Ο γάμος του Άκη Τσοχατζόπουλου με τη Βίκυ Σταμάτη στο Παρίσι απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας για τη χλιδή και το κόστος του – Τι δήλωνε το ζευγάρι για την τελετή που έγινε στο ξενοδοχείο Four Seasons της γαλλικής πρωτεύουσας
Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος την Παρασκευή 27/08/2021. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα. Στο πλευρό του ήταν πάντα η Βίκυ Σταμάτη, η γυναίκα που ο Άκης Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε το 2004 πρώτα με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό. Ο γάμος της Βίκυς Σταμάτη με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, μάλιστα, είχε απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν τότε 65 ετών ενώ η Βίκυ Σταμάτη ήταν κατά 35 χρόνια μικρότερή του. Η διαφορά τους, όμως, δεν απασχολούσε καθόλου τα φώτα αλλά αυτό που είχε μείνει είναι πόσο στοίχισε η δεξίωση. Για τον πολυτελή γάμο στο Παρίσι δαπανήθηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές! Το πάρτι που έγινε για τον γάμο στο ξενοδοχείο «Four Seasons», στο Παρίσι θα μείνει αξέχαστο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε πει ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για τον γάμο του και συχνά έλεγε: «Τι θέλουν τέλος πάντων;».
Με τα φώτα στραμμένα πάνω του εκείνη την περίοδο, δικοί του άνθρωποι έλεγαν «Είχε καλεσμένους μόνο 18 άτομα. Είναι τόσο συνηθισμένο και απλό πράγμα αυτό». Και όταν το θέμα πήγαινε στην δεξίωση που παρέθεσε στο υπερπολυτελές «George V», της αλυσίδας ξενοδοχείων «Four Seasons», έλεγαν ότι δεν υπήρξε καμιά δεξίωση: «Στο ξενοδοχείο αυτό έμεινε επειδή είναι κοντά στον Άγιο Στέφανο. Και μετά προσκάλεσε τους 18 φίλους του και τη φρουρά του με τις γυναίκες τους για δείπνο. Δεν έμενε στη βασιλική σουίτα, όπως λένε, αλλά σε ένα απλό δωμάτιο».
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, είχε πει: «Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γάμος του Άκη Τσοχατζόπουλου με τη Βίκυ Σταμάτη συζητήθηκε όσο λίγοι…
«Επειδή κατηγορήθηκα ότι κάναμε το γάμο στο εξωτερικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτό κρίθηκε απαραίτητο για λόγους προσωπικής μας προστασίας. Εννοώ δηλαδή το εξής: Η απόφαση του συζύγου μου να προβεί σε δεύτερο γάμο προκάλεσε προσωπικές αντιθέσεις και έχθρες από ορισμένα πρόσωπα. Και ήταν γνωστό ότι τα πρόσωπα αυτά θα αντιδρούσαν με απρόβλεπτες ενέργειες, γεύση των οποίων είχαμε πάρει νωρίτερα. Επομένως, προς προσωπική μας προστασία ο σύζυγός μου έκρινε ότι ο γάμος έπρεπε να γίνει εκτός Ελλάδας, κεκλεισμένων των θυρών» είχε πει η Βίκυ Σταμάτη.
Όπως είχε πει, ο Ακης Τσοχατζόπουλος επέλεξε το Παρίσι για τους εξής λόγους: «Πρώτον διότι υπάρχει πλήρης ορθόδοξη μητρόπολη. Δεύτερον ο κουμπάρος ήταν κάτοικος Παρισιού. Τρίτον το γάλο τέλεσε ο επίσκοπος του Πατριαρχείου Εμμανουήλ. Επομένως τα όσα αντίθετα ελέχθησαν και εγράφησαν αποδεικνύονται αβάσιμα και βαρέως συκοφαντικά».
Παράλληλα, η Βίκυ Σταμάτη ισχυρίστηκε ότι η τελετή δεν ήταν πολυτελής και πως οι καλεσμένοι στο γάμο ήταν μόλις 33, συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού. Ακόμα λιγότεροι ήταν οι καλεσμένοι στο δείπνο στο «George V».
Έφυγε από ανακοπή
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο Άκης Τσοχατζόπουλος, από ανακοπή καρδιάς. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.
Η πρώτη ανάρτηση της Βίκυς Σταμάτη μετά το θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου
Λίγη ώρα λοιπόν αφότου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, η Βίκυ Σταμάτη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram μια φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου από παλιά, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του τον γιο τους όταν ήταν ακόμα μωρό.
Η πρώτη ανάρτηση της Βίκυς Σταμάτη μετά το θάνατο του Άκη Τζοχατζόπουλου
Η Βίκυ Σταμάτη δημοσίευσε φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του τον γιο τους όταν ήταν μωρό.
Σε επόμενη ανάρτηση, δίπλα σε φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται ένα αναμμένο καντήλι και η ίδια γράφει «Καλό ταξίδι ζωή μου!!!».
Ποιος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940. Απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2021 από ανακοπή καρδιάς.
Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια (1953 και 1954) στον ΠΑΟΚ στη θέση «3» (Σμολ φόργουορντ). Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός (1964) και Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967).
Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι,και έχουν έναν γιο.
Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος. Την περίοδο 1990 – 1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.
Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε υποψήφιος.
Στις 11 Απριλίου 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφηκε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.[6] Η ψήφιση στο Κοινοβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής από την Βουλή των Ελλήνων, έφεραν τον πρώην υπουργό σε σύγκρουση με τους βουλευτές του κόμματός του, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί κίνηση υποχωρητικότητας έπειτα από την πίεση της αντιπολίτευσης.