Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σεξ πριν μετά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
Μήπως το σεξ στην εγκυμοσύνη κάνει κακό στο έμβρυο;
Κατά την εγκυμοσύνη δίχως προβλήματα το έμβρυο είναι καλά προφυλαγμένο. Αν όμως η εγκυμοσύνη παρουσιάζει επιπλοκές, τις ανάλογες οδηγίες θα δώσει ο θεράπων γιατρός.
Πόσο διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει μετά τον τοκετό για να αρχίσουν οι σεξουαλικές επαφές;
Αν δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες από το γυναικολόγο, οι επαφές μπορούν να επαναληφθούν ένα μήνα μετά τον τοκετό.
Μετά τον τοκετό πότε μένει έγκυος η γυναίκα;
Συνήθως τους δύο ή τρείς πρώτους μήνες μετά τον τοκετό η γονιμότητα της γυναίκας είναι περιορισμένη, ιδιαίτερα εφόσον συνεχίζεται η θηλασμός. Στη συνέχεια αποκαθίσταται σταδιακά. Αυτό όμως δεν αποκλείει τη σύλληψη τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.
Είναι δυνατό να εμφανιστούν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργικότητα ενός άντρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του;
Πολλοί άντρες συνδέουν τη μητρότητα με την έλλειψη κάθε σεξουαλικότητας, δεδομένου μάλιστα ότι η έννοια της μητρότητας παραπέμπει στη δική τους μητέρα. Πολλοί επίσης αντιμετωπίζουν την έγκυο γυναίκα σαν κάτι ιερό, το οποίο δεν πρέπει να πιάνουν στη σεξουαλική πράξη/ Επιπλέον, υπάρχει η -πιθανότητα ένας άντρας να θεωρεί άσχημο το σώμα της γυναίκας που εγκυμονεί και να τον απωθεί η ιδέα της σεξουαλικής επαφής μαζί της. Τέλος, είναι δυνατό ένας άντρας να έχει τη λανθασμένη πεποίθηση ότι η σεξουαλική επαφή είναι δυνητικά βλαπτική για το έμβρυο και γι αυτό το λόγο να αναστέλλεται η επιθυμία του για σεξ.
Είναι δυνατό να παρουσιάζει δυσπαρεύνεια η γυναίκα μετά τον τοκετό;
Τα ράμματα που τοποθετούνται στον κόλπο μετά τον τοκετό είναι δυνατό να προκαλούν υπερβολική στένωση του κόλπου. Η στένωση αυτή είνάι υπεύθυνη για τον πόνο (δυσπαρεύνεια) που νριώθει η γυναίκα την ώρα της επαφής. Το πρόβλημα αυτό παρέρχεται συνήθως μετά από μικρό χρονικό διάστημα.