Αγωνία για χιλιάδες μαθητές, που κατανάλωσαν μολυσμένα με Ηπατίτιδα Α κατεψυγμένα φρούτα από τη Χιλή και την Κίνα. 15 τα κρούσματα μέχρι στιγμής
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Αυστραλία είναι υπό παρακολούθηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Α. Έως σήμερα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που σχετίζονται με την κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων, ανέρχονται σε 15.
Όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες παιδιά σε δεκάδες σχολεία, αλλά και πολλοί πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, που έχουν καταναλώσει τα κατεψυγμένα φρούτα, βρίσκονται υπό παρακολούθηση, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, ενδέχεται να περάσουν και επτά εβδομάδες έως ότου εντοπισθεί ο ιός στο ανθρώπινο σώμα.
Ο ιός έχει προσβάλει τρία άτομα από τη Βικτώρια, τέσσερα από το Κουίνσλαντ και δύο από τη Νέα Νότια Ουαλία. Όλα τα κρούσματα -εκτός από ένα- συνδέονται με ένα κοινό στοιχείο: κατανάλωσαν κατεψυγμένα προϊόντα «Nanna’s» και «Creative Gourmet» και ειδικότερα, αυτά που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες «Mixed Berries». Πρόκειται για σακούλες, που περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων του δάσους -φράουλες, μούρα, βατόμουρα, σμέουρα και μύρτιλλα- τα οποία καλλιεργούνται, συλλέγονται και συσκευάζονται φρεσκοκατεψυγμένα σε μονάδες της Χιλής και της Κίνας.
Η εταιρεία Patties Foods έχει ήδη ανακαλέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα από τα καταστήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Food Standards Australia, ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν ως πολύ σοβαρή την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.
Τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Α περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, απώλεια όρεξης, ίκτερο και διάρροια, ενώ εμφανίζονται έπειτα από περίοδο δύο έως επτά εβδομάδων από την έκθεση στον ιό, ο οποίος επωάζει για 50 ημέρες. Βασική αιτία της Ηπατίτιδας Α είναι η μόλυνση των τροφών από κόπρανα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εικάζεται ότι πέρασε στα φρούτα από ανθρώπους που εργάζονταν στις μονάδες συλλογής και συσκευασίας – κατά πάσα πιθανότητα κάποιος εργάτης, προσβεβλημένος με τον ιό, επέστρεψε στην εργασία του ύστερα από επίσκεψη στην τουαλέτα, χωρίς να πλύνει προηγουμένως τα χέρια του.
Το περιστατικό αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις μονάδες συσκευασίας τροφίμων στην Κίνα -όπου γίνεται η συσκευασία των συγκεκριμένων προϊόντων- σε σχέση με τα δεδομένα στην Αυστραλία. Ήδη, αυξάνουν οι φωνές των Αυστραλών παραγωγών, οι οποίοι προτρέπουν τους καταναλωτές να προτιμούν τα φρέσκα αυστραλιανά προϊόντα, ως πιο ασφαλή για τη δημόσια υγεία, καθώς υπόκεινται σε περισσότερους και πιο εξονυχιστικούς ελέγχους, σε σχέση με τα φρεσκοκατεψυγμένα που παράγονται και συσκευάζονται σε άλλες χώρες. Οι καταναλωτές συνήθως επιλέγουν τα φρεσκοκατεψυγμένα, λόγω της πιο χαμηλής τιμής τους, οι Αυστραλοί παραγωγοί όμως τονίζουν ότι το αυξημένο κόστος των αυστραλιανών προϊόντων σχετίζεται με τα υψηλά ημερομίσθια και τους αυξημένους ελέγχους, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντας ωστόσο την ποιότητα.
Η διαδικασία της άμεσης κατάψυξης μετά τη συγκομιδή εξασφαλίζει μεν την φρεσκάδα των φρούτων και την προστασία τους από επιπλέον αλλοιώσεις, αλλά δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό της Ηπατίτιδας Α, αν αυτός έχει ήδη προσβάλει τα φρούτα. Η εταιρεία Patties Foods εισάγει μύρτιλλα από τη Χιλή και τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους από την Κίνα εδώ και έξι χρόνια. Ύστερα από την επιβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας της Βικτώριας, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου, δρος. Finn Romanes, ότι η συγκεκριμένη μόλυνση σημειώθηκε στη διάρκεια της συσκευασίας των προϊόντων στην Κίνα, η Patties Foods γνωστοποίησε την πρόθεσή της να λάβει άμεσα μέτρα.
«Εγώ ο ίδιος καταναλώνω τα προϊόντα αυτά, όπως και η οικογένειά μου» δήλωσε ο Steven Chaur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και πρόσθεσε: «Ανησυχώ, όπως όλοι οι καταναλωτές, γιατί έχω στην κατάψυξή μου σακούλες Nanna’s και Creative Gourmet».
thetoc.gr