Θέμα χρόνου η λήξη του υποχρεωτικού rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τι λέει το τελευταίο ΦΕΚ.
Υποχρεωτικό rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους και υποχρεωτική μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα μέτρα που απέμειναν από την πανδημία. Και ενώ, πλέον, η καθημερινότητα έχει επιστρέψει σε κανονικότατους ρυθμούς, στο παρασκήνιο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να κάνουν -με δική τους δαπάνη- ένα rapid test την εβδομάδα, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.
Αυτό ωστόσο το μέτρο φτάνει στο τέλος του, όπως αποκαλύπτει η ημερομηνία που «κρύβει» το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με αυτό, είναι ακόμα υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εφόσον ένας εργαζόμενος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test μία φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, δηλαδή, εάν κάποιος κάνει Δευτέρα, τότε πρέπει να ξανακάνει την επόμενη Δευτέρα.
Το μέτρο θα σταματήσει να ισχύει και όταν σταματήσει να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι σήμερα
Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
- όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
- όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορoνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Άδεια εργαζόμενου λόγω Covid – Πόσες μέρες δικαιούστε
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα
Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.
Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.