Πώς λειτουργούσε η αδίστακτη συμμορία, ποιοι βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας, οι «άκρες» τους στην Αστυνομία και πώς έστησαν το κύκλωμα με τις δύο φαμίλιες και τους τρεις νονούς στα πρότυπα της σιτσιλιάνικης μαφίας.
Το καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο των αστυνομικών λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους «τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.
Κατάφεραν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η επιχείρηση της Ασφάλειας για το «ξεδόντιασμα» του Κορλεόνε των Ρομά να πάρουν από τις κρύπτες εκατομμύρια ευρώ και να χαθούν από προσώπου γης αφήνοντας στα σπίτια τους ακόμα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο «Χειλάς», ο «Σέφκης» και ο Αλέξης, τρεις εκ των αρχηγικών μελών της τσιγγάνικης μαφίας, εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τη βοήθεια διεφθαρμένων αστυνομικών που τους ενημέρωσαν για τη γιγαντιαία επιχείρηση που είχε στηθεί για τη σύλληψή τους.
Από την 1η Νοεμβρίου κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται, αν παραμένουν ή έχουν βγει από τη χώρα και αν προτίθενται να παραδοθούν στις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι μέρα με την ημέρα ο κλοιός σφίγγει. Στα τέλη της εβδομάδας εμφανίστηκαν στην Εισαγγελία τρεις δικηγόροι οι οποίοι δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τους τρεις καταζητούμενους, μια κίνηση που ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς ως ένδειξη πρόθεσης να ρίξουν γέφυρες και κάποια στιγμή να παραδοθούν.
Την ίδια ώρα, διώξεις για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ασκήθηκαν και σε βάρος κάποιων κοσμηματοπωλών του Κολωνακίου οι οποίοι προμηθεύονταν από τους κλεπταποδόχους ρολόγια και κοσμήματα από τις «μπούκες» της τσιγγάνικης συμμορίας στις βίλες της Αθήνας και τα πούλαγαν σε επώνυμους πελάτες.
Αυτοί είναι οι τρεις καταζητούμενοι
Η δομή της μαφίας των Ρομά με τα πολλά παρακλάδια και τις υποομάδες είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί αρχηγοί, ωστόσο υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν τόσο για τις επιχειρησιακές ικανότητές τους όσο και για τα οικονομικά μεγέθη τους. Από αυτούς οι πιο σημαντικοί είναι οι τρεις που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη και αυτή τη στιγμή να μη γνωρίζει κανείς πού βρίσκονται έχοντας στην τσέπη τους πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αλλωστε οι καταζητούμενοι και κάποια άλλα στελέχη του τσιγγάνικου Κορλεόνε, γοητευμένοι από τις σιτσιλιάνικες φαμίλιες, έστησαν την οργάνωση στα πρότυπα των Ιταλών Capi και του κινηματογραφικού Νονού. Ουσιαστικά η οργάνωση ήταν μια φαμίλια με δύο παρακλάδια που συνεργάζονταν μεταξύ τους, αντάλλασαν «επιχειρησιακά στελέχη» όταν δέχονταν πλήγματα από τις Αρχές, είχαν χωρίσει την Ελλάδα σε ζώνες κυριαρχίας και, φυσικά, ακολουθούσαν τον άγραφο νόμο που λέει «ποτέ ο ένας δεν εμπλέκεται στα οικονομικά του άλλου».
Οι αναλύσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τη δράση της μαφίας των Ρομά αναδεικνύουν και το μέγεθος της ζημιάς που είχαν κάνει. Πάνω από 2.000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί μόλις οι 300, τζίρος που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια δράσης τους, δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης όταν κάποια από τα μέλη της φαμίλιας είχαν πρόβλημα και, το κυριότερο, εντυπωσιακό επιχειρησιακό πλάνο.
Ο «Νονός» με τη Ferrari
Ο πρώτος από τους καταζητούμενους είναι ο γνωστός στην πιάτσα με το ψευδώνυμο «Χειλάς-Ψηλός». Ενας γεροδεμένος νεαρός άνδρας που έμενε στο Ιλιον σε ένα σπίτι-υπερπαραγωγή του Bollywood και οδηγούσε μια κατακόκκινη Ferrari.
