Το «Έχουν γνώση οι φύλακες» φαίνεται να ταιριάζει γάντι στις περιπτώσεις των αστυνομικών φύλαξης VIP προσώπων, που έχουν προνοήσει για μια ευνοϊκή «επόμενη μέρα».
868 αστυνομικοί αποδεσμεύτηκαν από τους VIP ανακοινώνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καμία αναφορά όμως δεν κάνει για το ποιες υπηρεσίες στελέχωσαν, αν αυτές εντάσσονται στις «μάχιμες» κατά της εγκληματικότητας και δεν είναι από τις «αραχτές».
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που αναδημοσίευσε το TheTOC.gr, υποστηρίζει πως από υπηρεσίες φρούρησης στόχων και προσωπική συνοδευτική φρουρά αποδεσμεύονται συνολικά 868 αστυνομικοί.
Οι 515 από αυτούς, επισημαίνει ότι έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες προέλευσής τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Σώματος και σύντομα αναμένεται να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Παράλληλα, αποδεσμεύτηκαν 114 υπηρεσιακά αυτοκίνητα και 56 μοτοσικλέτες.
Δεν ήταν αριθμητικό όμως το ζήτημα, αλλά το… τρικ, που οι συνοδοί ασφαλείας-αστυνομικοί είχαν προβλέψει εκ των προτέρων:χρησιμοποίησαν τα «μέσα» των επωνύμων και βρέθηκαν σε «αραχτές» υπηρεσίες, ενώ πολλοί από αυτούς πήραν εκ νέου αποσπάσεις για «ήσυχες» υπηρεσίες και άλλοι γυρνούν στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ.
Πως γλυτώνουν τα… βύσματα
Την ίδια ώρα τουλάχιστον τέσσερα κρίσιμα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ήλπιζαν πως κάποιοι από αυτούς τους αστυνομικούς που εξοικονομήθηκαν από τις συνοδείες επωνύμων θα μείωναν τις στελεχιακές αδυναμίες τους.
«Υπάρχει συγκεκριμένο κόλπο που χρησιμοποιούν αστυνομικοί-βύσματα για να μην επιστρέψουν σε μάχιμες θέσεις και Α.Τ. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δίπλα σε επωνύμους φροντίζουν να αλλάξουν την οργανική τους θέση, ώστε όταν έρθει η ώρα να φύγουν από τη συνοδεία του προσώπου να πέσουν στα μαλακά, δηλαδή σε κάποια ευνοϊκή για εκείνους υπηρεσία. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν γεμίσει με κόσμο υπηρεσίες που επιτρέπουν ξεκούραστα 8ωρα. Έτσι και τώρα φεύγουν από τους VIP αλλά δεν επιστρέφουν εκεί από όπου έφυγαν», εξηγούσε στον «Ελεύθερο Τύπο» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Το Α.Τ. Ακροπόλεως μαζί με αυτά των Πετραλώνων, της Δάφνης και του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, είναι τόσο «αποψιλωμένα» που το προσωπικό τους δεν μπορεί να πάρει ρεπό. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν «περί αυτοδίκαιης χρήσης των οφειλομένων ημερών ημερήσιας ανάπαυσης», όπως προβλέπεται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σε περίπτωση που το προσωπικό απαιτήσει και πάρει τα ρεπό που δικαιούται, οι άνδρες θα επαρκούν απλά για να κρατούν ανοιχτά τα Α.Τ. χωρίς να εκτελούνται υπηρεσίες.
Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής έστειλε υπόμνημα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα των τεσσάρων Τμημάτων ζητώντας τη διερεύνηση «τυχόν ποινικών ευθυνών Διοικητών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων που αρνούνται συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα και ευελιξία όσο ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός οφειλομένων ρεπό στους συναδέλφους».
Και δεν είναι μόνο η υποστελέχωση που έχει ως συνέπεια περιοχές με μεγάλη ανάγκη αστυνόμευσης να μην προστατεύονται επαρκώς.Είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά σημεία «στόχοι» που απασχολούν αστυνομικούς.
«Αυτή τη στιγμή το Α.Τ. Ακροπόλεως αριθμεί περίπου 110 άνδρες ενώ για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται 200. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του πολίτη και στο προσωπικό, που εξαντλείται σωματικά και ψυχολογικά», δήλωνε στον «Ε.Τ» ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν ώρες που η περιοχή γύρω από τον ιστορικό χώρο της Ακρόπολης βρίσκεται χωρίς περιπολικό. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει το Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, το οποίο βρίσκεται σε μία περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα.
Στον επίλογο της ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανακατανομή προσωπικού, με βάση τις ανάγκες των μάχιμων Υπηρεσιών. Στόχος να ενισχυθεί η αστυνόμευση και η ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του γενικότερου επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω απάντηση
Χρήσιμο και για την αστυνομία και για την κοινωνία είναι να δημοσιοποιηθούν πλήρως τα στοιχεία των προσώπων από τα οποία αφαιρέθηκε η αστυνομική φρουρά αλλά και τα στοιχεία όσων κρίθηκε ότι πρέπει να τη διατηρήσουν.
Πηγή: TheTOC.gr