3 μεγάλες αλήθειες για την σχέση κυτταρίτιδας-διατροφής

Η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις! Επιτίθεται (σχεδόν) σε όλες. Γιατί εμφανίζεται και ποιος ο ρόλος του σωματικού βάρους στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Σταύρος Μπαλαμπάνος απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα!

 

 

Έχεις κυτταρίτιδα; Δεν είσαι η μόνη. Ξέρεις γιατί;

Προδιάθεση να εμφανίσουν κυτταρίτιδα έχουν εκατοτομμύρια γυναίκες στον κόσμο λόγω π.χ.των γυναικείων ορμονών (π.χ. η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εφηβεία), της φυλής στην οποία ανήκουν, της ποιότητας του δέρματος, της κατανομής του υποδόριου λίπους, της προδιάθεσης του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος κ.ο.κ…

… και όχι λόγω μεμονωμένων διατροφικών επιλογών

Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτό που συχνά ακούγεται στα γυναικεία πηγαδάκια, ότι δηλαδή μεμονωμένα τρόφιμα, ροφήματα ή συστατικά (π.χ. αναψυκτικά, καφές κλπ) προκαλούν κυτταρίτιδα.

Στην πραγματικότητα οι σύγχρονες συστάσεις για την πρόληψη εμφάνισης κυτταρίτιδας δεν αποκλείουν από τη διατροφή μας κανένα τρόφιμο, ρόφημα ή συστατικό της τροφής και περιλαμβάνουν1:

Α) μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,

Β)την επαρκή ενυδάτωση μέσω της κατανάλωσης πολλών υγρών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιπλέον του νερού όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως γάλα, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά κ.λπ.

Γ) τη συστηματική σωματική δραστηριότητα,

Δ)την αποφυγή του καπνίσματος,

Ε) τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και την αποφυγή του φαινομένου «γιο-γιο» (διαδοχικής απώλειας και επαναπρόσληψης του βάρους).

 

Ποιoς ακριβώς είναι ο ρόλος του σωματικού βάρους;

Όπως αναφέρθηκε, για την πρόληψη της κυτταρίτιδας πρέπει να διατηρείτε ένα φυσιολογικό και υγιές σωματικό βάρος και να αποφεύγεται τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς. Βέβαια στο ερώτημα αν τα παραπανίσια κιλά οδηγούν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας η απάντηση μοιάζει… μπερδεμένη αφού ακόμα και επιστημονικές μελέτες2,3επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε όλοι καθημερινά, ότι δηλαδή η κυτταρίτιδα εμφανίζεται ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος ή που ασκούνται συστηματικά. Ωστόσο, πράγματι, η κυτταρίτιδα φαίνεται να συνδέεται με το σωματικό βάρος και για αυτό, σε πολλές γυναίκες, γίνεται λιγότερο εμφανής όταν μειώνεται.

«Ποντάρετε» στον έλεγχο του βάρους, αλλά «παίξτε το σωστά»

Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλετε να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας δεν χρειάζεται να «κόψετε» μεμονωμένα τρόφιμα ή συστατικά, αφού όλα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αλλά φυσικά, ούτε να περιμένετε τη λύση καθισμένες αναπαυτικά στην καρέκλα ή τον καναπέ σας!

Για να μειώσετε το βάρος σας πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω του συνόλου των τροφίμων και ροφημάτων της διατροφής σας, ή να αυξήσετε τις θερμίδες που δαπανάτε μέσω σωματικής δραστηριότητας, ή ιδανικά, και τα δύο! Αντίστοιχα, για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό πρέπει να επιδιώξετε «ενεργειακό ισοζύγιο», δηλαδή, οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανάτε, πάντα μέσα από ένα υγιεινό ισορροπημένο διαιτολόγιο και ένα δραστήριο τρόπο ζωής.4

 

Πηγή

Exit mobile version