Ακόμα ψάχνουν τον Νεκρό Aντώνη Συκάρη: Πέντε Σέρπα αναζητούν τη σορό του-Το παράπονο του ενώ ανέβαινε στην κορυφή

Συκάρης

Πέντε εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αντώνη Συκάρη και η επιχείρηση για την ανάκτηση της σορού του στα 7.400 μέτρα υψόμετρο στο βουνό Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ με υψόμετρο 8.167 μέτρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά κάτω από τις συνθήκες ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης κατέρρευσε σωματικά, πνευματικά και ψυχικά ώστε να επέλθει ο θάνατος του “από έλλειψη οξυγόνου”.

Η κορυφή των Ελλήνων

Η οικογένεια του έχει βυθιστεί στο πένθος. Έχει ενημέρωση από την εταιρεία των Σέρπα που οργανώνει τις αποστολές στο “λευκό βουνό” ή αλλιώς “κορυφή των Ελλήνων” καθώς τα τελευταία 23 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις κορυφαίοι Έλληνες ορειβάτες. Εκτός από τον Συκάρη χάθηκαν το 1998 ο Νίκος Παπανδρέου και ο Μπάμπης Τσουπράς.

Αποκάλυψη: Τι λένε οι σύντροφοι του για τις τελευταίες στιγμές του

Το ethnos.gr είχε λιτή επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας που οργάνωσε την αποστολή. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία ο Αντώνης Συκάρης είχε συνεργαστεί πολλές φορές.

“Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του Αντώνη Συκάρη. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη σορό του. Ενημερώνουμε την οικογένεια του για όλες τις εξελίξεις”.

Νταλαουγκίρι

“Παραπονιέται πως δεν έχει εγκλιματιστεί καλά”

 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022: Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ethnos.gr ο Αντώνης Συκάρης την Πέμπτη 7 Απριλίου στην άνοδο του προς την κορυφή και συγκεκριμένα στο Camp2 στα 6.400 μέτρα κι ενώ ήταν η ημέρα που θα έκανε το καθιερωμένο rotation στην προσπάθειά του εγκληματισμού στις δύσκολες συνθήκες, είπε στους συντρόφους του πως νιώθει πως δεν έχει εγκλιματιστεί πλήρως. Ανέφερε πως θα ήθελε να έχει μαζί του τις μπότες κορυφής και την πουπουλένια στολή που θα είχε για την κορυφή. Ωστόσο οι συνθήκες στο βουνό ήταν άριστες και ο καιρός ηλιόλουστος – πράγμα πολύ σπάνιο για τη συγκεκριμένη κορυφή – γεγονός που εκτιμήθηκε θετικά στο να συνεχιστεί η ανάβαση.

Η επικοινωνία με τον μετεωρολόγο

 

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022: Ο Συκάρης κατεβαίνει στο βασικό καμπ (Base Camp) στα 4.750 μέτρα και επικοινωνεί με μετεωρολόγο για να του δώσει μία νέα πρόγνωση καιρού με όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ο μετεωρολόγος τον ενημερώνει πως η Δευτέρα 11 Απριλίου θα είναι η καλύτερη μέρα για να επιχειρήσει τη μεγάλη άνοδο στην κορυφή που αποτελούσε και το μεγάλο του στόχο.

Ξεκίνησε με έναν σύντροφο

Σάββατο 9 Απριλίου 2022: Οι υπόλοιποι ορειβάτες αποφασίζουν να ξεκουραστούν μετά από επίπονη προσπάθεια, αλλά ο Αντώνης Συκάρης μετά την πολλά υποσχόμενη πρόγνωση του μετεωρολόγου για καλοκαιρία αφήνει το Base Camp στα 4.750 μέτρα και μαζί με έναν σύντροφο, τον Σέρπα Ντάουα, ξεκινάει ανάβαση για το Camp 2 στα 6.350 μέτρα μετά από προσπάθεια 12 ωρών.

 

Νταλαουγκίρι

Ανεβαίνουν στο τελευταίο Camp 3

Ο Aντώνης Συκάρης και ο έμπειρος σύντροφος του Σέρπα Ντάουα αφήνουν το Camp 2 στα 6.350 μέτρα και μετά από 11 ώρες προσπάθεια ανεβαίνουν στο Camp 3 στα 7.329 μέτρα. Μάλιστα για να κερδίσει χρόνο παρέκαμψαν το Camp 1 που βρίσκεται στα 5.850 μέτρα. Είναι η τελευταία βάση πριν από την κορυφή.

