«Φορο – ραβασάκια» με 5χίλιαρα σχεδιάζει να στείλει η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Όσοι δεν συμμορφωθούν και δεν σπεύσουν να δηλώσουν στις πλατφόρμες τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις τότε από τον Σεπτέμβριο εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητό τους να «κατεβαίνει» από τις πλατφόρμες.
Όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη της ΑΑΔΕ, μιλώντας στο συνέδριο BNB για την βραχυχρόνια μίσθωση, το επόμενο διάστημα οι πλατφόρμες που συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ, θα στείλουν ενημερωτικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για να συμμορφωθούν. Όσοι αδιαφορήσουν θα πληρώσουν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και την ίδια στιγμή θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από την πλατφόρμα.
Η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia, σχετικά́ με τη συμμόρφωση κατά́ τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής.
Η συμφωνία, προβλέπει μεταξύ́ άλλων ότι οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι από́ σχετική́ ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό́ καταχώρισης ακίνητου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
Διασταυρώσεις
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι πολλά ακίνητα αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν είχε αναγραφεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από το 2018, χρονιά που έγινε υποχρεωτική η δήλωση ΑΜΑ.
Σημειώνεται ότι ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την ενοικίαση των ακινήτων τους, έχουν κάθε χρόνο προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.
Τα πρόστιμα
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:
– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
«Κόκκινη γραμμή» για τους ξενοδόχους οι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά βελτίωση του νομικού πλαισίου και αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι ξενοδόχοι, πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν υποχρεούται να πληρώνει φόρο διαμονής, που απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους στρεβλώνοντας εντέλει τον ανταγωνισμό.
Επίσης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει ενεργό δράση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η παραξενοδοχεία στα καταλύματα της χώρας, φιλοδοξώντας να ρυθμιστεί μια αγορά που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δημόσια έσοδα αλλά και το brand της χώρας.
Πηγή: insider.gr