Το αλεύρι το αγόρασα από το Αλευροπωλείο στην Ευρυπίδου. Έχει εξαιρετικά άλευρα για κάθε περίσταση και πρόθυμα παιδιά να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό αλεύρι για ό,τι ψωμί ή αρτοσκεύασμα θέλετε να φτιάξετε. Το ανακάτεψα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις κι έγινε ένα ιδιαίτερα νόστιμο και αφράτο ψωμάκι.
Υλικά για 1 καρβέλι
- 500γρ. αλεύρι 7σπορο (εγώ χρησιμοποίησα χύμα των Μύλων Αχαΐας)
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό (όχι πολύ καυτό)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώσει η ζύμη)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε το 7σπορο αλεύρι με τη μαγιά μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ. Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι από το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και ξεκινάτε το ζύμωμα με το χέρι. Όταν σφίξει η ζύμη προσθέτετε λίγο νεράκι και συνεχίζετε το ζύμωμα. Θα προσθέτετε νερό τμηματικά μέχρι που η ζύμη να αρχίσει να κολλάει και να νιώθετε το νερό να περισσεύει.
- Τότε θα αρχίσετε να προσθέτετε τμηματικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Κάθε που θα κολλάει η ζύμη στα χέρια σας θα προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα και θα ζυμώνετε. Όταν φτάσετε στο σημείο να κάνετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει παρά ελάχιστα στο χέρι σας, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι ένα καθαρό μπολ, παίρνετε τη ζύμη στα χέρια σας, την κάνετε μια μπάλα και την τοποθετείτε στο αλευρωμένο μπολ. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια και σκεπάζετε τη λεκανίτσα με πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πασπαλίζετε τότε τον πάγκο σας με λίγο αλεύρι, πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρετε στον αλευρωμένο πάγκο. Τη ζυμώνετε για λίγο με τις γροθιές σας και μετά την πλάθετε σε μπάλα (για να γίνει σαν καρβέλι) ή σε ρολό (για να γίνει φρατζόλα) και τη μεταφέρετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζετε με ηλιόσπορο και κυλάτε τη ζύμη πάνω να κολλήσει καλύτερα. Αν θέλετε το ψωμί σας πιο φουσκωτό, μπορείτε να λαδώσετε ελαφρά μια φόρμα μακριά και να βάλετε εκεί μέσα τη ζύμη. Ύστερα αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο σας να φουσκώσει ξανά.
- Ρυθμίζετε το φούρνο στους 200οC και αφού πιάσει αυτή τη θερμοκρασία και περάσουν 10 λεπτά την κατεβάζετε στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το ψωμί σας. Μόνο τότε το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε στο τραπέζι.