Ερωτικό, μητρικό, γαλλικό, πεταχτό, παθιασμένο, τρυφερό, καυτό, του Ιούδα. Το φιλί έχει πολλούς λόγους για να θεωρείται πολύτιμο. Αυξάνει την ερωτική διέγερση, διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή, ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Παράλληλα, όμως, οι επιστημονικές έρευνες επικυρώνουν και την ευεργετική του δράση στην υγεία μας!
Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο
Το γαλλικό φιλί αυξάνει την έκκριση σάλιου, το οποίο, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, καταπολεμά τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη στοματική κοιλότητα, αποτρέποντας τη συσσώρευση της οδοντικής πλάκας. Με τον μηχανισμό αυτό δόντια και ούλα παραμένουν υγιή.
Καίει θερμίδες
Γνωρίζατε ότι όσο φιλιόμαστε καίμε θερμίδες; Κι όμως, συμβαίνει. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια και πάθος έχει ένα φιλί τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παθιασμένο φιλί με μέση διάρκεια 1΄ μας βοηθά να χάσουμε 2-6 θερμίδες. Και μπορεί να φαίνονται λίγες, συγκριτικά με άλλες σωματικές δραστηριότητες, όμως είναι στο χέρι μας να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα! Άλλωστε, το φιλί είναι απόλαυση, όχι αγγαρεία.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, γίνεται ένα είδος ανταλλαγής μικροοργανισμών, κάτι που δεν είναι πάντα επιζήμιο. Εισάγονται στον οργανισμό μας μικρόβια σε μικρές δόσεις, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγκάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αυτά. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Medical Hypotheses», το φιλί θωρακίζει την άμυνα των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης ενάντια στον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.
Δρα ως παυσίπονο
Η απόλαυση ενός ερωτικού φιλιού προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες ή αλλιώς «ορμόνες της ευτυχίας» έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι η δράση τους αυτή είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη των παυσίπονων.
Μειώνει τις αλλεργίες
Για όσους υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, τα γαλλικά φιλιά ίσως φανούν χρήσιμα, δεδομένου ότι βελτιώνουν την αντοχή σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια που φιλιούνται καθημερινά συνολικά για τουλάχιστον 30΄ έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων IgE (ανοσοσφαιρίνης Ε). Τα υψηλά επίπεδα των εν λόγω αντισωμάτων σχετίζονται με την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων, όπως το φτέρνισμα και το συνάχι.
Διώχνει το στρες
Ένα φιλί γεμάτο πάθος μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας και να μας χαλαρώσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φιλιά μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης -γνωστή και ως «ορμόνη του στρες»-, η υπερπαραγωγή της οποίας συνδέεται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας (π.χ. εξάντληση, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, αυξημένη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό). Επιπλέον, ενισχύουν την έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που μας «πλημμυρίζει» με αισθήματα ευχαρίστησης, τρυφερότητας και οικειότητας και η οποία πρόσφατα βρέθηκε ότι τονώνει τη σεξουαλική μας ζωή χαρίζοντας πιο έντονους οργασμούς.
Τονώνει την αυτοπεποίθηση
Το φιλί των γονιών, και ιδιαίτερα της μητέρας, φέρνει πολύ πιο κοντά το παιδί με τους γονείς του και ενισχύει έντονα τους ψυχικούς και σωματικούς δεσμούς δημιουργώντας ένα δίπολο όπου κάθε πόλος του αντλεί αστείρευτα αγάπη, αφοσίωση και ασφάλεια. Το φιλί των γονιών τονώνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν επιτυχέστερα τα διάφορα προβλήματα.
Κάνει λίφτινγκ στο πρόσωπο
Το ερωτικό φιλί αποτελεί ένα είδος φυσικού λίφτινγκ. Θέτει σε λειτουργία έναν μεγάλο αριθμό μυών (περίπου 30), οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται γύρω από το στόμα, το πιγούνι, τα μάγουλα και φυσικά στην περιοχή του λαιμού. Η ενεργοποίηση αυτών των μυών αποτρέπει τη χαλάρωση του δέρματος, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η εμφάνιση των ρυτίδων και το πρόσωπό μας να διατηρείται νεανικό και σφριγηλό.
Προάγει τη μακροζωία
Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι παντρεμένοι που συνηθίζουν να φιλούν τη σύντροφό τους κάθε πρωί πριν φύγουν από το σπίτι ζουν περισσότερο σε σχέση με όσους δεν υιοθετούν αυτήν τη συνήθεια. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί το ίδιο και για τον γυναικείο πληθυσμό.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ {LF}κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.