.
Γνωρίζοντας τον Ιβάν Σαββίδη ως πρόεδρος του συνδέσμου αποδήμου ελληνισμού των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ εκπλήσσομαι με αυτή τη συνέντευξη. Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξη. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί η σκανδαλώδης τροπολογία, να επανέλθει σωστά να δούμε τι έχει συμβεί και αν πρέπει να ψηφιστεί εδώ είμαστε να την ψηφίσουμε.
Δυστυχώς αυτή η αξιοπρεπής και εθνικά υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε σε αυτήν την άθλια συνέντευξη Σαββίδη. Δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα αυτή η συνέντευξη. Είναι για άλλου τύπου καθεστώτα».