Η αναζωπύρωση της έντασης γύρω από το Κυπριακό επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υποστήριξε τη λύση δύο κρατών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε με σαφήνεια, κάνοντας λόγο για παράνομη κατοχή που διαρκεί εδώ και μισό αιώνα και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης για λύση και επανένωση.
Χριστοδουλίδης: «Πενήντα χρόνια παράνομη κατοχή»
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:
«Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια», παραπέμποντας εμμέσως στη σύγκριση με την Ουκρανία και στις αντίστοιχες καταδίκες της διεθνούς κοινότητας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κυπερούντα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές. Τόνισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενίσχυση του διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή.
Οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι οι έντονες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων.
«Μια αντίδραση που ενισχύεται συνεχώς, είδαμε και πρόσφατα τις αντιδράσεις σε σχέση με το θέμα της μαντίλας», είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι η επίσκεψη του Ερντογάν έγινε κυρίως ως απάντηση στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν φαίνεται να επιθυμούν την πορεία που προωθεί η Άγκυρα.
Η στάση Ερντογάν και η κινητικότητα στο Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φέρνουν κάτι καινούριο.
«Είναι γνωστή η θέση του κ. Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα περί «πραγματικοτήτων» που προβάλλει η Τουρκία είναι στην ουσία προσπάθεια νομιμοποίησης μιας μακροχρόνιας κατοχής.
Σχετικά με την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε την αντίφαση ανάμεσα σε όσα λέγονταν αρχικά από την τουρκική πλευρά και στις εξελίξεις που ακολούθησαν.
«Έλεγαν ότι δεν θα γίνει διευρυμένη συνάντηση, έγινε. Έλεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν οδήγησε», ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ήδη καθοριστεί διάσκεψη για τα τέλη Ιουλίου, ενώ έγινε και ο διορισμός της κ. Ολγκίν από τον ΟΗΕ, με επίσημη ανάληψη καθηκόντων στις 12 Μαΐου.
«Χρειαζόμαστε σχέδιο και επιμονή»
Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται μεθοδικά για την πρόοδο των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις από κυπριακής πλευράς μπορεί να φέρουν νέα ώθηση.
«Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση ή να παρουσιάσω διαφορετικά τα δεδομένα», δήλωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια καταγράφεται ουσιαστική κινητικότητα, όπως σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, ξεκάθαρο σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μέσα από την επιμονή και τη συνέπεια θα έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η επικείμενη συνάντηση με τον Τατάρ
Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη ρητορική Ερντογάν και Τατάρ, δύο μόλις ημέρες πριν τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος δεν έκρυψε την αναμενόμενη στάση των δύο ανδρών.
«Δεν ανέμενα ότι θα ακούσω κάτι διαφορετικό από τον κ. Ερντογάν ή από τον κ. Τατάρ στις δημόσιες τους δηλώσεις», σημείωσε, ανακοινώνοντας πως τη Δευτέρα θα έχει νέα συνάντηση με σαφές αντικείμενο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.
«Κάποιες ξεκίνησαν να υλοποιούνται και υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα που από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να υλοποιηθούν», ανέφερε.
Καταγγελία του ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Ερντογάν
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας εδραίωσης της τουρκικής παρουσίας και επιβολής λύσης δύο κρατών.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για «μετάβαση με σκοπό την εγκαινίαση έργου που προβάλλει την αποσχιστική οντότητα», κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων του Ερσίν Τατάρ, που ζητούσε ενέργειες προβολής του ψευδοκράτους, και εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Άγκυρας για παρέμβαση σε θέματα που αγγίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, όπως η εισαγωγή της μαντίλας στα σχολεία.
Αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα
Το υπουργείο επισημαίνει πως η επίσκεψη συνιστά άλλη μια προσβολή στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εδώ και 51 χρόνια πλήττεται από παραβιάσεις, οι οποίες έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες εκδηλώνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τη στήριξη του ΟΗΕ, και έπειτα από τον διορισμό της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Τέτοιες ενέργειες και τοποθετήσεις υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια για πρόοδο προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει το ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας, στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των συμφερόντων όλων των Κυπρίων σε μια ελεύθερη και ενωμένη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.