«Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα τότε υπήρξαν προτάσεις. Πριν πάει ο λαός στην κάλπη, βλέπουμε αντιδράσεις θετικές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον ANT1.
Ερωτώμενος γιατί δεν διεξήχθη νωρίτερα το δημοψήφισμα και πήγαμε σε capital controls, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρξαν «εικόνες ντροπής για τη χώρα μας».
«Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, διότι το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση», είπε και πρόσθεσε πως:
«Ήταν μια αντίδραση εκδικητική γιατί οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Βλέπουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού», τόνισε και εξήγησε πως το δημοψήφισμα γίνεται τώρα γιατί «δεν είχαμε τελεσίγραφο πριν από 2 μήνες».
«Πού είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για μένα αυτή η προσπάθεια των τελευταίων 5 μηνών, έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη. Πρόκειται περί μίας αναμέτρησης του Δαυίδ με το Γολιάθ. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η Ελλάδα έχει δίκιο».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή με απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα, είναι μια απόφαση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.
Τα προβλήματα αυτά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να πάρουμε βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται στις ουρές και τα ΑΤΜ γνωρίζουν ότι αγωνιζόμαστε για βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αν και παραδέχτηκε ότι «η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες, μετά την απόφαση του Eurogroup».
«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία. Είτε με συμφωνία αν υπερισχύσει το “ναι” που δεν θα είναι βιώσιμη, αλλά αν αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού θα τη σεβαστούμε. Εάν επικρατήσει το όχι, εγώ την επόμενη μέρα θα βρίσκομαι σε Βρυξέλλες για να υπάρξει συμφωνία που υπόσχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα», δήλωσε.
Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις
«Το δημοψήφισμα έχει αργήσει 5 χρόνια. Βεβαίως μένουμε στην Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά για ποιό πράγμα ψηφίζει στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως ο λαός ψηφίζει «για δημοκρατία και δικαιοσύνη στην Ευρώπη».
«Η απάντηση είναι ναι ή όχι σε μια βιώσιμη λύση. Δεν θα ήταν ωφέλιμο για κανέναν να προσπαθήσει να θέσει ψεύτικα διλλήματα. Το όχι σε μια συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη».
«Έχω κάνει ό,τι είναι απολύτως δυνατό προκειμένου να διεκδικήσω μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε τη συμφωνία που επιδίωκε τους προηγούμενους μήνες:
«Να μην επαναληφθούν τα λάθη στα μέτρα του παρελθόντος, που ανακυκλώνουν την ύφεση. Τα βάρη να μην κατανεμηθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Να περιλαμβάνει ένα επαρκές πακέτο χρηματοδότηση. Να έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο».
«Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, γιατί «έπρεπε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία με τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ», όπως είπε. «Αποδέχθηκα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδέχτηκα μέτρα λιτότητα, αλλά έβαλα τη δική μας οπτική, να μην βαρύνουν μισθωτούς συνταξιούχους, αλλά τους έχοντες».
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ μέτρα λιτότητας, δίχως την προοπτική για τη ρύθμιση του χρέους», τόνισε.
«Αποδέχτηκα ένα τελεσίγραφο», είπε, συμπληρώνοντας όμως πως «τα τελεσίγραφα είτε κάποιος τα αποδέχεται, είτε βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες αλλά και της ελληνικής οικονομίας ώστε να βρούμε λύση με τους δανειστές. Έφυγα όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο μη βιώσιμης λύσης».
«Οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι για να υπάρχει μια συμφωνία, θα πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να περικόψουμε τον ΕΚΑΣ. Δεν δεχτήκαμε να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες ή να μπουν μέτρα που στοχοποιούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες», εξήγησε.
Δείτε το video:
Πηγές: newsbeast.gr, ANT1