Υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης πηγαίνει η κυβέρνηση στο Εurogroup

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις. Λίγο από συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, εργασιακά και πολλά άλλα. Όλα στο τραπέζι λίγο πριν το Brusseles Group! Έντονες επικρίσεις, πρωτοσέλιδα και άρθρα “σεντόνια” για την κακή Ελλάδα και τη μη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις των δανειστών και του εαυτού της.

Πυρ ομαδόν από τους δανειστές προς την Αθήνα προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να επιτευχθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όλα αυτή την ώρα που στην ατζέντα του Brussels Group σήμερα μπαίνουν μεταξύ άλλων τα κλειστά επαγγέλματα και οι συντάξεις.

Τελευταία ημέρα συνεδρίασης του Brussels Group η σημερινή και όλα τα νέα δεδομένα μπήκαν στο χθεσινοβραδινό τετ α τετ που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών παραμένει με την πλευρά των δανειστών να επιμένει στις ομαδικές απολύσεις, ενώ φέρεται να ζητά να μην προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και εκτός από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνει την αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, αλλά και την πλήρη επαναφορά του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, όπου μπορεί να προσφύγει ένα από τα δύο μέρη.

Σε κάθε περίπτωση και η μεταφορά των διαθεσίμων προς την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν από το Μέγαρο Μαξίμου μια κίνηση «ασφαλείας» για κάθε ενδεχόμενο.

Κυβερνητικές πηγές, καθησύχαζαν και τόνιζαν ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Προτάσσοντας το θέμα της φορολογίας στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου μέχρι τα τέλη Απριλίου να προχωρήσει ο έντιμος συμβιβασμός που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά.

Τα θέματα που φέρεται να προβάλει η Αθήνα αφορούν το νέο μοντέλο ελέγχου του φοροελεκτικού μηχανισμού, την ολοκλήρωση του σχεδίου ψηφιοποίησης των συναλλαγών με βασικό στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ, την αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και τις ρυθμίσεις των χρεών που ευελπιστούν πως θα φέρουν «μαζεμένα» λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με μορφή κοινοπραξιών και το δημόσιο να έχει κυρίαρχο ρόλο στην κυβέρνηση εξακολουθούν να επιθυμούν ένα μέρος των εσόδων να δοθεί στα ταμεία, αλλά και στην ανάπτυξη.

Το Μέγαρο Μαξίμου ζητά συγκεκριμένες επενδύσεις από τους ενδιαφερόμενους και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ιπποδρομιακό στοίχημα, το Ελληνικό και τα Περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να ανοίξουν τον «χορό» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στο εργασιακό η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στην πρόωρη συνταξιοδότηση για τις ΔΕΚΟ, αλλά και για την εθελούσια έξοδο στον κλάδο των τραπεζών.

Πηγές: news247.gr

Exit mobile version