Το τέλος του Μνημονίου και την μετάβαση της Ελλάδας σε μία κατάσταση που να θυμίζει «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα διαπραγματεύεται πλέον ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης με την Τρόικα.
Κυβέρνηση και δανειστές δείχνουν ότι θέλουν να απεμπλακούν από τον μίζερο τεχνοκρατικό έλεγχο της χώρας που βαίνει προς το τέλος του, παιρνόντας στην επόμενη φάση όπου η ίδια η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη για την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων.
Στόχος του Γκίκα Χαρδούβελη είναι να αποδραματικοποιήσει την διαπραγμάτευση για οδηγηθούν σε πέρας και αν ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα. Θέλει να δείξει στους ξένους ελεγκτές ότι δεν πρέπει «να χάσουν το δάσος βλέποντας το δέντρο», αλλά πως μεγαλύτερη σημασία έχει πλέον ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα στο μέλλον, αντί να αναλώνονται σε επιμέρους διαφωνίες για το ένα το άλλο μέτρο, όπως γινόταν ως τώρα. Έτσι ευελπιστεί ότι δεν θα «σκαλώσει» η αξιολόγηση σε επιμέρου ζητήματα και θα κλείσει ομαλά, έστω και αν ο βαθμός ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων δεν φτάσει ποτέ στο 100%.
Ωστόσο και σήμερα πάλι η Τρόικα αναμένεται να επιμείνει στις «λεπτομέρειες» που την ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων:
– Στις 11.30 οι επικεφαλής της τρόικας (με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ στη σύνθεσή της) θα ενημερωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, το νέο πτωχευτικό δίκαιο και τις ρυθμίσεις γα τα κόκκινα δάνεια. Το «ελληνικό μοντέλο» θα προβλέπει ολιτιστική αντιμετώπιση των χρεών που φόρτωσε η κρίση στις επιχειρήσεις, με σκοπό να επιβώσουν ή να κάνουν μια νέα αρχή.
– Στις 15.00 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, την ποεία της αξιολόγησης αλλά και των απολύσεων.
– Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Αποκαλυπτήρια τον Νοέμβριο
Το σχέδιο Χαρδούβελη πάντως είναι όχι απλώς να αποτρέψει να ληφθούν άλλα πρόσθετα μέτρα για το 2015, τα οποία επιχειρεί να αποφύγει επί δύο χρόνια η κυβέρνηση, αλλά να «ανοίξει χαλί» και για στοχευμένες και καλά μελετημένες φοροελαφρύνσεις. Την προσπάθεια αυτή όμως, φαίνεται να τορπιλίζουν οι διαρροές που μιλούν για δεκάδες αποσπασματικές και σκόρπιες φοροελαφρύνσεις, που προκαλούν «αλλεργία» στους ελεγκτές για την προχειρότητα με την οποία «λανσάρονται» μέσω διαρροών τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού πάντως, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι κωδικοί όμως θα συγκεκριμενοποιηθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, τέλη Νοεμβρίου ή Δεκέμβριο.