Οι ραγάδες ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες –κατά κύριο λόγο- προκαλώντας τους ανασφάλεια για την εικόνα τους. Διαβάστε παρακάτω μερικές σπιτικές και δοκιμασμένες συνταγές για να τις «κρύψετε».
Οι ραγάδες είναι αποχρωματισμένα γραμμικά σημάδια στην επιφάνεια της επιδερμίδας και συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και τους μηρούς, τα μπράτσα και το στήθος. Η κυριότερη αιτία εμφάνισης των ραγάδων είναι μεν η εγκυμοσύνη, αλλά εξίσου συχνή αιτία είναι η απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους, η ταχεία ανάπτυξη, η κληρονομικότητα και ακόμα και το στρες.
Το δέρμα αποτελείται από τρία βασικά στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο. Οι ραγάδες σχηματίζονται στο χόριο, όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται πέραν των ελαστικών του ορίων. Καθώς τεντώνεται σε τέτοιο έντονο βαθμό, το κολλαγόνο αποδυναμώνεται στην περιοχή και διακόπτεται η αναπαραγωγή του.
Το αποτέλεσμα είναι τα σημάδια που ονομάζουμε ραγάδες, ενώ το πρώτο στάδιο σχηματισμού τους τα εμφανίζει περισσότερο ροζ, και στη συνέχεια γίνονται κυρίως λευκά πέρνοντας την τελική τους μορφή. Οι ραγάδες ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες –κατά κύριο λόγο- προκαλώντας τους ανασφάλεια για την εικόνα τους. Διαβάστε παρακάτω μερικές σπιτικές και δοκιμασμένες συνταγές για να τις «κρύψετε».
[ad id=”215657″]
Πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή των παρακάτω κόλπων, έχετε υπόψη σας πως δεν καμία από τις παρακάτω μεθόδους δεν εξαφανίζει τις ραγάδες, παρά τις αποδυναμώμει σε βαθμό που να σας ενοχλούν το λιγότερο δυνατό.
1. Χυμός πατάτας
Ο χυμός πατάτας περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη και ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Για τον χυμό πατάτας, κόψτε μια μεσαίου μεγέθους πατάτα σε χοντρά κομμάτια. Με ένα από τα κομμάτια τρίψτε τις ραγάδες και βεβαιωθείτε πως ο χυμός της πατατάς έχει καλύψει όλη την περιοχή. Αφήστε το χυμό να στεγνώσει πάνω στο δέρμα και ύστερα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
2. Ζάχαρη
Η άσπρη ζάχαρη είναι ένα από τα καλύτερα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση των ραγάδων, καθώς προσφέρει ιδανική απολέπιση. Αρχικά, αναμείξτε καλά, ένα κουταλάκι άσπρη ζάχαρη με λίγο αμυγδαλέλαιο και μερικές σταγόνες χυμό από λεμόνι. Στη συνέχεια απλώστε το στις ραγάδες και κάνετε απαλό μασάζ την περιοχή για περίπου 10 λεπτά και καθημερινά, πριν κάνετε ντουζ. Εφαρμόστε το κόλπο, για περίπου ένα μήνα και θα δείτε τις ραγάδες να αποδυναμώνονται.
3. Αλόη
Η αλόη η γνήσια ή αλλιώς αλόη βέρα είναι θεραπευτική για πολλές δερματολογικές ασθένειες. Τα πολλά θρεπτικά της στοιχεία και οι δραστικές ενώσεις χρησιμεύουν στη θεραπεία εγκαυμάτων, ενώ τα καταπραϋντικά της χαρακτηριστικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Μπορείτε είτε να απλώσετε απευθείας στο δέρμα gel αλόης, να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά και να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό, είτε να φτιάξετε ένα μείγμα, με ¼ της κούπας gel αλόης, έλαιο από 10 κάψουλες βιταμίνης Ε και έλαιο από 5 κάψουλες βιταμίνης Α. Στη στνέχεια απλώστε το μείγμα στην περιοχή, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως και επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά.
4. Νερό
Η τακτική ενυδάτωση του σώματος προσφέρει πολλά καλά στον οργανισμό και την επιδερμίδα. Πέρα από την αποτοξίνωση των πόρων του δέρματος, ενισχύει την αποκατάσταση της ελαστικότητας, η οποία από μόνη της παίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των ραγάδων.
Πίνετε, ένα με δυο ποτήρια νερό, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, με minimum στόχο τα δέκα ποτήρια συνολικά ημερησίως, αν θέλετε την επιδερμίδα σας απαλή και ελαστική. Αποφεύγετε στο μέτρο του δυνατού, τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά που έχουν την τάση να αφυδατώνουν.
