Αποτυχία για την Ελλάδα, τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας. Η “μπλόφα” της προηγούμενης κυβέρνησης, το λάθος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και η εμμονή των θεσμών στο μνημόνιο και το mail Χαρδούβελη.
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε για πρώτη φορά επί της πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σε απευθείας σύνδεση από το στούντιο του “enikos” και το κανάλι του STAR. “Είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες” είπε ο ίδιος και εξήγησε ότι “βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε όμως να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε“.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι αν οδηγηθεί σε ρήξη, ο λαός θα αποφασίσει με δημοψήφισμα, καθώς “δεν υπάρχει νόημα να πάμε σε εκλογές“. Πάντως ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αναγκαστούμε να καταλήξουμε σε μία τέτοια λύση.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει πρόθεση να βρει λύση και ότι μία εξέλιξη μη επιθυμητή ή μία χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία και για την κ. Μέρκελ και για εμάς. Το πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων.
Τα διλήμματα στον λαό;
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι αν έχει μπροστά του μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την εντολή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία.
“Aν βρεθώ στη δύσκολη θέση-και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ – στη μετατροπή μιας διαιρεμένης Ευρώπης, αυτή η εντολή μου βάζει όρια, δεν έχω άλλο αποκούμπι. Ο λαός θα αποφασίσει“, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.
Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. “Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης“, πρόσθεσε, “αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη“, είπε χαρακτηριστικά.
Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μία νύχτα
“Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης“, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Θα ήταν για εμένα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά δεν θα πέρναγε από τη Βουλή και δεν έχω και αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό“.
Στην συνέχεια, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως “είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση“, τόνισε ο κύριος Τσίπρας. “Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες“, πρόσθεσε.
Το λάθος κυβέρνησης – Ντάισελμπλουμ
Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε “ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ. Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση, πήραμε προφορική“, είπε ο κ. Τσίπρας.
“Όταν θέσαμε εγώ και ο κύριος Βαρουφάκης στον κύριο Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος“, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
“Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν“, ανάφερε επιπλέον ο πρωθυπουργός σχηματικά.
“Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική“, χαρακτήρισε ο κύριος Τσίπρας την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της.
“Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια“, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων “χωρίς, να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν, ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο μέιλ Χαρδούβελη“.
Η στήριξη στον Βαρουφάκη, ο “ανασχηματισμός” και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα
Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου παραδέχτηκε πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ότι πολλές φορές υπερβάλλει «αλλά κάνει τη δουλειά της καλά και έχει ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής. Η μη τήρηση του κανονισμού της Βουλής δεν μπορεί να είναι ο κανόνας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός βλέποντας πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτή την στοχοποίηση που γίνεται.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.
Για τους μισθούς και τις συντάξεις ο κ. Τσίπας παραδέχτηκε πως τα αποθεματικά δεν είναι καλά, πως υπάρχει ένα πρόβλημα ρευστότητας, αλλά απάντησε πως αν παρουσιαστεί δίλημμα η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό κράτος δηλαδή η καταβολή μισθών και οι συντάξεων.
Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Eurogroup της Ρίγας. Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.
Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Οι διαφωνίες
Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Μιλώντας τέλος, για τις σχέσεις που έχει με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως “υπάρχει εκτίμηση αμοιβαία, όχι πολιτικό φλερτ“. ” Έχω να τον δω 1,5 χρόνο”, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν του πρότεινε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγές: news247.gr, Star