Μεγάλη συζήτηση, αναλύσεις και… προειδοποιήσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το επικείμενο ραντεβού του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά της συντρόφου του, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στην ρωσική πρωτεύουσα, όπου τον υποδέχθηκε ρωσική αντιπροσωπεία σε μια λιτή τελετή από την οποία δεν έλειψαν τα χαμόγελα.
Το κυρίως πιάτο είναι την Μεγάλη Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο και θα έχουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Μ. Τετάρτη
- 10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
- 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Πούτιν
- 14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
- 15:15 Υπογραφή εγγράφων
- 15:30 Συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Πούτιν (Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις)
- 18:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
- 19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)
Μεγάλη Πέμπτη
- 10:00 Διάλεξη πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
- 12:00 Συνάντηση πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δούμας, Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
- 15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσo πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
- 16:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Πούτιν
Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι δύο πλευρές τονίζουν ότι «υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας» ήδη υπάρχει πολλή… σπέκουλα για το τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τι προσφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, αναμένεται να τεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και ειδικότερα:
- η ενδεχόμενη πρόθεση Πούτιν να βοηθήσει την Ελλάδα επαναφέροντας στη ρωσική αγορά τα ελληνικά προϊόντα, στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγών εξαιτίας των ρωσικών αντικυρώσεων. Πρόκειται για προϊόντα που η αξία τους φτάνει τα 125εκατ. ευρώ και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την αγροτική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας
- το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών( κατασκευή του αγωγού Turkish Stream)
- η συνεργασία σε θέματα εμπορικών σχέσεων και τουρισμού, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δει τα τελευταία χρόνια να μειώνεται σημαντικά το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς τη χώρα μας
- διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α. .
Εκείνο, πάντως, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των περισσότερων είναι το αν η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνδρομή του Κρεμλίνου για να ξεπεράσει την βαθύτατη οικονομική κρίση και εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει ένα δάνειο στην ελληνική κυβέρνηση.
Προς το παρόν τέτοιες πληροφορίες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ωστόσο, κανένας δεν αποκλείει τίποτα, ενώ, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι ίσως η χρηματική βοήθεια να πέσει στο τραπέζι, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Αθήνας (αλλά και της Μόσχας) με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Εκνευρισμός στην ΕΕ και νέο μήνυμα από Σουλτς
Στον αντίποδα οι εταίροι-δανειστές της χώρας και κυρίως η Ευρώπη δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα και έχουν ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να… προσέξει».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε νέα προειδοποίηση στον Ελληνα πρωθυπουργό να μην σπάσει τη γραμμή της ΕΕ σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της ΕΕ».
iefimerida.gr