Γιατί κάνουν πίσω οι καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιον φέρεται να πουλάει τα δικαιώματα που εξασφάλισε;
Πυκνώνουν οι σκέψεις των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών να μην καταβάλλουν τα χρήματα που πρόσφεραν στο διαγωνισμό, όχι μόνο λόγω της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της επικρατείας, αλλά και γενικότερα.
Μετά τις πρώτες εντυπώσεις και τους πανηγυρισμούς ότι κέρδισαν στη διαδικασία – καζίνο, κλεισμένοι πλέον στα γραφεία τους, όχι πλέον εν θερμώ αλλά αντιμετωπίζοντας τα ψυχρά νούμερα, μαζί με τους συνεργάτες τους, αντιλαμβάνονται ότι τα ποσά αυτά δεν βγαίνουν ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε και από την προσωπική τους περιουσία.
[ad id=”215657″]
Στο παρελθόν εξάλλου τα περισσότερα κανάλια κατέγραφαν ζημιές ενώ όσα παρουσίασαν κέρδη ως επιχειρήσεις δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο το χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι για να αποσβεστεί το κόστος μόνο των τηλεοπτικών αδειών χρειάζονται από σαράντα έως 75 χρόνια. Αν υπολογιστεί μάλιστα για τους νέους καναλάρχες και το κόστος για την δημιουργία και τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Και όπως λένε παράγοντες της αγοράς αυτά τα λεφτά δεν βγαίνουν. Οι δεύτερες σκέψεις όμως για την μη πληρωμή του τιμήματος, ακόμη και της πρώτης δόσης, των υπερθεματιστών ενισχύονται και από το γεγονός ότι δεν πήραν από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις για το πώς θα διαμορφωθεί συνολικά το τηλεοπτικό πεδίο.
Δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει εάν, πότε, πόσες και με ποιό τρόπο θα δοθούν οι Θεματικές Πανελλαδικές άδειες. Έτσι επικρατεί σύγχυση και ανασφάλεια συνολικά σε όσους υπερθεμάτισαν και όπως λένε χωρίς επακριβές Business Plan για το τι τελικά θα τους κοστίσει και με βάση τα σημερινά δεδομένα της διαφημιστικής αγοράς, δεν μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι θα μπουν στο ταμείο 245 εκατ. ευρώ και ότι χτύπησε τη διαπλοκή, οι πληροφορίες στα παρασκήνια των δημοσιογραφικών γραφείων δίνουν και παίρνουν για συναντήσεις με περίεργες προθέσεις των νέων «καναλαρχών».
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές ο ένας εκ των 4 υπερθεματιστών, ο κος Καλογρίτσας τώρα φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι εκτός από την τηλεοπτική άδεια για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας τηλεοπτικός σταθμός χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό από τα 52,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να βγει στον αέρα.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει προσεγγίσει εκπροσώπους του Alphaπροκειμένου να μεταπωλήσει το δικαίωμα της τηλεοπτικής άδειας στο ποσό των 52,6 εκατ. ευρώ και φυσικά με ένα κέρδος για τον ίδιο, που από την αγορά υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέρχεται στα 5-6 εκατ. ευρώ.
Εδώ όμως γεννιούνται μια σειρά ερωτημάτων, καθώς η αγορά ψιθυρίζει ότι εξαρχής ο κος Καλογρίτσας δεν είχε την οικονομική επιφάνεια και για το τίμημα της τηλεοπτικής άδειας αλλά και πολύ περισσότερο για να θέσει σε λειτουργία ένα τηλεοπτικό σταθμό.
Αφορμή εξάλλου για τους ψιθύρους αυτούς έδωσε ο ίδιος ο κος Καλογρίτσας με την καθυστερημένη για 40 λεπτά εγγυητική επιστολή που πυροδότησε τις πρώτες αμφιβολίες για το διαγωνισμό και τις ενστάσεις των υπολοίπων υποψηφίων δια της δικαστικής οδού.
Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος ο κος Καλογρίτσας να μετέχει του διαγωνισμού αυτού και γιατί εκ των προτέρων οι υπηρεσίες του κράτους δεν ήλεγξαν τα οικονομικά αυτά στοιχεία; Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα αναρωτιούνται εάν ο κος Καλογρίτσας έπαιξε και αυτός το ρόλο του «λαγού», ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε την πρόθεση να γίνει καναλάρχης.
Μάλιστα λένε ότι ο κος Καλογρίτσας φαίνεται να μετείχε του διαγωνισμού αυτού σαν να ήταν δημόσιο έργο, όπου παίρνει την υπεργολαβία και στη συνέχεια τη μεταπουλά αποκτώντας κέρδος χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Με άλλα λόγια είναι «μεταπράτης». Μάλλον ο κουμπάρος του, ο Πάνος Καμμένος είχε δίκιο για όσα έλεγε εκ των προτέρων.
fimes.gr