Μάλιστα όταν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και να αγοράσει την κάμπριο Ferrari για να δείξει την «αρχοντιά» του, έφτασε μέχρι την Καρδίτσα για ένα αυτοκίνητο που είχε αρχική τιμή πάνω από 110.000 ευρώ. Μετά από πολλά και σκληρά παζάρια έριξε την τιμή στα 75.000 ευρώ. Ο πωλητής έκανε την τελευταία πρόταση στις 77.000 και τότε ο «Χειλάς» έβγαλε το πανάκριβο Rolex που φορούσε και είπε στον εμβρόντητο και εξαντλημένο από τις διαπραγματεύσεις πωλητή «75.000 και ένα Rolex», για να πάρει το αυτοκίνητο και να πάει στο Ιλιον. Εκεί, πρώτη του δουλειά ήταν να ξεφορτωθεί τις καρδιτσιώτικες πινακίδες και να «φορέσει» στο super car αθηναϊκές προκειμένου να κυκλοφορεί άνετα στα στέκια της Γλυφάδας χωρίς να δίνει στόχο.
Ο δεύτερος της παρέας είναι ο Ρομά με το παρατσούκλι «Σέφκης». Οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως άτομο με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, που ήξερε καλά να διατηρεί τις ισορροπίες και χτυπούσε κυρίως στη Δυτική Αττική μεγάλες επιχειρήσεις και βίλες.
Ομως είχε μια αδυναμία: του άρεσαν τα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα. Ετσι, όταν ο «Χειλάς» αγόρασε τη Ferrari, ο «Σέφκης» για να του μπει στο μάτι πήρε μια λευκή BMW σειρά Μ, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, την μάλιστα είχε «πειράξει» για να βγάζει εκατοντάδες άλογα. Εμενε στην Ελευσίνα σε ένα σπίτι-ανάκτορο, σχετικά κοντά με τον τρίτο καταζητούμενο, τον Αλέξη. Επικεφαλής μιας ιδιαίτερα δραστήριας ομάδας, κατάφερε να εξαφανιστεί αμέσως μετά το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Και αυτός κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο, αφού άλλωστε δεν υπήρχε μέλος του κυκλώματος των Ρομά που να μη διαθέτει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, που φρόντιζε να αγοράζει πάντα με μετρητά και να το μεταβιβάζει σε ονόματα τρίτων έτσι ώστε, αν κάτι πήγαινε στραβά, να μην καταλήξει στα χέρια της Αστυνομίας.
Το ραντεβού με τον επίορκο αστυνομικό
Οι τρεις καταζητούμενοι, από τους επιχειρησιακούς αρχηγούς των δύο οργανώσεων, ζούσαν μέσα στην χλιδή, την υπερβολή και την αλαζονεία. Η Ασφάλεια Αμαρουσίου και της Βορειοανατολικής Αττικής έστησαν μια γιγαντιαία επιχείρηση με περισσότερους από 800 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα για να τους βάλουν στο χέρι. Ηταν ένα καλοστημένο επιχειρησιακό σχέδιο, που λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν διεφθαρμένοι συνάδελφοί τους ειδοποίησαν τα μεγάλα αφεντικά της τσιγγάνικης μαφίας που τους «τάιζαν» με μαύρο χρήμα για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω.
Στην κατάθεσή του ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής των ερευνών, αναφερόμενος στους τρεις καταζητούμενους, λέει ότι «ο αστυνομικός υποδιευθυντής Β.Ι που υπηρετεί στη Δυτική Αττική είχε επικοινωνίες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ανωτέρω κατηγορουμένους, που επίσης περιλαμβάνονται στη δικογραφία», ενώ στις επόμενες γραμμές λέει για τις τηλεφωνικές επαφές και το ραντεβού που έκλεισαν οι δύο εκ των τριών με τον διεφθαρμένο αστυνομικοί προκειμένου να ενημερωθούν για τις κινήσεις των διωκτών τους.
