Aγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός και σπουδαία γυναίκα έκλεισε τα 92 της χρόνια

Ελληνίδα ηθοποιός

Η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Ρουσσέα, με πλούσια καριέρα στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, μόλις έκλεισε τα 92 της χρόνια. Ακολουθεί η πορεία της από τα πρώτα της βήματα στη Ζάκυνθο μέχρι την καθιέρωσή της στη σκηνή και στην οθόνη, έχοντας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες που άφησαν εποχή.

Αρχή και επιρροές

Η Τζένη Ρουσσέα, ή Ιωάννα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1932. Με πατέρα ζωγράφο και αγιογράφο, ο οποίος στήριξε το πάθος της για το θέατρο, η Τζένη ασχολήθηκε με την υποκριτική από μικρή ηλικία. Αντιμετωπίζοντας, όμως, ισχυρές αντιρρήσεις από τη μητέρα της, η οποία δυστυχώς απεβίωσε έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί, η Τζένη ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Θέατρο, ενώ η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο έργο «Ιππόλυτος» του Δημήτρη Ροντήρη.

Η πορεία της στο θέατρο

Η καριέρα της στο θέατρο ξεκίνησε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ», δίπλα στην Αντιγόνη Βαλάκου, στο θέατρο «Κώστα Μουσούρη». Αργότερα, η Ρουσσέα ανέλαβε το θέατρο της πλατείας Καρύτση, ανεβάζοντας σημαντικά έργα με πολυπληθείς θιάσους για περίπου οκτώ χρόνια. Ερμήνευσε απαιτητικούς ρόλους, παρουσιάζοντας την εκφραστικότητά της και την καλλιτεχνική της δύναμη. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που την οδήγησαν να αποχωρήσει από το θέατρο το 1983, συνέχισε να εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις.

Αξέχαστη στο ελληνικό σινεμά

Η Τζένη Ρουσσέα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1949 στην ταινία «Κόκκινος βράχος». Έκτοτε, πρωταγωνίστησε σε συνολικά 28 ταινίες, ανάμεσά τους και έργα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως «Ο μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννη. «Μ’ αρέσει ο κινηματογράφος γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να δουν την έκφρασή σου», δήλωσε η ηθοποιός, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ταινία «Εγωισμός» το 1964, ενώ συνέχισε με ερμηνείες σε μεγάλες επιτυχίες της «Φίνος Φιλμς».

Τηλεοπτική παρουσία και αναγνώριση

Η Τζένη Ρουσσέα έκανε και επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα, με συμμετοχές σε δημοφιλείς σειρές όπως ο «Άγνωστος Πόλεμος» και η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκου. Με τη σειρά «Με θέα το πέλαγο» το 2003, έδωσε μια ακόμη σημαντική ερμηνεία που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς. Στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε από τη δεκαετία του ’70, διακρίθηκε σε ρόλους γεμάτους συναίσθημα, αφήνοντας το σημάδι της και σε αυτό το μέσο.

Προσωπική ζωή και αναγνώριση

Η Τζένη Ρουσσέα έκανε δύο γάμους και απέκτησε μία κόρη, την Έλλη, με τον φαρμακοβιομήχανο Σωτήρη Σοφιανόπουλο. Το 2002 τιμήθηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για τη διαρκή προσφορά της στο ελληνικό θέατρο, ενώ το 2013 αναγνωρίστηκε για την προσφορά της στα Επτάνησα από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας.

Πλέον, η Τζένη Ρουσσέα έχει αποσυρθεί στη Ζάκυνθο, δίνοντας περιστασιακά συνεντεύξεις. Η παρακαταθήκη της στον ελληνικό πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη, με τη φωνή, την ερμηνεία και την αληθινή παρουσία της να παραμένουν ζωντανές στην καρδιά του κοινού.

Exit mobile version