Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τις επιπλέον προμήθειες σε ΑΤΜ, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε νομοθετική παρέμβαση με έξι βασικά σημεία. Οι χρεώσεις από τις τράπεζες σε ΑΤΜ μηδενίζονται, ενώ τίθεται εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για κάθε άλλη χρέωση, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και διασφάλισης ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
Καταργούνται όλες οι χρεώσεις στα ΑΤΜ – Πλαφόν στις υπόλοιπες συναλλαγές
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε παρέμβαση έξι σημείων στις τραπεζικές χρεώσεις, έπειτα από την αναστάτωση που προκάλεσαν οι διπλές χρεώσεις στα ΑΤΜ μεγάλης συστημικής τράπεζας, η οποία είχε μεταβιβάσει τα ΑΤΜ της σε ιδιωτική εταιρεία. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν θα επιτραπούν διαφορετικές πολιτικές χρεώσεων, ούτε σε ένα μικρό ποσοστό των ΑΤΜ.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές το Σαββατοκύριακο, «δεν υπάρχει περίπτωση από το “παράθυρο” να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα ποσοστό των μηχανημάτων ανάληψης, κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε ήδη αποφασίσει».
Έξι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις
Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε τη νομοθέτηση έξι παρεμβάσεων στις τραπεζικές χρεώσεις, με σκοπό την πλήρη κατάργηση των περισσότερων εξ αυτών:
- Θεσμοθετείται μηδενική χρέωση για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της ίδιας τράπεζας.
- Οι διατραπεζικές χρεώσεις μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι οποίες μέχρι σήμερα έφταναν έως και 1,5 ευρώ, μηδενίζονται.
- Θεσπίζεται εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για κάθε άλλη χρέωση, όπως αυτές από τρίτους παρόχους ή ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με ξένες.
- Οι τρίτοι πάροχοι που διασυνδέονται με τράπεζες υποχρεούνται να μεταχειρίζονται τους πελάτες των τραπεζών ως δικούς τους, εξασφαλίζοντας μηδενικές χρεώσεις στους καταναλωτές.
- Σε δημοτικές κοινότητες με μοναδικό ΑΤΜ, όπου ίσχυε ήδη η μηδενική χρέωση, αυτή θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τους τρίτους παρόχους.
- Η ερώτηση υπολοίπου θα παραμείνει δωρεάν, ενώ για εμβάσματα θα εφαρμόζεται η ίδια χρέωση 0,5 ευρώ και για τρίτους παρόχους, όπως και για τις τράπεζες.
Συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ιανουαρίου
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η νέα αυτή παρέμβαση έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με την κατάργηση ή μείωση έξι βασικών τραπεζικών χρεώσεων.
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που είχαν τεθεί τότε σε ισχύ:
- Μηδενική χρέωση για πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο, τηλέφωνο) και ασφαλιστικές εταιρείες μέσω web-banking και mobile-banking. Η προηγούμενη χρέωση ήταν 0,60 ευρώ.
- Καθορισμός ανώτατης χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή ή λήψη χρημάτων έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αλλαγή αυτή ισχύει για απλά εμβάσματα και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA), αντικαθιστώντας τις προηγούμενες χρεώσεις των 2,5 έως 5 ευρώ.
- Μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις σε περιοχές με μόνο ένα ΑΤΜ, σε απομακρυσμένες δημοτικές ενότητες, όπου πριν κόστιζαν από 0 έως 3 ευρώ.
- Δωρεάν ερώτηση υπολοίπου σε όλα τα ΑΤΜ, ανεξαρτήτως τράπεζας – προηγουμένως η χρέωση ήταν 0,2 ευρώ.
- Κατάργηση χρέωσης για φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100 ευρώ – παλαιότερη χρέωση: 1 ευρώ.
- Επέκταση της μείωσης προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ σε 20 ευρώ στη «Μικρή Λιανική» μέσω POS.
Τι ισχύει πλέον για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες
Συνοπτικά, οι αλλαγές που ισχύουν πλέον με βάση τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι:
1. Πληρωμή λογαριασμών: Μηδενική χρέωση (από 0,6 ευρώ)
2. Αποστολή και λήψη χρημάτων (έως 5.000 ευρώ): 0,5 ευρώ ανά συναλλαγή (από 2,5–5 ευρώ)
3. Φόρτιση προπληρωμένων καρτών (έως 100 ευρώ): Μηδενική χρέωση (από 1 ευρώ)
4. Ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε απομακρυσμένες περιοχές: Μηδενική χρέωση (από 0–3 ευρώ)
5. Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας: Μηδενική χρέωση (από 0,2 ευρώ)
6. Συναλλαγές μικρού ύψους με POS στη μικρή λιανική: Όριο 20 ευρώ με μειωμένες προμήθειες (αντί 10 ευρώ)
Με τις παραπάνω αλλαγές, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει πρόσβαση σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους τραπεζικές υπηρεσίες για όλους, περιορίζοντας τις αυθαίρετες χρεώσεις και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.