Aνατροπή και νέα δεδομένα για την τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΜΠ απορρίπτει την θεωρία της «αθώας» φονικής έκρηξης

Η τραγωδία στα Τέμπη αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς το πόρισμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) απορρίπτει τη θεωρία της «αθώας» φονικής έκρηξης. Η έκθεση, που συνέταξε ο καθηγητής Δημήτρης Καρώνης από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, αλλάζει τα δεδομένα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Απορρίπτεται η θεωρία για τα έλαια σιλικόνης

Η έρευνα του ΕΜΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φονική έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων δεν οφείλεται στη διάχυση ελαίων σιλικόνης από τους μετασχηματιστές της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Αυτή η θεωρία είχε προηγουμένως υποστηριχθεί από κρατικούς πραγματογνώμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά πλέον διαψεύδεται από το επιστημονικό πόρισμα.

Η σημασία των πειραμάτων

Ο καθηγητής Καρώνης, με ειδικότητα στην Τεχνολογία Καυσίμων και Λιπαντικών, πραγματοποίησε ενδελεχείς εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πειραμάτων. Ζήτησε μάλιστα να μελετηθούν δείγματα από τα έλαια του μετασχηματιστή της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Παρότι εξετάστηκε η πιθανότητα διαφορετικής χημικής συμπεριφοράς των παλαιών ελαίων, δεν προέκυψαν ευρήματα που να συνδέουν τα έλαια με την έκρηξη.

Αμφισβήτηση κρατικών μελετών

Το πόρισμα του ΕΜΠ αμφισβητεί τεχνικές μελέτες που είχαν παρουσιαστεί από κρατικούς φορείς. Οι αναφορές για έκρηξη λόγω των λαδιών των μετασχηματιστών αποδεικνύονται πλέον ανεπαρκείς για να εξηγήσουν το γεγονός, δημιουργώντας ερωτήματα για την ακρίβεια των πρώτων εκτιμήσεων και τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών.

Νέα δεδομένα στην έρευνα

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία των ερευνών και να στρέψει την προσοχή σε άλλες πιθανές αιτίες της τραγωδίας. Η υπόθεση αποκτά νέα τροπή, ενώ το πόρισμα του ΕΜΠ υπογραμμίζει την ανάγκη για ανεξάρτητες, επιστημονικά τεκμηριωμένες αναλύσεις σε τόσο σοβαρές περιπτώσεις.

Η αποκάλυψη αυτή φέρνει στο φως νέες πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη, τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση των αιτίων και απόδοση ευθυνών.

Exit mobile version