Άφωνοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν στη μέση του πουθενά έναν αηδιαστικό πορτοκαλί «σάκο» με «εξωγήινα αυγά» που κλωνοποιούνται

Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη που θυμίζει σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας: μια πορτοκαλί μάζα με όψη που παραπέμπει σε «εξωγήινα αυγά» εντοπίστηκε στην Ολλανδία. Αν και οι ειδικοί ήταν σίγουροι ότι δεν πρόκειται για εξωγήινους, η φύση αποδεικνύεται και πάλι γεμάτη από ασυνήθιστα φαινόμενα.

Βρυόζωα: Τα μυστηριώδη ερμαφρόδιτα πλάσματα

Η παράξενη αυτή μάζα δεν είναι παρά μια αποικία από μικροσκοπικά πλάσματα, τα Βρυόζωα (Bryozoans), τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν μια μεγαλύτερη μάζα που, σύμφωνα με παρατηρητές, μοιάζει με αυγό δεινοσαύρου. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο εντοπίστηκε στην Ουτρέχτη, σε μια τοποθεσία όπου τέτοιες μορφές ζωής δεν είναι σύνηθες να εμφανίζονται, αφήνοντας τους επιστήμονες σε απορία για το πώς βρέθηκαν εκεί.

Η οικολογική ερευνήτρια Anne Nijs δήλωσε στα τοπικά μέσα πως η εμφάνιση αυτής της μάζας στην Ολλανδία είναι κάτι πρωτοφανές, και αναγνώρισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς τα Βρυόζωα μετακινήθηκαν και κατέληξαν σε αυτό το κανάλι.

Η μορφή και η δομή των αποικιών

«Αυτός ο μεγάλος, περίεργος σάκος είναι στην ουσία μια αποικία που σχηματίζεται από πολλά άτομα. Καθώς αναπτύσσονται, μπορούν να ενώνονται και με άλλες αποικίες, σχηματίζοντας μάζες που θυμίζουν σάκους έως και δύο μέτρων σε διάμετρο, οι οποίοι προσκολλώνται σε επιφάνειες», εξηγεί η Nijs. Ο σάκος αυτός ανακαλύφθηκε από εθελοντές σε μια νησίδα μέσα στο κανάλι, προκαλώντας την περιέργεια όσων τον εντόπισαν λόγω της ακανόνιστης, τρομακτικής όψης του.

Η Nijs ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που τέτοια πλάσματα εντοπίζονται στην Ολλανδία και ότι αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή ανακάλυψη. Αν και η εμφάνιση αυτών των όντων μπορεί να τρομάζει, είναι απολύτως ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Η προέλευση των Βρυόζωων και η εξάπλωσή τους στην Ευρώπη

Τα Βρυόζωα έχουν μία ενδιαφέρουσα προέλευση, καθώς θεωρείται ότι προέρχονται από τις ακτές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Το πρώτο καταγεγραμμένο δείγμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Γερμανία το 1883. Από το 1990, τα πλάσματα αυτά έχουν εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, κάνοντας την παρουσία τους αισθητή ακόμα και σε νέες περιοχές.

Θεωρίες συνωμοσίας και «εξωγήινα αυγά»

Η παράξενη όψη και οι χαρακτηρισμοί που τους δόθηκαν έχουν προκαλέσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας. Την περασμένη άνοιξη, μια αποικία από Βρυόζωα εντοπίστηκε στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, και γρήγορα διαδόθηκαν φήμες περί εξωγήινων αυγών, με ορισμένα μέσα να ενθαρρύνουν τις εντυπώσεις περί εξωγήινων.

Εντυπωσιακές ιδιότητες και αναπαραγωγή των Βρυόζωων

Τα Βρυόζωα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πλάσματα, καθώς διαθέτουν και αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγονται μόνα τους, χωρίς τη βοήθεια άλλων ατόμων. Η φύση τους ως ερμαφρόδιτα πλάσματα τα καθιστά μοναδικά στη βιόσφαιρα, ενώ αυτή η προσαρμοστική ιδιότητα συμβάλλει στην επιτυχή εξάπλωσή τους.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 είδη αυτών των παράξενων οργανισμών, που αν και αποτελούν εντυπωσιακά δείγματα βιοποικιλότητας, δεν θα ήθελε κανείς να συναντήσει στο επόμενο κολυμβητικό του ταξίδι.

Exit mobile version