Αλτσχάιμερ: Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός σας θα κρίνει αν το Αλτσχάιμερ είναι η πιο πιθανή “εξήγηση” των όποιων συμπτωμάτων σας με βάση τις πληροφορίες που θα του μεταφέρετε και τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της διάγνωσης.

Οι γιατροί μπορούν σχεδόν πάντα να καθορίσουν εάν έχετε άνοια και αν αυτή οφείλεται στο Alzheimer. Ως νόσος μπορεί να διαγνωστεί με απόλυτη ακρίβεια μόνο μετά θάνατον, όταν γίνει μικροσκοπική εξέταση του εγκεφάλου που θα αποκαλύψει τις χαρακτηριστικές πλάκες αμυλοειδούς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση μέχρι στιγμής, που να επιβεβαιώνει ότι κάποιος εν ζωή έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Τι εξετάσεις γίνονται συνήθως

Για να ξεχωρίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από άλλες αιτίες απώλειας μνήμης, οι γιατροί μέχρι σήμερα βασίζονται στους παρακάτω τύπους εξετάσεων:

Φυσιολογική και νευρολογική εξέταση

Ο γιατρός θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και είναι πιθανό να ελέγξει τη συνολική νευρολογική σας υγεία μέσα από τα εξής:

Αλτσχάιμερ: Εργαστηριακές εξετάσεις

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες απώλειας μνήμης και σύγχυσης, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς και οι ανεπάρκειες βιταμινών.

Έλεγχος νοητικής κατάστασης και νευροψυχολογικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει ένα σύντομο τεστ διανοητικής κατάστασης, για να αξιολογήσει την μνήμη σας και άλλες δεξιότητες σκέψης.

Επιπλέον, μπορεί να συστήσει μια πιο εκτενή αξιολόγηση σκέψης και μνήμης.

Οι πιο αναλυτικές μορφές νευροψυχολογικής εξέτασης μπορούν να παράσχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη διανοητική σας λειτουργία, σε σύγκριση με άλλα άτομα, που έχουν παρόμοιο επίπεδο ηλικίας και εκπαίδευσης.

Εγκεφαλική απεικόνιση

Αυτή εφαρμόζεται κυρίως για να εντοπίζονται ορατές ανωμαλίες, που σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας (εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ), όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το εγκεφαλικό τραύμα, τυχόν όγκο στον εγκέφαλο, οι οποίες που μπορεί να προκαλέσουν γνωστικές αλλαγές.

Οι νέες εφαρμογές εγκεφαλικής απεικόνισης (οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή σε κλινικές δοκιμές) μπορούν να επιτρέψουν στους γιατρούς να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκέφαλο, που προκαλούνται από το Αλτσχάιμερ.

Οι τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

Πηγή: iatropedia

Exit mobile version