«Μετά τις προαναφερόμενες επικοινωνίες βασικά – αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν βιαστικά από τις οικίες όπου κοιμόντουσαν κάθε βράδυ εκεί και πήραν μαζί τους όλα τα κλοπιμαία, δεδομένου ότι την επόμενη ημέρα που σχεδιάστηκε η επιχείρηση τα συγκεκριμένα άτομα δεν ανεβρέθηκαν στις οικίες τους. Η υπηρεσία μου είχε ένα διαρκές κυνηγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης για να μπορέσει να τους εντοπίσει σε κάποια από τα ξενοδοχεία που είχαν μείνει προσωρινά. Επισημαίνεται ότι αυτά τα αρχηγικά μέλη και κάποια από αυτά κατάφεραν τελικά να διαφύγουν της σύλληψης, όπως ο Σέφκης, ο Χειλάς-Ψηλός και ο Αλέξης και έτσι να μην καταφέρουμε τελικά να σταματήσουμε την κακοποιό δράση τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού του αστυνομικού υποδιευθυντή πήγαν οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους. Ο «Σέφκης» με τον «Αλέξη» συναντήθηκαν σε άγνωστο σημείο με τον αξιωματικό ο οποίος τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψή τους και εξαφανίστηκαν. Μαζί τους πήραν και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από την εξαφάνιση των τριών αρχηγικών μελών, ενδεικτικό του «σύρματος» που είχε πέσει είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι θα έβρισκαν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, στο τέλος κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν μόλις 600.000 ευρώ. Το κάρφωμα από τους επίορκους αστυνομικούς έδωσε την ευκαιρία στους «ντον» των Ρομά να «σκουπίσουν» το ρευστό από τις κρύπτες και να εξαφανιστούν. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι έπεσαν λίγες ώρες αργότερα στα δίχτυα των διωκτών τους, αφού έκαναν το λάθος να κουβαλούν πάνω τους και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλεφώνα που είχε λοκάρει ο σούπερ κοριός. Σε βάρος των συγκεκριμένου αστυνομικού υποδιευθυντή αλλά και δύο ακόμη συναδέλφων του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό, ασκήθηκαν διώξεις και η υπόθεση έχει πλέον πάρει και γι’ αυτούς τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Διώξεις και σε κοσμηματοπώλες
Αξίζει να επισημανθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος κοσμηματοπωλών στους οποίους φέρεται να κατέληγαν πολλά από τα ρολόγια που έκλεβε η συμμορία των Ρομά. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και νέα πρόσωπα να μπουν στο κάδρο των ερευνών καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, η υπόθεση έχει πολύ βάθος και τώρα ανοίγει το κεφάλαιο που έχει να κάνει με τους κλεπταποδόχους του «θησαυρού».
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι τσιγγάνοι γνωρίστηκαν με τους γόνους των καλών οικογενειών της Αθήνας σε συγκεκριμένα γυμναστήρια της Γλυφάδας και σιγά-σιγά άρχισαν τις big business.
Μάλιστα για κάποια μεγάλα χτυπήματα σε βίλες του κέντρου και των ακριβών προαστίων που πραγματοποιούσε ο top επιχειρησιακός βραχίονας της μαφίας των Ρομά, αστυνομικοί δείχνουν πεπεισμένοι ότι οι «ποντικοί» είχαν πληροφόρηση από πρόσωπα που γνώριζαν λεπτομέρειες για τους στόχους και τους έδιναν ακόμα και τα σημεία όπου κρυβόταν το ρευστό και τα πανάκριβα ρολόγια.
Οπως λένε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει μεγάλο χτύπημα στο οποίο οι δράστες με τα θύματα να μην έχουν κοινούς γνωστούς. Οπως, για παράδειγμα, στην εκκλησία του Κερατσινίου, όπου ο αγαπημένος της κόρης του ιερέα γνωρίστηκε σε γνωστό γυμναστήριο με τη μαφία των τσιγγάνων και έδωσε πληροφορίες για χρηματοκιβώτιο όπου βρίσκονταν οι λίρες, τα ευρώ και τα δολάρια των κληρικών και του ποιμνίου.
protothema.gr