Η Μαρία Καραγιάννη, πρόσωπο-σύμβολο της τραγωδίας της Marfin, μίλησε ξανά δημόσια, με λόγια γεμάτα οργή, πίκρα και πόνο, για όσα έζησε και συνεχίζει να ζει. Με φωνή που δεν σβήνει παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, αναδεικνύει την ατιμωρησία, την αδιαφορία της Πολιτείας και την ψυχική καταστροφή των επιζώντων.
«Πολλαπλασιάζεται ο θυμός μας»
«Όσο περνούν τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο θυμός μας. Δεν υπάρχει τρόπος οι αρχές να εντοπίσουν τους ενόχους; Να σαπίσουν στη φυλακή; Οι ψυχές μας είναι πια σχεδόν κατεστραμμένες, δεν μπορούμε να είμαστε ίδιοι άνθρωποι. Πολλαπλασιάζεται ο θυμός μας γιατί δεν μπορεί η ευνομούμενη πολιτεία να βρει τους δράστες», είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του OPEN, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συναισθηματική φόρτιση.
Ο πόνος δεν τελειώνει ποτέ
Μιλώντας για τα χρόνια που ακολούθησαν την τραγωδία, η Μαρία Καραγιάννη περιέγραψε τη δυσκολία της να επανέλθει σε μια κανονικότητα:
«Δεν μπορούσα για πολλά χρόνια ούτε να ακούσω σειρήνα ή συναγερμό, δεν μπορούσα να δρασκελίσω ένα πεζοδρόμιο, όλο αυτό φέρνει ζημιά. Δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις. Ένιωθες τον κίνδυνο παντού», σημείωσε, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τη διαρκή παρουσία του τραύματος στην καθημερινότητά της.
Έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία
Η Μαρία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στα θύματα:
«Δεν είχαμε συμπαράσταση από την Πολιτεία. Δεν είδα καμιά στήριξη. Δεν είχαμε και καμιά ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στα εργασιακά μας», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε κάποια υποστήριξη μετά το συμβάν.
Εκμετάλλευση της τραγωδίας
Η ίδια κατήγγειλε επίσης την εργαλειοποίηση του δράματος:
«Αισθανόμαστε ότι έχουμε κανιβαλιστεί από κομματικές παρατάξεις και από τον Τύπο. Βγαίνει ο καθένας και λέει ανακρίβειες», ανέφερε, καταγγέλλοντας την αποπροσανατολιστική χρήση του περιστατικού για πολιτικούς σκοπούς.
Οι οδηγίες της τράπεζας και το μήνυμα στους εργαζόμενους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν εκείνη την ημέρα, 5 Μαΐου 2010:
«Οι οδηγίες της διοίκησης της τράπεζες ήταν να δουλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Λέγαμε ‘διώξτε μας να φύγουμε, είναι τεταμένη η κατάσταση’ και μας έλεγαν από την τράπεζα να φύγουμε ένα τέταρτο νωρίτερα», αποκάλυψε, τονίζοντας τη σοβαρότητα της αμέλειας.
Κλείνοντας, απηύθυνε ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους:
«Το μήνυμά μου είναι προς τους εργαζόμενους, μπροστά στην ασφάλεια να μην υπολογίζουν τέτοιες οδηγίες».