Ανέγγιχτος παράδεισος, ναός ηρεμίας: Το ελληνικό μέρος – έκπληξη που ο Τζεφ Μπέζος πέρασε καλύτερα από τη Μύκονο

Ένα μικροσκοπικό νησί, σχεδόν ξεχασμένο από τον χρόνο, έγινε το αγαπημένο καταφύγιο του Τζεφ Μπέζος, επισκιάζοντας ακόμα και τη Μύκονο. Η Ψέριμος είναι ένα μέρος γαλήνης, φυσικής ομορφιάς και απλότητας που αξίζει να το γνωρίσουμε.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η Ψέριμος έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία. Ανήκε στις «νήσους τε Καλύδνας» που αναφέρει ο Όμηρος στον κατάλογο των πλοίων, μαζί με άλλες γύρω από την Κάλυμνο. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος την κατέγραψε ως Pserema, ενώ το 1888 ο Γουίλιαμ Ρότζερ Πάτον, μελετώντας μια εκκλησιαστική επιγραφή στο νησί, την ταύτισε με τη σημερινή Ψέριμο.

Η Ψέριμος, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Καλυμνίων, ήταν κάποτε εξαρτημένη από την Κω. Είναι επίσης γνωστή ως «Κάπαρη», λόγω του άφθονου ομώνυμου φυτού. Το νησί χωρίζεται σε περιοχές όπως η «Άκρα Βασιλική» στα βόρεια και η «Άκρα Ρούσσα» στα νότια, με τον όρμο Βασιλική στα ανατολικά και τον όρμο Ψερίμου – όπου βρίσκεται και το χωριό – στα δυτικά.

Σε μικρή απόσταση, το ακρωτήριο Κοράκι και η βραχονησίδα Πλάτη συμπληρώνουν τη γεωγραφία ενός τόπου που μοιάζει με μικρό θαύμα.

Μικρό αλλά πλούσιο σε φυσική ομορφιά

Με έκταση μόλις 14,6 τ.χλμ. και μέγιστο υψόμετρο 268 μέτρα, η Ψέριμος είναι γεμάτη χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες, κατάφυτες με ελιές. Οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν μόλις τους 84 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Παρά το μικρό της μέγεθος, το νησί διαθέτει αρκετές παραλίες με καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά. Η πιο εύκολα προσβάσιμη είναι τα Αυλάκια, δίπλα στο λιμάνι, με λίγες ομπρέλες και αρμυρίκια για φυσική σκιά. Τον Αύγουστο, η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, όμως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κυριαρχεί η απόλυτη γαλήνη.

Απομονωμένες παραλίες για τους τολμηρούς

Ένα σύντομο περπάτημα από 10 έως 50 λεπτά έξω από τον οικισμό οδηγεί σε πιο ήσυχες παραλίες, ιδανικές για όσους αναζητούν ηρεμία. Οι επισκέπτες όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού δεν υπάρχει σκιά ούτε παροχές.

Μεταξύ των καλύτερων παραλιών ξεχωρίζουν η Παναγιά Γραφιώτισσα, η Τρεβάθια, το Βαθύ, η Ρούσσα, ο Τάφος, η Κορακία (ή Κορακιά) και η Γλίστρα.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Μαραθούντα, που βρίσκεται στον νότο και είναι προσβάσιμη με δύσβατο χωματόδρομο ή με 45 λεπτά περπάτημα. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η χοντρή άμμος την κάνουν μοναδική.

Απλότητα στην καθημερινή ζωή

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ το καλοκαίρι στηρίζονται και στον τουρισμό. Το νησί προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τα γύρω μεγαλύτερα νησιά, οι οποίοι φτάνουν για μια ημερήσια εκδρομή.

Η σύνδεση με την Κάλυμνο είναι απλή, γρήγορη και οικονομική, με πλοία που εκτελούν δρομολόγια 3 φορές την εβδομάδα τον χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι.

Τα ταχύπλοα από την Κάλυμνο καλύπτουν την απόσταση σε μόλις 20 λεπτά. Αν και υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων, δεν είναι χρήσιμη αφού δεν υπάρχουν δρόμοι.

Ζωή χωρίς αυτοκίνητα

Οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με τα πόδια, θαλάσσια ταξί ή καΐκια. Δεν κυκλοφορούν οχήματα, κάτι που διατηρεί την αυθεντικότητα και την ηρεμία του τόπου.

Το νησί προσφέρει τις βασικές ανέσεις: ταβέρνες, καφενεία, μίνι μάρκετ. Ωστόσο, δεν υπάρχει φαρμακείο, ιατρείο ή ΑΤΜ, οπότε είναι καλό να υπάρχει μετρητό και προσωπική προετοιμασία.

Η διαμονή περιορίζεται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό Αυλάκια και σε ένα μεγάλο κατασκηνωτικό κέντρο που συχνά φιλοξενεί προσκοπικές εκδρομές ή μεμονωμένους κατασκηνωτές σε απομονωμένες τοποθεσίες.

Ο Τζεφ Μπέζος στην Ψέριμο

Δεν είναι σύμπτωση ότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, επέλεξε να περάσει χρόνο στην Ψέριμο με τη σύντροφό του Λόρεν Σάντσεζ και δύο από τα παιδιά του. Παρόλο που επισκέφθηκε και τη Μύκονο, η γοητεία της Ψερίμου τον κέρδισε.

Η επιλογή του αναδεικνύει το πόσο σημαντικά είναι τα μικρά, παραμελημένα νησιά της Ελλάδας. Ίσως είναι η ώρα να τα επανεκτιμήσουμε, χωρίς να αλλοιώσουμε τη φυσική τους ομορφιά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Αλλιώς, καλύτερα να τα αφήσουμε στην ησυχία τους…

Exit mobile version