5. Χυμός από λεμόνι
Η φυσική οξύτητα του χυμού από λεμόνι βοηθάει στην θεραπεία και ελάττωση των ραγάδων, λοιπών δερματικών τραυματισμών, της ακμής και λοιπών σημαδιών στο δέρμα. Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις, φρέσκο χυμό λεμόνι πάνω στις ραγάδες και αφήστε το δέρμα να ρουφήξει το χυμό για τουλάχιστον δέκα λεπτά, πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μια εναλλακτική λύση είναι να αναμείξετε ίσες ποσότητες από χυμό λεμόνι και χυμό από αγγούρι και, επίσης, να απλώσετε το μείγμα στις ραγάδες.
6. Ελαιόλαδο
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιόλαδου προσφέρουν πολλά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία στην επιδερμίδα, βοηθώντας την να ανακτήσει την σφριγηλότητά της. Κάνετε απαλό μασάζ με ζεστό παρθένο ελαιόλαδο στις προβληματικές περιοχές και αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ θα περιορίσει -κατά ένα μεγάλο ποσοστό- την εξάπλωση των ραγάδων.
Στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει στην περιοχή για περίπου 30 λεπτά, δίνοντας έτσι το χρόνο στο δέρμα να απορροφήσει τις βιταμίνες, Α, D και Ε που περιέχονται στο λάδι. Μπορείτε ακόμα να αναμείξετε ελαιόλαδο με ξύδι και νερό και να το χρησιμοποιήσετε σαν κρέμα νυχτός. Το μείγμα θα κρατήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο, ενώ έχει και απολεπιστικές ιδιότητες.
7. Βούτυρο κακάου
Για να δείτε αποτελέσματα με το βούτυρο κακάου, πρέπει να το εφαρμόζετε στην περιοχή τουλάχιστον δυο φορές καθημερινά και θα δείτε τις ραγάδες να είναι σαφώς λιγότερο εμφανείς, μετά από ένα με δυο μήνες.
Μια άλλη επιλογή για τη χρήση του βούτυρο κακάου είναι να αναμείξετε μισή κούπα από αυτό με μια κουταλιά της σούπας σιτέλαιο, 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κερί μέλισσας και ένα κουταλάκι με έλαιο από το κουκούτσι του βερίκοκου και έλαιο βιταμίνης Ε. Ζεστάνετε το μείγμα μέχρι να λιώσει το κερί, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο και απλώνετε στις ραγάδες δυο με τρεις φορές τη μέρα. Το μείγμα θα βοηθήσει το δέρμα σας να γίνει πιο απαλό και ακόμα περισσότερο ενυδατωμένο.
8. Καστορέλαιο
Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων του δέρματος όπως είναι οι ρυτίδες, οι κηλίδες, τα σπυράκια και οι αντιαισθητικές ραγάδες. Απλώστε λίγο καστορέλαιο πάνω στις ραγάδες και κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια τυλίξτε την περιοχή με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα και με τη βοήθεια μιας θερμοφόρας ζεστάνετε την περιοχή για τουλάχιστον 30 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά, για τουλάχιστον ένα μήνα για να δείτε αποτελέσματα.
9. Ασπράδια αυγών
Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν αμινοξέα και πρωτεΐνες τα οποία είναι και τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Ανακατέψτε απαλά με ένα πιρούνι, τα ασπράδια δυο αυγών, καθαρίστε την προβληματική περιοχή με νερό και μετά με ένα πινέλο μακιγιάζ απλώστε το ασπράδι.
Αφήστε το μείγμα να στεγνώσει τελείως και στη συνέχεια ξεπλύντε με κρύο νερό. Στο τέλος απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο δέρμα για να ενυδατωθεί σωστά και επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά για τουλάχιστον δυο εδβομάδες μέχρι να δείτε αποτελέσματα.
10. Τριφύλλι
Τα φύλλα του τριφυλλιού περιέχουν οχτώ αμινοξέα τα οποία είναι πολύτιμα για τη συνολική υγεία του δέρματος. Είναι ακόμα πλούσια σε πρωτεϊνες και στις βιταμίνες Ε και Κ, ενώ οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του τριφυλλιού αποτοξινώνουν και αλκαλοποιούν το δέρμα, περιορίζοντας έτσι τα σημάδια και τις ουλές, όπως είναι και οι ραγάδες.
Αναμείξτε σκόνη τριφυλλιού με μερικές σταγόνες έλαιο χαμομηλιού και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια συμπαγής κρέμα. Κάνετε μασάζ με την κρέμα στις ραγάδες, ιδανικά δυο με τρείς φορές τη μέρα και επαναλάβετε τη διαδικασία για μια εβδομάδα και θα παρατηρήσετε σημαντική πρόοδο.
youweekly.gr