Ένα ακόμα περιστατικό με δάγκωμα παιδιού από αδέσποτο σκυλί, έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου, μέσα στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου «Αρρένων». Συγκεκριμένα, ένα αδέσποτο σκυλί δάγκωσε στο πόδι ένα παιδί ηλικίας 10 ετών, την ώρα που έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά στο γηπεδάκι του σχολείου.
Για το περιστατικό μίλησε μάλιστα στον «Πρωινό Τύπο» ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού, κάτοικος της περιοχής, ο κ. Τάσος Αντωνιάδης, ο οποίος μας εξηγεί αρχικά ότι τα παιδιά έπαιζαν στο γηπεδάκι και «τους όρμησαν τα αδέσποτα. Έτυχε να είναι μπροστά ο γιος μου».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αμέσως πήραμε το παιδί, πήγαμε στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήγαμε στην Αστυνομία για να κάνουμε καταγγελία και μήνυση».
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό, όταν πριν από 4 χρόνια, ο τέταρτος γιος μου τότε τρεισήμισι χρόνων είχε δεχθεί επίθεση από αδέσποτο. Η σύζυγός μου ξεκλείδωνε την εξώπορτα κρατώντας το παιδί και το σκυλί όρμησε και τον άρπαξε στο πρόσωπο. Και τότε κάναμε μήνυση, όπως και τώρα και 4 χρόνια μετά, δεν έχει εκδικαστεί ακόμα».
Όπως τονίζει ο κ. Αντωνίου, «έχω κάνει και πάλι μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση. Αν για παράδειγμα εγώ κλωτσήσω ένα αδέσποτο, προφανώς θα πάω κατηγορούμενος. Για το αδέσποτο όμως δεν υπάρχει κάποιος να πάει κατηγορούμενος;»
Ο κ. Αντωνίου, προσπαθεί να εκφράσει το παράπονό του για όλα αυτά, και μιλάει για όλους εκείνους που θα έπρεπε να έχουν ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση και διευκρινίζει: .
«Δεν τα έχω με τα ζώα. Τα έχω μ’ εκείνους που παίρνουν τα σκυλιά στην κόρη ή στο γιο, και μόλις το παιδί πάει να σπουδάσει και φεύγει από το σπίτι, αφήνουν το σκυλί ελεύθερο, το παρατάνε κάπου και τελειώνει η υπόθεση. Τα ζώα αυτά δεν μας φταίνε σε τίποτα».
Όπως πληροφορεί ο πατέρας του παιδιού, «από σήμερα (χθες), το παιδί άρχισε να νιώθει ένα πόνο στο πόδι όταν περπατάει, μας έδωσαν μια αντιβίωση από το Νοσοκομείο, ενώ θα πάμε και πάλι να δούμε για ποιο λόγο πονάει το πόδι του. Εύχομαι να μην είναι καμιά μόλυνση».
Στην ερώτηση για το πώς νιώθει τώρα το παιδί, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει και το ψυχολογικό ζήτημα, καθώς «το παιδί τώρα φοβάται να βγει και από το σπίτι. Είναι τρελό όλο αυτό, να φοβάται το παιδί μέρα μεσημέρι να πάει να παίξει, είναι παράξενο αυτό».
Μουρβετίδης: Στο Δήμο δεν έγινε καταγγελία!
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κ. Μουρβετίδη, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι μέχρι εκείνη την ώρα (χθες το πρωί), δεν είχε γίνει καμιά καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Δράμας.
Όπως είπε μάλιστα «αν δεν έχουμε κάποια καταγγελία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ως Δήμος». Όπως μάλιστα μας πληροφόρησε, λίγο μετά το περιστατικό, αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου πήγε στην περιοχή και είδε άτομα από φιλοζωικές οργανώσεις της Δράμας να ψάχνουν να βρουν το σκυλί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μουρβετίδης, τονίζει ότι, οποιοδήποτε σκυλί πιάσουμε, «το βάζουμε στο Κυνοκομείο, το εξετάζουμε, κάνουμε τα εμβόλιά του, το στειρώνουμε και αν βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει καλώς. Αν όχι, σε 20 μέρες σύμφωνα με το νόμο, τα επιστρέφουμε στο φυσικό του περιβάλλον, εκεί όπου έχει βρεθεί.
Εάν το κρατήσουμε παραπάνω μέρες, έρχονται οι φιλοζωικές και μάλιστα βάζουν και δικηγόρους προκειμένου να αφεθεί το σκυλί ελεύθερο».
Όπως τονίζει και πάλι ο αντιδήμαρχος κ. Μουρβετίδης, «ο πολίτης θα πρέπει να κάνει άμεσα καταγγελία και στο Δήμο Δράμας, προκειμένου να μπορέσουμε να κινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία. Διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο».
Στην ερώτηση αν γίνονται έλεγχοι από το Δήμο Δράμας για το αν το σκυλί που έχει βρεθεί έξω είναι τσιπαρισμένο, ο κ. Μουρβετίδης σημειώνει ότι όποιο σκυλί πιαστεί, σκανάρεται για να φανεί αν έχει ιδιοκτήτη.
«Η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι αυτή. Αν υπάρχει ιδιοκτήτες, τον καλούμε να παραλάβει το σκυλί του».
Τσιαμπούσης: Ο Δήμος οφείλει να επιβάλει πρόστιμα
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», ο οποίος και δημοσιοποίησε το περιστατικό, σε δήλωσή του στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι, «δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε κραυγές.
Το ζήτημα είναι πώς μπορεί αυτό το θέμα να λυθεί.
Ο νόμος λέει ότι, αν μαζέψεις ένα αδέσποτο που φαίνεται άρρωστο, πηγαίνει στο Κυνοκομείο, του δίνεται η φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως χρειάζεται, βλέπουν αν είναι στειρωμένο ή στειρώνεται, το τσιπάρουν ενδεχομένως και μετά μόλις το σκυλί γίνει καλά, αφήνεται στο φυσικό του περιβάλλον, εκεί που βρέθηκε».
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιαμπούσης, «σε περίπτωση που έχει γίνει επίθεση, υπάρχει μια πενταμελής επιτροπή που έχει συστήσει ο Δήμος και παίρνει απόφαση πώς θα διαχειριστούν το θέμα.
Αν δηλαδή το σκυλί είναι όντως επικίνδυνο, μπορεί να γίνει ακόμα και ευθανασία. Άρα το ζήτημα είναι πώς δεν θα έχουμε αδέσποτα στους δρόμους. Και τα σκυλιά με δύο τρόπους καταλήγουν στο δρόμο αδέσποτα: ή κάποιος βαριέται το σκυλί που παίρνει και δεν βρίσκει τον ανάλογο χρόνο για κάποιους λόγους, ή όταν επειδή δεν το έχεις στειρωμένο γεννάει 5-6 κουτάβια και τα πετάει στο δρόμο, επειδή δεν ξέρει τι να τα κάνει.
Η μόνη λύση είναι όλα τα σκυλιά να είναι στειρωμένα και τσιμπαρισμένα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει, με τη Δημοτική Αστυνομία να βγαίνει στο δρόμο και μόλις κάποιος βγάζει βόλτα το σκυλί του, να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.
Ο Δήμος είναι υπεύθυνος σ’ αυτόν τον τομέα. Και ο Δήμος πρέπει να βάλει πρόστιμα επιτέλους. Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να γίνει κάτι».
Πηγή: proinos-typos.gr