Η Αφροδίτη Γεωργούση «σπάει» για πρώτη φορά τη σιωπή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη – «Αισθάνομαι δικαιωμένη»

Η Αφροδίτη Γεωργούση μιλά για πρώτη φορά δημόσια μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, που έκρινε ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού. Με λόγια συγκίνησης, δηλώνει δικαιωμένη, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε την ποινή των τριών ετών φυλάκισης με αναστολή.

Ξέσπασμα συγκίνησης στην ανακοίνωση της απόφασης

Ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού κρίθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 ο Πέτρος Φιλιππίδης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο ηθοποιός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δύο γυναίκες που τον είχαν καταγγείλει ξέσπασαν σε κλάματα.

Μία από τις καταγγέλλουσες, η ηθοποιός Αφροδίτη Γεωργούση, εμφανώς φορτισμένη, ευχαρίστησε δημόσια: «Αισθάνομαι δικαιωμένη και ανακουφισμένη, ευχαριστώ πολύ».

Οι καταγγελίες του 2010 και 2014

Ο Φιλιππίδης κρίθηκε ένοχος για δύο περιπτώσεις απόπειρας βιασμού. Η πρώτη φέρεται να συνέβη το 2010 μέσα στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη», ενώ η δεύτερη το 2014, μέσα στο αυτοκίνητό του, με θύμα την Αφροδίτη Γεωργούση.

Η Γεωργούση κατέθεσε πως μετά από επαγγελματική συνάντηση τον Αύγουστο του 2014, ο ηθοποιός την οδήγησε με το όχημά του «σε ένα οικόπεδο» και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

«Άκουσα ότι κλείδωσε το αμάξι. Του ζητούσα να μου ανοίξει την πόρτα ή να με αφήσει και δεν το έκανε. Το ένα χέρι το είχε στο μόριο του και το άλλο πάνω μου. Με κρατούσε με το χέρι, με θώπευε και με είχε πιάσει από το σβέρκο. Δεν είχα καμία ελευθερία να αντιδράσω.

Με άρπαξε με το δεξί του χέρι και με έφερε στο μόριο του ενώ με το αριστερό αυνανιζόταν. Τι να αντιδράσω σε όλο αυτό; Είμαι πολύ αδύνατη, κοντούλα, ένα κοριτσάκι. Εκείνος τότε ήταν 90 κιλά, καμία σχέση με το σήμερα» περιέγραψε η ίδια στην κατάθεσή της.

Όπως είπε η καταγγέλλουσα, τελικά ο Φιλιππίδης της άνοιξε την πόρτα όταν εκείνη τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει δημόσια: «Στα α@@@ μου τα γράφω τα κανάλια» της απάντησε τότε.

Καμία αναγνώριση ελαφρυντικών

Η υπεράσπιση του ηθοποιού ζήτησε την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και τα δύο αιτήματα.

Στην αίθουσα ήταν παρούσες η Λένα Δροσάκη και η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, που δάκρυσαν από συγκίνηση. Τη δίκη παρακολούθησαν επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, και μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Στο πλευρό του ηθοποιού βρέθηκε για ακόμη μία φορά η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου. Ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της ποινής.

Παρά την καταδίκη, ο ηθοποιός παραμένει ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε αναστολή. Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε την ποινή ως «ποινή αμφιβολιών», σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

«Επιεικής απόφαση αλλά ηχηρό μήνυμα»

Ο Ζαχαρίας Σαλούστρος, δικηγόρος μίας εκ των δύο γυναικών, δήλωσε:
«Ήταν ομόφωνα καταδικαστική απόφαση για τον κατηγορούμενο, όπως και στον πρώτο βαθμό. Έξι δικαστές, πρωτοδίκες και εφέτες, και ταυτόχρονα οκτώ ένορκοι έκριναν ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται».

Πρόσθεσε: «Είναι μια σημαντική δικαίωση για την εντολέα μου, που έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα στην υπόθεση αυτή. Είναι σημαντική στιγμή για την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς για πρώτη φορά καταδικάζεται για αδίκημα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης ένας επώνυμος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την ποινή επιεική σε σχέση με τη βαρύτητα των καταγγελιών, σχολιάζοντας πως το διαθέσιμο υλικό δεν επέτρεπε διαφορετική πρόταση από τον εισαγγελέα.

«Η δικαιοσύνη δεν ανέχεται καμία μορφή βίας»

Ο Ανδρέας Βαγιόπουλος, συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας, επισήμανε:
«Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε με μια ομόφωνη ηχηρή απόφαση και με ομόφωνη απόρριψη ελαφρυντικών περιστάσεων. Είναι μια απόφαση σημαντική, ένα ηχηρό μήνυμα με το οποίο αναγνώρισε η ελληνική Δικαιοσύνη ότι όποια μορφή κατάχρησης εξουσίας και έμφυλης βίας δεν είναι ανεκτή. Έσπασε η σιωπή, δόθηκε η ελευθερία στα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους».

Το μήνυμα του Αλέξανδρου Μίντζια

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας δήλωσε:

«Μετά από πέντε χρόνια και εξήντα συνεδριάσεις φτάσαμε στο τέλος μιας ιδιαίτερης υπόθεσης. Υπάρχουν μηνύματα ηχηρά από τη Δικαιοσύνη. Είχα πει στην αγόρευσή μου πως γυναίκες αυτές δεν ήρθαν για εκδίκηση, μόνο για δικαίωση. Δεν ήταν στόχος να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή ο κατηγορούμενος, αλλά η Δικαιοσύνη να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Η ποινή δεν ήταν υψηλή αλλά η ελάχιστη που του δόθηκε αλλά τέτοιες αποφάσεις σε κάνουν να νιώθεις ότι υπηρετείς αυτόν τον τόπο».

Exit mobile version