Πάτησε στην κορυφή

 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022: Στις 12:40 μ.μ. τοπική ώρα (10.40π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Συκάρης και ο Ντάουα πατούν την κορυφή του Νταουλαγκίρι. Εχουν ικανοποιητικό χρόνο να κατέβουν στο Camp 3 πριν σκοτεινιάσει. Ο Συκάρης είναι αρκετά καλά. Είναι ευδιάθετος και ηχογραφεί μήνυμα στην οικογένειά του αφιερώνοντας την κορυφή του «σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες». Στην εγγονή του, προσθέτει, “Ίρις, είμαι στην κορυφή!”.

Άρχισε η κατάρρευση…

 

Τρίτη 12 Απριλίου 2022: Αμέσως μετά την επιτυχία καριέρας και ζωής, ο Αντώνης Συκάρης αρρωσταίνει… Δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και παραπονιέται στον σύντροφο του Ντάουα. Εχουν αρχίσει την επίπονη κατάβαση. Ο Συκάρης καταρρέει στις 4 το πρωί τοπική ώρα ξημερώματα Τρίτης 12 Απριλίου (2 ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στα 7.400μ. Εχουν περάσει 15 ώρες από τη στιγμή που πάτησαν στην κορυφή.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τα σημαντικά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν – εάν απαντηθούν ποτέ – είναι: Είχε ο Αντώνης Συκάρης υποστήριξη οξυγόνου; Πρόλαβε να φτάσει στο Camp3 κι αν πρόλαβε είχε το Camp 3 πρόσθετο οξυγόνο; Οσο για την ψυχοσωματική κατάρρευση του έμπειρου ορειβάτη είναι άγνωστο εάν οφείλεται σε βλάβη κάποιου ζωτικού οργάνου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης του οργανισμού του, είτε σε κάποιο σοκ, είτε σε κάποια ίωση που επιβάρυνε το αναπνευστικό του.

 

Αντώνης Συκάρης Ντάουα

Αναζητούν τη σορό του

 

Σε κάθε περίπτωση η ανάκτηση της σορού είναι πιθανό να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αλλά για την ώρα οι πέντε Σέρπα που έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή δεν έχουν επικοινωνήσει. Ο σύντροφος του Ντάουα Σέρπα έχει μείνει στο βουνό και αναμένει τους υπόλοιπους Σέρπα για να τους υποδείξεις το σημείο που βρίσκεται η σορός του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη.

Καλοκαιρία με… -30 μέχρι το βράδυ της Δευτέρας

Το θετικό είναι πως αυτές τις ημέρες υπάρχει “άνοιγμα” του καιρού με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -20 έως -30 βαθμούς Κελσίου και μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αποστολή για ανάκτηση της σορού, ενώ παράλληλα επιχειρούν να πατήσουν την κορυφή δύο ακόμα ολιγομελείς αποστολές με Αμερικανούς και Ισραηλινούς.

Το 16,2% των ορειβατών στο Νταουλαγκίρι χάνει τη ζωή του

 

Το Dhaulagiri είναι το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο στα 8.167 μέτρα υψόμετρο και το υψηλότερο βουνό του Νεπάλ. Κατακτήθηκε πρώτη φορά στις 13 Μαΐου 1960 από μια αποστολή Ελβετών, Αυστριακών και Νεπαλέζων Σέρπα. Ο ποταμός Κάλι Γκαντάκι, που ρέει στο φαράγγι Καλιγαντάκι λέγεται ότι είναι ο βαθύτερος στον κόσμο.

 

Από το 2007, έχουν σημειωθεί 358 επιτυχείς αναβάσεις και 58 θάνατοι. Το ποσοστό θανάτων είναι 16,2%. Μεταξύ 1950 και 2006, το 2,88% των 2.016 μελών και προσωπικού της αποστολής που πήγαιναν πάνω από το στρατόπεδο βάσης στο Dhaulagiri πέθανε ή χάθηκε.

Πηγή: ethnos.gr

Exit mobile version