Αντιδράσεις με την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας στο Βατικανό

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας στο Βατικανό την Κυριακή, 19 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Η θρυλική μοναχή που έχει γίνει σύμβολο του αλτρουισμού θα ονομάζεται πλέον «Αγία Τερέζα της Καλκούτας» και οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν τα λείψανά της. Ακόμα, την Παρασκευή θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικά γραμματόσημα που «θα συμβολίζουν την δύναμη της Αγίας».

Σύμφωνα με τον Guardian, εικονίσματα της Μητέρας Τερέζας εκτίθενται μέσα και έξω από το Βατικανό, ενώ έχουν προγραμματιστεί μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και συγκεντρώσεις για προσευχή εις μνήμην της. Στην Καλκούτα, εκδηλώσεις θα διεξάγονται για τους υπόλοιπους τρεις μήνες.

«Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος γίνεται άγιος, είναι φυσικό οι Ινδοί να νιώθουν υπερήφανοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντα Μόντι.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Βατικανού έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Μητέρα Τερέζα και το κίνημά της «Missionaries of Charity» δεν βοήθησαν την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμα, η ίδια έχει κατηγορηθεί ότι βάπτιζε ετοιμοθάνατους ανθρώπους, χωρίς να αναλογίζεται την πίστη τους σε άλλη θρησκεία.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2003 είχε εκδοθεί βιβλίο με τίτλο «Μητέρα Τερέζα: Η τελευταία ετυμηγορία», το οποίο βασιζόταν σε μαρτυρίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με την Αγία, αναφέρει ότι η ΜΚΟ «Missionaries of Charity» παρείχε ελλειπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους φτωχούς, επαναχρησιμοποιώντας ακόμα και σύριγγες.

Ο Christopher Hitchens στο βιβλίο του «Ιεραποστολική Στάση» αποκαλεί την Μητέρα Τερέζα «θρησκόληπτη» και την κατηγορεί για συνεργασία με πολιτικούς. Στόχος της ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία μιας αίρεσης και όχι η παροχή βοήθειας στους φτωχούς.

Πηγές: HuffingtonPost.gr, theGuardian.com

Exit mobile version