Αντώνης Σαμαράς – Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη: «Προφανώς αυτή δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Και δείχνει μια μη σοβαρή χώρα» – «Η Ελλάδα στο περιθώριο, παντελώς απούσα»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί έντονη και εμπεριστατωμένη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του παθητική στάση στα διεθνή ζητήματα και μια εξωτερική πολιτική «κατευνασμού», η οποία –όπως υποστηρίζει– έχει αφήσει την Ελλάδα απούσα από τις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Προειδοποίηση για μια ιστορική γεωπολιτική καταιγίδα

Με άρθρο του στα «Νέα», ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει την παγκόσμια συγκυρία ως «γεωπολιτική τέλεια καταιγίδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή των διεθνών ισορροπιών συντελείται με δύο βασικά στοιχεία: «Πρώτον, οδηγούμαστε σε μία εάν όχι de jure τουλάχιστον σε μία de facto αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, το αναδυόμενο διεθνές σύστημα θα είναι ένα υβρίδιο διπολισμού (ΗΠΑ-Κίνα) με χαρακτηριστικά τριπολισμού (Ρωσία)».

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι σημαντικοί περιφερειακοί και τοπικοί παίκτες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Ιράν και –ειδικά– η Τουρκία κινούνται πλέον με περισσότερη αυτονομία, δημιουργώντας ένα ρευστό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Παντελώς απούσα», σημειώνει με ανησυχία, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνισμός δέχεται πιέσεις σε όλα τα μέτωπα και πως η χώρα «υποχωρεί ή απουσιάζει από παντού».

Αντίδραση για τις επισκέψεις σε Βερολίνο και Ρώμη

Στην καρδιά της κριτικής του βρίσκεται η στάση του πρωθυπουργού στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Στη Γερμανία, όπως τονίζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον «βαθιά τραυματισμένο» καγκελάριο Μερτς, ο οποίος πρότεινε αμυντική συνεργασία ΕΕ–Τουρκίας, αγνοώντας τις εντάσεις και την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ήταν συγκαταβατική. «Ό,τι πείτε…», σχολιάζει ειρωνικά.

Παρόμοια είναι και η στάση απέναντι στην Ιταλία, όπου –όπως υποστηρίζει– δεν υπήρξε καμία αντίδραση στη στρατιωτική σύμπλευση Ιταλίας–Τουρκίας, αλλά και στις εμπορικές συμφωνίες για τα τρένα με την ίδια εταιρεία που εμπλέκεται στην τραγωδία των Τεμπών.

Επικρίσεις για τη στάση απέναντι στα Βαλκάνια

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση πλήρη απουσία πολιτικής στα Βαλκάνια. Την κατηγορεί ότι σιωπά μπροστά στις εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος μιλά για «ιστορική δικαίωση», αλλά και μπροστά στις ενέργειες του Έντι Ράμα, ο οποίος –όπως τονίζει– κάνει προεκλογική εκστρατεία εντός Ελλάδας, φυλακίζει Έλληνες της μειονότητας και εγείρει ανιστόρητες αξιώσεις για τους Τσάμηδες.

Παθητικότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Στον τομέα της ενέργειας, ο Αντώνης Σαμαράς καταγγέλλει ότι εγκαταλείφθηκε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, ενώ υπογράφεται νέα διμερής συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που αγνοεί την Ελλάδα. Κάνει επίσης λόγο για έλλειψη αντίδρασης στην επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και στα εγκαίνια του λεγόμενου «προεδρικού μεγάρου». «Απλώς, δεν απάντησε!», αναφέρει σκωπτικά.

Επιπλέον, αναδεικνύει την απουσία της Ελλάδας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, την ώρα που –όπως λέει– «άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν κατασκηνώσει σε όλα τα περιφερειακά φόρα». Και προσθέτει: «Δίνουμε το περιθώριο στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μέρος της λύσεως στη Μέση Ανατολή…».

«Δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Δείχνει μη σοβαρή χώρα»

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μασάει τα λόγια του: «Προφανώς αυτή δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Και δείχνει μια μη σοβαρή χώρα. Που κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά». Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει το αδιανόητο: να μην έχει επικοινωνία ούτε με τη Ρωσία, ούτε με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Καυτηριάζει και τις συμπεριφορές των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «όπου σταθεί υμνεί την Τουρκία», ενώ ο υφυπουργός «μιλάει σε επίσημη εκδήλωση στα Τούρκικα».

«Αυτή δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά κλείνει με μια ξεκάθαρη πολιτική θέση: «Αυτό είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; “Ό,τι πείτε” και “ήρεμα νερά”; Ποιος το καθόρισε; Η Βουλή; Ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και όχι!».

Αποστασιοποιείται πλήρως από την παρούσα κυβερνητική πολιτική και υποστηρίζει ότι δεν εκφράζει ούτε τις ιδέες του ελληνικού λαού ούτε τις παρακαταθήκες της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.

Exit mobile version