Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στην πιο ισχυρή φάση του μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας κατά την ομιλία του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Το σύστημα υγείας δεν καταρρέει, βρίσκεται στην καλύτερη φάση του»
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν παρατηρείται κατάρρευση στο σύστημα υγείας, αλλά αντίθετα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο που έχει υπάρξει ποτέ. Επικαλέστηκε την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και των θεραπειών, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης πόρων ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών στις καινοτομίες.
Η στρατηγική που εφαρμόζει το υπουργείο, σύμφωνα με τον ίδιο, βασίζεται στην πρόληψη. Όπως ανέφερε: «Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια». Σημείωσε, επίσης, πως φάρμακα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας δίνουν το περιθώριο να ασκηθεί καλύτερα η πολιτική υγείας, με στόχο οι περιορισμένοι πόροι να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Πρόληψη και «myhealth app»
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της πρόληψης, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το «myhealth app», στο οποίο έχουν ενταχθεί όλες οι προληπτικές εξετάσεις. Όπως δήλωσε: «Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία \[…] Είναι φουλ service». Σχετικά με το clawback στον φαρμακευτικό τομέα, είπε πως τα πρώτα δεδομένα για το 2025 είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με το 2024, χωρίς να σημαίνει αυτό απόλυτη επιτυχία. «Δεν είναι θρίαμβος, αλλά σίγουρα έχουμε πρόοδο», ανέφερε.
Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, σημείωσε πως οι επιστροφές είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για αποτέλεσμα σπατάλης, αλλά για επιλογή πολιτικής: «Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα σε σχέση με άλλες χώρες \[…] Δίνουμε ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο».
Τοποθετήσεις για διοικήσεις νοσοκομείων και τον ΕΟΠΥΥ
Ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία επιλογής νέων διοικητών νοσοκομείων μέσω ΑΣΕΠ προχωρά προς την ολοκλήρωσή της. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη διαδικασία ούτε να αλλάξει κάποιο διοικητή πριν περάσουν δύο χρόνια.
Αναγνωρίζοντας την καθυστέρηση στην εξέλιξη του ΕΟΠΥΥ, σχολίασε: «Έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε \[…] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε».
Η σημασία της πρόληψης στη δημόσια υγεία
Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Υγειονομικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στην ανάγκη για έγκαιρη αναγνώριση της χρόνιας νοσηρότητας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας. Όπως δήλωσε: «Για εμάς είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν δεν την ελέγξουμε, θα έχουμε πρόβλημα».
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η πρόληψη, εκτός από απαραίτητη, είναι και κοινωνικά αναγκαία. Για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να έχει στόχευση, να είναι οικονομική και να αποφέρει αποτελέσματα. «Η πολιτική πρέπει να κινηθεί και στην έγκαιρη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόληψη απαιτεί υπομονή, συνέπεια και σαφή στόχους.
Η φαρμακευτική καινοτομία ως επένδυση
Από την πλευρά της, η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στον φαρμακευτικό τομέα. «H φαρμακευτική καινοτομία αναπτύσσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σύγχρονες σωτήριες θεραπείες. Ως εκ τούτου χρειάζεται η συστηματική και επαρκής χρηματοδότησή της», τόνισε. Κατέληξε λέγοντας πως η στήριξη αυτής της καινοτομίας είναι και στήριξη της κοινωνικής συνοχής, ενώ την χαρακτήρισε «στρατηγική επένδυση».
Κριτική για τις χρόνιες αδυναμίες και ανάγκη μεταρρυθμίσεων
Ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, επισήμανε ότι τα διαχρονικά προβλήματα στις δομές υγείας χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές. «Πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές», δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΕΟΠΥΥ που, όπως είπε, «έχει μείνει σε ένα στάδιο που δεν έχει εξελιχθεί». Πρότεινε να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τομέας ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και μακροπρόθεσμου σχεδίου για την υγεία, ικανό να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, επισήμανε πως είναι κρίσιμο ο επαγγελματίας που έρχεται πρώτος σε επαφή με τον ασθενή να έχει τη γνώση για να διακρίνει πρώιμα συμπτώματα. «Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να στρέφονται σε όσο πιο στοχευμένες και αποδοτικές δαπάνες», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η πολιτική υγείας πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: λογοδοσία, αποτίμηση αποτελεσμάτων και μακρόπνοο σχεδιασμό.