456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Kinder

456 κρούσματα σαλμονέλας από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε αλλά δεν ενημέρωσε

Η σοκολάτα, αν και αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με περιπτώσεις τροφιμογενών λοιμώξεων, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τροφές χαμηλής υγρασίας. Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκε το 2022, όταν τα σοκολατένια αυγά Kinder Έκπληξη της Ferrero προκάλεσαν εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά, με την εταιρεία να γνωρίζει για το πρόβλημα μήνες πριν αλλά να μην ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές.

Εκατοντάδες κρούσματα σε παιδιά

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Infectious Diseases, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022 καταγράφηκαν 456 κρούσματα σε 17 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών, με ποσοστό νοσηλείας 38%, ενώ ορισμένα περιστατικά παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα, όπως αιματηρή διάρροια.

Η σύνδεση των περιστατικών έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, όταν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ενημέρωσαν μέσω της πλατφόρμας EpiPulse για τον εντοπισμό ενός συμπλέγματος μονοφασικής Salmonella Typhimurium. Σύντομα, πολλές χώρες ανέφεραν παρόμοια περιστατικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει επίσημη ειδοποίηση προς τις αρχές ασφαλείας των τροφίμων στις 25 Μαρτίου 2022. Η επιδημία κορυφώθηκε λίγο πριν το Πάσχα, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης λόγω της αυξημένης κατανάλωσης σοκολατένιων προϊόντων.

Η Ferrero γνώριζε αλλά δεν ειδοποίησε

Αναδρομικές έρευνες από τη Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) αποκάλυψαν ότι στο εργοστάσιο της Ferrero στην πόλη Arlon του Βελγίου είχαν ανιχνευθεί θετικά δείγματα σαλμονέλας σε πρώτες ύλες, ενδιάμεσα προϊόντα, τελικά προϊόντα αλλά και στο περιβάλλον της μονάδας. Ωστόσο, παρότι η εταιρεία γνώριζε για την ύπαρξη του βακτηρίου από εσωτερικούς ελέγχους, δεν ενημέρωσε τις αρχές, καθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Στο Βέλγιο, η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναφέρουν μολύνσεις στις αρχές εφόσον θεωρούν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον βελγικό οργανισμό για την ασφάλεια τροφίμων, οι ενέργειες της Ferrero δεν ήταν επαρκείς για την εξάλειψη της μόλυνσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Αν δούμε το αποτέλεσμα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπήρχε υποχρέωση ειδοποίησης», δήλωσαν οι ειδικοί. Όταν η Ferrero ρωτήθηκε για το θέμα από την οργάνωση προστασίας καταναλωτών Foodwatch, η απάντηση που δόθηκε ήταν γενική: «Στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου μας, ανιχνεύθηκε η παρουσία σαλμονέλας στην εγκατάσταση Arlon στο Βέλγιο».

Η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου και οι συνέπειες

Ως αποτέλεσμα της κρίσης, τον Απρίλιο του 2022, η βελγική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Ferrero, ενώ η εταιρεία προχώρησε σε ανάκληση όλων των προϊόντων Kinder που είχαν παραχθεί στη συγκεκριμένη μονάδα, σε 110 χώρες. Μετά από εκτεταμένες διαδικασίες καθαρισμού, επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό και αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας (HACCP), το εργοστάσιο έλαβε νέα προσωρινή άδεια στις 17 Ιουνίου 2022, υπό αυστηρούς όρους και εντατικούς ποιοτικούς ελέγχους. Η οριστική επαναλειτουργία εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Η υπόθεση ανέδειξε την ανάγκη για άμεση ενημέρωση των αρχών ασφαλείας τροφίμων σε περιπτώσεις ανίχνευσης σαλμονέλας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών ήταν κρίσιμη για τον περιορισμό της επιδημίας.

Διαπραγματεύσεις και νομικές εξελίξεις

Η Ferrero, προκειμένου να αποφύγει μακροχρόνιες και κοστοβόρες νομικές διαδικασίες, διαπραγματεύτηκε με γονείς παιδιών που είχαν προσβληθεί από σαλμονέλα στη Γαλλία, προσφέροντας οικονομική αποζημίωση υπό όρους εχεμύθειας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, κατατέθηκε αγωγή στις ΗΠΑ κατά των Προσκόπων και των εταιρειών Ferrero USA και Interbake Foods, με την κατηγορία ότι τα μπισκότα τους περιέχουν βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα.

Το σκάνδαλο των Kinder ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και έθεσε στο προσκήνιο την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών σε περιπτώσεις κινδύνου.

Πηγή έρευνας

Πηγή: cibum

Exit mobile version