Αφροδίτη Λατινοπούλου: Πρόταση να καταργηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία
Με ένα βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου ανέλυσε έξι «μύθους», όπως τους χαρακτηρίζει, γύρω από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε την κατάργηση του εορτασμού του από τη δημόσια παιδεία.
Η επικεφαλής του κόμματος Φωνή Λογικής, μέσα από τον λογαριασμό της στο X, υποστήριξε πως η επέτειος δεν αποτελεί εορτή για τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία, ενώ στα δημόσια χαρακτηρίζεται ως «τυπική αργία».
«Ως Φωνή Λογικής ζητάμε να καταργηθεί επισήμως ο εορτασμός του Πολυτεχνείου από τα σχολεία. Όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί να το τιμήσει, μπορεί να το πράξει στον ελεύθερό του χρόνο», σημείωσε.
Δείτε το βίντεο:
• 6 μύθοι που δεν θα σας διδάξουν ποτέ στο σχολείο για το Πολυτεχνείο.
• Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητάμε να καταργηθεί επισήμως ο εορτασμός του Πολυτεχνείου από τη δημόσια παιδεία.
Όποιος δάσκαλος ή καθηγητής θέλει να τη γιορτάσει με μαθητές του μπορεί κάλλιστα να το κάνει στον… pic.twitter.com/65M7PDpEBh— Latinopoulou (@latinopoulou) November 17, 2024
Οι έξι «μύθοι» για το Πολυτεχνείο
Στη συνέχεια, η Αφροδίτη Λατινοπούλου παρουσίασε τους έξι μύθους που συνδέονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διατυπώνοντας τις δικές της θέσεις για τα γεγονότα.
Το Πολυτεχνείο «ανήκει» στην Αριστερά
Η Λατινοπούλου υποστηρίζει πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί «ιδιοκτησία» της Αριστεράς, αλλά είναι μια στιγμή για όλους τους Έλληνες Δημοκράτες. Επισημαίνει ότι, μάλιστα, τα κόμματα της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, είχαν αρχικά καταδικάσει την κατάληψη ως προβοκατόρικη.
Οι εκατοντάδες νεκροί
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, οι χιλιάδες νεκροί είναι υπερβολή. Αντίθετα, κάνει λόγο για 40 θύματα συνολικά, από τα οποία τα 24 έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ τα υπόλοιπα 16 παραμένουν αγνώστων στοιχείων. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την «Ηλένια», μια γυναίκα που αναζητούσε ο καλός της, αλλά αποδείχθηκε πως η φωτογραφία της ήταν διαφημιστική.
Το τανκ και οι φοιτητές
Διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι το τανκ έλιωσε φοιτητές, δηλώνοντας πως, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, κανείς δεν σκοτώθηκε εντός του Πολυτεχνείου ή από ερπύστριες τανκ.
Η στήριξη από την κοινωνία
Η εξέγερση περιγράφεται ως μια κίνηση λίγων εκατοντάδων φοιτητών, που πολεμήθηκε από τα κόμματα της εποχής και δεν υποστηρίχθηκε από ευρύ κοινό. Όπως υποστηρίζει, το ευρύ ενδιαφέρον προέκυψε αργότερα, με την πτώση της δικτατορίας.
Η πτώση της Χούντας
Η Λατινοπούλου θεωρεί ότι η εξέγερση δεν ήταν ο λόγος για την πτώση της Χούντας. Σημειώνει ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου οδήγησαν στον στρατιωτικό νόμο του Γεώργιου Παπαδόπουλου και αργότερα σε ένα νέο πραξικόπημα που ανέδειξε τη σκληρότερη Χούντα του Ιωαννίδη, η οποία κατέρρευσε μετά την τραγωδία της Κύπρου, το 1974.
Το γλυπτό του Νίκου Σβορώνου
Τέλος, αναφέρθηκε στο κεφάλι που αποτελεί σύμβολο της εξέγερσης, τονίζοντας ότι το γλυπτό δεν σχετίζεται με το Πολυτεχνείο, αλλά απεικονίζει τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο, μέλος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
Με το βίντεο αυτό, η Λατινοπούλου άνοιξε μια συζήτηση για τη σημασία και τη διαχείριση της επετείου του Πολυτεχνείου στην εκπαίδευση, προκαλώντας έναν χαμό στα κοινωνικά δίκτυα.