Άγιος Στυλιανός: Ποιός ήταν ο προστάτης των παιδιών και των άτεκνων ζευγαριών που τιμά αύριο η Εκκλησία

Άγιος Στυλιανός

Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγών, τιμώμενος στις 26 Νοεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι γνωστός ως προστάτης των παιδιών και των άτεκνων γονέων. Η ζωή και η δράση του φωτίζουν τον δρόμο προς την αγιότητα, ενώ η φήμη του διατηρείται ζωντανή μέσα στους αιώνες.

Η καταγωγή και η παιδική του ηλικία

Ο Άγιος Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία, περιοχή της βόρειας Μικράς Ασίας, και έζησε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. Ανήκε σε εύπορη οικογένεια, όμως από μικρή ηλικία έδειξε μια ιδιαίτερη κλίση προς την πνευματική ζωή. Η χάρη του Θεού τον ακολουθούσε ήδη από τη γέννησή του, ενώ μεγάλωσε ως παιδί αγνό, μακριά από πονηριές και κοσμικές επιθυμίες.

Ήδη από τα νεανικά του χρόνια, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της άσκησης και της πνευματικής αναζήτησης. Στην προσπάθειά του να απορρίψει τα επίγεια, διέθεσε όλη την περιουσία του στους φτωχούς, ανακουφίζοντας τους αναγκεμένους και απελευθερώνοντας την ψυχή του από τα βάρη του κόσμου.

Ο δρόμος της άσκησης

Αφού απαρνήθηκε τα υλικά αγαθά, κατέφυγε στην έρημο, όπου έζησε μια ζωή σκληρής άσκησης και προσευχής. Επί δεκαετίες, ο Άγιος Στυλιανός πάλεψε εναντίον των παθών και των πειρασμών, επιδιώκοντας να κατακτήσει τις αρετές και την αγιότητα. Η αφοσίωσή του τον ανέδειξε ως φωτεινό παράδειγμα για τους ανθρώπους της εποχής του.

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα, και πολλοί προσέτρεχαν κοντά του για πνευματική καθοδήγηση. Τα σοφά του λόγια άλλαζαν ζωές, ενώ η γαλήνια παρουσία του ενέπνεε σεβασμό και αγάπη.

Η αγάπη του για τα παιδιά

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του Αγίου Στυλιανού με τα παιδιά. Θεωρούσε την παιδική αθωότητα και την ταπεινοφροσύνη ως ιδανικά για την πνευματική πρόοδο. Ο Θεός του χάρισε το ιδιαίτερο χάρισμα να θεραπεύει άρρωστα παιδιά και να βοηθά άτεκνες γυναίκες να αποκτήσουν απογόνους. Γονείς από μακρινά μέρη έφταναν στην ερημική του κατοικία με δάκρυα, ζητώντας τη βοήθειά του για τα παιδιά τους.

Η παρακαταθήκη της αγιότητάς του

Ο Άγιος Στυλιανός υπήρξε πρότυπο ασκητικής ζωής, πολεμώντας σθεναρά τις προκλήσεις της σάρκας, του κόσμου και του διαβόλου. Δοξάστηκε από τον Θεό για την αφοσίωσή του, και η ζωή του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Όταν έφτασε σε βαθιά γεράματα, ο Θεός κάλεσε την ψυχή του κοντά Του, αποδίδοντάς του αιώνια ανάπαυση. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής τοποθεσία της ταφής του παραμένει άγνωστη, η μνήμη του ζει μέσα από τις προσευχές και τη βαθιά ευλάβεια των πιστών.

Ο Άγιος ως προστάτης των νηπίων

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά ως προστάτη των παιδιών και εικονογραφείται συχνά με ένα νήπιο στην αγκαλιά του. Πολλοί Χριστιανοί εξακολουθούν να επικαλούνται το όνομά του για τη βοήθεια και την προστασία των παιδιών τους, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση τους με την πνευματική του κληρονομιά.

Πού τον έθαψαν, δεν γνωρίζουμε, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την κουρασμένη και αγιασμένη ζωή του. Έμεινε όμως το όνομά του. Τον σέβεται και τον τιμά όλη η Ορθόδοξη Χριστιανωσύνη. Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπάντος για τα άρρωστα παιδιά τους. Κτίζουν στο όνομα του μεγαλοπρεπείς Ναούς.

Τα Θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμησή του. Και σήμερα ο Άγιος Στυλιανός εξακολουθεί να είναι προστάτης των παιδιών. Λένε μάλιστα, ότι από την λέξη «στυλώνει» που σημαίνει «στηρίζει τη υγεία των παιδιών».

Exit mobile version