Την έντονη ανησυχία τους διατυπώνουν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά με τους πρόσφυγες και μετανάστες και ζητούν την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.
Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, σε ανακοίνωσή της ζητά ευθύνες για το «ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;». Ενώ κάνουν λόγο για θέατρο παραλόγου.
«Ηη κατάσταση εχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλη δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι λιμενικοί.
Ζητούν επίσης να διερευνηθεί το ποιοι επέτρεψαν να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά επί μακρό διάστημα σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών. Καταγγέλλουν ότι οι εθελοντές λειτουργούν ανεξέλεγκτα, παρεμποδίζοντας συστηματικά το έργο των λιμενικών.
Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ρωτά:
- Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;
- Ποιοι ελέγχουν τα άτομα – Έλληνες και ξένους – που δηλώνουν εθελοντές, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και τι επιδιώκουν;
- Γιατί χρησιμοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και δεν αναλαμβάνουν το έργο αυτό αποκλειστικά στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής;
- Ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι;
Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Δρίτσα στο υπ. Ναυτιλίας
Η έκρυθμη κατάσταση στον Πειραιά, προκάλεσε την ανησυχία του υπ. Ναυτιλίας. Ο Θ. Δρίτσας συγκάλεσε το απόγευμα ευρεία σύσκεψη, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση και να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, Άμυνας Γιάννης Ταφύλης, εκπρόσωποι της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά και μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Δρίτσας σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό, διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας».
Οπως είπε ο υπ. Ναυτιλίας οι εκπρόσωποι των μεταναστών εξέφρασαν τη θέληση οι άνθρωποι που βρίσκονται και διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά να πάνε σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Στόχος της κυβέρνησης κατά τον κ. Δρίτσα είναι να κλείσει πρώτα ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-3 και σιγά σιγά όλοι οι υπόλοιποι επιβατικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο υπουργός Ναυτιλίας σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διανομή φυλλαδίου σε τρεις γλώσσες που έγινε σήμερα από αλληλέγγυους σε μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-3. Οπως είπε «δεν έχει δει ακόμα το συγκεκριμένο έγγραφο», ωστόσο είπε πως «πιθανόν είναι μία πολιτική κίνηση από κάποιους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα». Σημείωσε πάντως πως η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά προτρέπουν τους μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές.
iefimerida.gr