Όλα τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Τα καλά νέα από το πεδίο της διαπραγμάτευσης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου, έχουν φουντώσει τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Ανάμεσα στα χαμόγελα που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις πως ο χρόνος πλησιάζει για να πραγματοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο “για αξιολόγηση των υπουργών του”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να προχωρήσει στον ανασχηματισμό από τον Σεπτέμβριο και μετά με δεδομένο πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το δυνατό πολιτικό “χαρτί” του Αλέξη Τσίπρα που δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα από τις αλλαγές στα χαρτοφυλάκια.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει δυο δρόμους:

– Πρώτα να προχωρήσει στο Συνέδριο, όπου θα αποτυπωθούν οι νέες ισορροπίες στα πρόσωπα και στις τάσεις (π.χ ¨53+¨) με βάση και τις ψηφοφορίες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, οι οποίες θα αποτελέσουν, έως ένα βαθμό, οδηγό στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι και αλλιώς το Συνέδριο είναι μια διαδικασία που από μόνη της έχει χαρακτήρα εξωστρέφειας και ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού.

– Το άλλο σενάριο θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται μέσα στον Ιούνιο, μεταθέτοντας, όμως το Συνέδριο για αργότερα ανάλογα με τις κινήσεις που θα έχει κάνει ο πρωθυπουργός στην “σκακιέρα” του υπουργικού. Αυτή η επιλογή δίνει μια χρονική απόσταση για αποκλιμάκωση της έντασης των “δυσαρεστημένων” συνέδρων από το νέο υπουργικό σχήμα.

Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά δεν αποκλείεται η κουβέντα περί ανασχηματισμού να λειτουργεί αυτή την ώρα περισσότερο ως πίεση προς τους υπουργούς παρά ως ουσιαστική συζήτηση με άλλη πηγή να τονίζει ότι καμία απόφαση ακόμα και για το χρονικό σημείο των αλλαγών, δεν έχει ληφθεί από τον πρωθυπουργό.

Πολλοί οι “μνηστήρες” για το νέο υπουργικό

Το κλείσιμο της αξιολόγησης ενισχύει τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οδό Νίκης με τα σενάρια περί αποχώρησής του να απομακρύνονται. Σε περίπτωση, πάντως που ο τωρινός υπουργός Οικονομικών θεωρήσει ενδεδειγμένη τη μετακίνησή του σε άλλο χαρτοφυλάκιο, ο Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη είναι δυο πρόσωπα που θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας.

Δεν φαίνεται, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, να μετακινούνται από τα υπουργεία τους οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Χρηστος Σπίρτζης και Νίκος Κοτζιάς. Λόγω της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών και συμμετέχει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και της εμπιστοσύνης που υπάρχει στον Νίκο Τόσκα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί υποψήφιος αντικαταστάτης του στην Κατεχάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνει και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο. Το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο προϋποθέτει την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο ο σημαντικός ρόλος του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα πως “το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να γίνει το πρώτο υπουργείο” να προκαλέσουν πολλές “καραμπόλες” στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Οι σχέσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνειών σχετικά με το ρόλο που θα έχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Όπως και στην περίπτωση του Θεόδωρου Δρίτσα (παρότι διαφώνησε με το θέμα του λιμανιού), η παραμονή τους στην κυβέρνηση θεωρείται απαραίτητη, όμως η τελική απόφαση ανήκει στους ίδιους.

Το Μαξίμου φαίνεται να μην έχει παράπονα από το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη στο υπουργείο Υγείας, ώστε να συζητείται η απομάκρυνσή τους. Όμως ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας ενδεχομένως να είναι η αφορμή για αλλαγές στην οδό Αριστοτέλους.

Αν η Όλγα Γεροβασίλη μετακομίσει από το ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται πιθανή η μετακίνησή της είτε στο υπουργείο Υγείας είτε στο Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται, όμως να αναλάβει τελικά και τη θέση της Συντονίστριας της κυβέρνησης.

Τη θέση της κ. Γεροβασίλη, στην περίπτωση που δεν συνεχίσει να βρίσκεται στο βήμα του μπρίφιγκ της Τρίτης, φαίνεται να διεκδικεί ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Με αλλαγή χαρτοφυλακίου ή ακόμα και με την πόρτα της εξόδου “απειλούνται”,  σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας, Σια Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλης Αποστόλου και Νίκος Παρασκευόπουλος. Αν τελικά εγκαταλείψει το Μαρούσι ο Νίκος Φίλης δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περίπτωση που ο Γιάννης Μουζάλας δεν επιθυμήσει την παραμονή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν αποκλείεται την ευθύνη της προσφυγικής πολιτικής να αναλάβει ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει ακουστεί πολύ έντονα και το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη.

Νέα πρόσωπα στο υπουργικό

“Δεν μπορώ να αποκλείσω σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ”,  δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη στον ALPHA 9,89. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νέων προσώπων που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την διεύρυνση που επιθυμεί το Μαξίμου είναι ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από την “δεξαμενή” της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να μπουν η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Χρήστος Μπάρκας, η Φωτεινή Βάκη και ο Χρήστος Μαντάς. Σκληρή μάχη για το ασφαλιστικό έδωσαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Μιχάλης Σαντορινιός και ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

news247.gr

Exit mobile version