103+ νεκροί: Τα ονόματα των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι – 7 χρόνια μετά οι συγγενείς ζητούν δικαιοσύνη

Η δίκη για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίζεται με έντονες στιγμές και αντιδράσεις, επτά χρόνια μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη και απαντήσεις για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις εκείνης της ημέρας.

Εντάσεις στην αγόρευση της εισαγγελέως

Με το ακροατήριο γεμάτο από συγγενείς θυμάτων και πολίτες, ξεκίνησε η αγόρευση της εισαγγελέως στη δευτεροβάθμια δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Η διαδικασία δεν κύλησε ομαλά, καθώς προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τη στιγμή που η εισαγγελέας ρώτησε:

«Είστε βέβαιοι ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν πως θα συμβεί αυτή η καταστροφή και την αποδέχθηκαν;»

Η ερώτηση αυτή εξαγρίωσε τους συγγενείς, που φώναξαν μέσα στην αίθουσα:

«Ναι, όλα περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ναι, την εξέτασαν επί ώρες. Ο ανακριτής τα είδε διαφορετικά. Κακουργήματα. Γιατί δεν τα βλέπετε κι εσείς;»

Η ένταση ήταν τέτοια που η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αίθουσα.

Η προσέγγιση της εισαγγελέως και το νομικό πλαίσιο

Η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη πήρε τον λόγο στο Εφετείο, εστιάζοντας στην ποινική ευθύνη των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018. Υπενθύμισε πως η προετοιμασία της υπόθεσης έγινε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια:

«Καταβλήθηκε από μέρους μου μια τιτάνια προσπάθεια για να προετοιμαστώ μέσα σε τόσο περιορισμένο χρόνο. Όλες αυτές τις ημέρες, όταν έκλεινα για λίγο τα μάτια μου, έβλεπα εικόνες από αυτή την τραγωδία και τα πρόσωπα όλων αυτών των ανθρώπων», ανέφερε.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η σημερινή της τοποθέτηση αφορά αποκλειστικά το νομικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ αύριο θα τοποθετηθεί ως προς την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων.

Απαντώντας στην πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης να καταθέσει γραπτή την αγόρευσή της, η ίδια απάντησε:

«Επιτρέψτε μου και εμένα να αντέξω αυτή την υπόθεση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει γραπτά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τοποθέτηση με σεβασμό στα θύματα

Στην αγόρευσή της, η κ. Περιμένη δήλωσε:

«Θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην παρουσίαση των νομικών και πραγματικών περιστατικών, προκειμένου να βοηθήσω το δικαστήριο να καταλήξει σε απόφαση. Θα παραθέσουμε τους νόμους – που είτε μας αρέσουν είτε όχι – έχουν φέρει την υπόθεση αυτή στο ακροατήριο. Θέλω να πω με σκυμμένο το κεφάλι και με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων ότι το δικαστήριο αυτό δεν θα δικαιώσει ψυχές. Το δικαστήριο αυτό θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που είναι όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους. Αλλά και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει και αυτοί να γνωρίζουν ότι θα δικαστούν με βάση τους νόμους που ισχύουν (…). Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως μας αντιμετωπίζουν οι νόμοι. Το νόμο δεν το βγάζουν τα δικαστήρια αλλά τον εφαρμόζουν το ίδιο για όλους. Είναι ηθικό χρέος απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διαλύθηκαν οι ζωές τους βλέποντας ότι πολυτιμότερο είχαν να φεύγει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Τι καλείται να δικάσει αυτό το δικαστήριο; Το σημερινό δικαστήριο καλείται να δικάσει την έφεση του εισαγγελέα που έχει γίνει τυπικά δεκτή και τις εφέσεις των κατηγορουμένων».

Οι αλλαγές στη νομοθεσία

Αναφερόμενη στη νομοθεσία που ίσχυε το 2018, η εισαγγελέας επισήμανε τις πολλαπλές αλλαγές που έχουν γίνει από τότε:

«Δυστυχώς αν κάτι δεν πάει καλά, αντί να κοιτάμε τις υποδομές, αλλάζουμε τους νόμους», σημείωσε με νόημα.

Μάτι: τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν

Η πυρκαγιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, με τραγικές εικόνες να αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη. Μέσα σε μόλις δύο ώρες, η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Από το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, οι νεκροί άρχισαν να καταγράφονται: στη θάλασσα, σε σπίτια, σε αυλές, στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, την ώρα που προσπαθούσαν να σωθούν.

26 άνθρωποι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, οι περισσότεροι στο γνωστό «οικόπεδο του θανάτου». Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, ίσως και από τη σωτηρία.

Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή: το αβάπτιστο βρέφος, η Εβίτα, ο Ανδρέας, η Ζωή, η Αιμιλία, η Μαριάνθη, ο Σπύρος…

Ο κατάλογος των νεκρών

Exit mobile version