22χρονος αυτοκτόνησε 2 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του

Όπως είχε προσπαθήσει επανειλημμένως να κάνει τότε που ήταν κλεισμένος στην φυλακή, ο Κάλιεφ Μπράουντερ απαγχονίστηκε στο σπίτι του και βρέθηκε νεκρός το Σάββατο από την μητέρα του, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Ένας νεαρός Αμερικανός, ο οποίος είχε φυλακιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη του και κακοποιήθηκε κατά τα τρία χρόνια που κρατήθηκε σε μια από τις σκληρότερες φυλακές των ΗΠΑ, τα δύο εκ των οποίων στην απομόνωση, αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή του.

Όπως είχε προσπαθήσει επανειλημμένως να κάνει τότε που ήταν κλεισμένος στην φυλακή, ο Κάλιεφ Μπράουντερ απαγχονίστηκε στο σπίτι του και βρέθηκε νεκρός το Σάββατο από την μητέρα του, σύμφωνα με την οικογένειά του. Ήταν 22 ετών.

Από τότε που βγήκε από την φυλακή του Ράικερς Άιλαντ μετά την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες, ο Μπράουντερ ήταν το πρόσωπο και η φωνή των κρατουμένων κατά των κακοποιήσεων που υφίστανται σε αυτό το τεράστιο σωφρονιστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Μανχάταν.

Η μαρτυρία του για την κακοποίηση που είχε υποστεί στην φυλακή αυτή –πέραν του ξυλοδαρμού από άλλους κρατούμενους και φρουρούς, είχε επίσης μείνει δύο χρόνια στην απομόνωση-– είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει η βία που αποτελεί ένα ενδημικό φαινόμενο στην φυλακή αυτή και να απαγορευτεί να μπαίνουν στην απομόνωση οι έφηβοι.

Η περίπτωσή του είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη και πολλοί διάσημοι είχαν εκφράσει την συμπάθειά τους στο πρόσωπό του, όπως ο ράπερ Τζέι Ζ. Η υπόθεση του νεαρού Μπράουντερ απασχόλησε επίσης τον Ραντ Πολ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, όπως και το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η οικογένειά του θεωρεί υπεύθυνη για την αυτοκτονία του την κακοποίησή του στην φυλακή. “Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πόνο και το μαρτύριο που του προκάλεσε ο εγκλεισμός του σε κελί απομόνωσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της. “Ζητούμε από τον δήμαρχο (Μπιλ ντε Μπλάζιο) και όλους τους υπευθύνους της πόλης της Νέας Υόρκης να εγγυηθούν ότι κανένας πλέον δεν θα υποχρεωθεί να υπομείνει αυτό που υπέστη ο Κάλιεφ”.

Πρόκειται για μια τραγωδία, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αναφερόμενος στην αυτοκτονία του 22χρονου.

“Σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούμε στο Ράικερς Άιλαντ αυτήν την στιγμή αποτελούν τον καρπό” του αγώνα του Κάλιεφ Μπράουντερ. “Θα ήθελα πάρα πολύ να μην τον χάναμε, αλλά (…) δεν πέθανε μάταια”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, στο οποίο οφείλεται η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση Μπράουντερ, ο 22χρονος υπέφερε από παράνοια και κατάθλιψη.

Το σωφρονιστικό κέντρο του Ράικερς Άιλαντ, στο οποίο κρατούνται περίπου 14.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που έχουν προφυλακιστεί, έχει “μια βαθειά ριζωμένη και ενδημική κουλτούρα βίας” ιδιαίτερα όσον αφορά τις ωμότητες που διαπράττουν οι φρουροί σε βάρος των εφήβων, καταγγελλόταν σε επίσημη έκθεση που είχε δοθεί πέρυσι στην δημοσιότητα.

protothema.gr

Exit mobile version